Bygga en dator - Del I : projekt "Inet Mono"

Det här är första delen i en rad artiklar där vi vill visa upp vårt spännande samarbete som vi har ihop med datorexperten/moddexperten Laine.

 

Tanken är att vi både ska visa upp en dator och vi vill ta med er genom byggprocessen för att ge en inblick i hur mycket kunskap, arbete och passion som ligger bakom.

 

Inet Mono kommer att vara en liten, kraftfull, vattenkyld och världsunik dator och vi vill försöka tänja på gränserna och visa att datorer kan vara så mycket mer än en ”grå och tråkig låda”. Så därför har vi gett Laine helt fria händer och resultatet är minst sagt spännande!

 


Lian Li PC-Q11W i sitt grundutförande

Datorlådan som vi kommer använda oss utav är ett Lian Li PC-Q11W. Ett litet mITX-kabinett som redan till en början har ett litet annorlunda utseende.

 

Vi börjar med att testa så komponenterna vi har kommer att passa. Moderkortet är ett Zotac Z68 WiFi och baksidan av datorn huserar en adapter laserutskuren i rostfritt stål, som i sin tur håller fast nätaggregatet, ett SilverStone ST45SF 450W SFX.

 

Det sitter även en fästplatta, Bitspower Mesh Radguard 120mm, för att kunna montera fast radiatorn som behövs till vattenkylningen.


Nätaggregat, fästplatta och adapter
monterat

 

Nätaggregatet har formfaktorn SFX, en en mindre variant än ATX som är den formfaktorn som är vanligast i datorer idag. SFX är inte helt ovanligt att man använder i just mindre datorlådor.

 

Adaptern till nätaggregatet, baksidan av datorlådan samt fästplattan (radguarden) är alla tre kapade och modifierade av Laine för att allt ska kunna få plats och fungera ihop.

 


Pressbild på baksidan

Radiatorerna som kommer att stå för kylningen är Black SR-1 140mm respektive 120mm. Radiatorer är likt element där vätska kommer att pumpas igenom och på så sätt kyla ner både processor och grafikkort. Just dessa två modeller är utvecklade med en låg FPI (kylflänsar per tum, det vill säga, mycket kylförmåga på liten yta!) för att kunna använda fläktar med så lågt varvtal som möjligt för att få ner ljudnivån till ett minimum.

 

Fläktarna till radiatorerna är 2st modifierade 120mm Scythe Slip Stream 1200rpm – en med en ram monterad för att kunna fästa i hålbilder för 140mm och en med endast bottenramen kvar.

 


140/120mm radiatorerna

Varje vecka ska vi fokusera på olika delar i processen och kommer att löpande lägga upp fler bilder på Facebook där ni kan kommentera och där både vi och Laine kommer att svara på era frågor. Ni hittar albumet här:

http://www.facebook.com/inet.se

  

Om ni missade vår artikel där vi presentera vårt samarbete ihop med den moddaren Laine så kan ni läsa den här: /info/211/inet-utforskar-nytt-vatten

 

Laine kommer även uppdatera en tråd i SweClockers forum i takt våra artiklar med fler bilder och beskrivningar för er som är intresserade av att se mer!

 http://www.sweclockers.com/forum/5-modifikationer-och-egna-konstruktioner/1101636-inet-mono/