D-Link DIR-857 recension


Inledning och installation

Routern kommer i en standardstor D-Link kartong med den vanliga Orangea/Svarta/Vita designen. I lådan hittar vi router, en kort nätverkskabel, installationsskiva samt strömadapter (12Volt, 2A).

Vi prövar först att installera routern med hjälp av den medföljande installationsskivan. När man stoppar in skivan i datorn möts vi snabbt av en installationsguide på ett flertal språk, däribland svenska. Guiden går pedagogiskt med bilder igenom hur man först kopplar in routern rent fysiskt. Första installationen skall göras med kabel. Efter detta få man hjälp att välja ett namn och lösenord till sitt trådlösa nätverk. Man får även välja lösenord till routerns inloggningsgränssnitt.  Ingen mjukvara installeras på själva datorn vilket är skönt. Man har dock tillvalet att installera D-Links SharePort Technology, vilket behövs för att utnyttja routerns USB-Port.

Om man kan man även välja att installera routern direkt via webläsaren utan att använda guiden. Då får man skriva in alla inställningar själv. Detta ger möjlighet till en mer avancerad installation. Men behövs inte om man inte vill göra några specifika inställningar.

Hela installationen med hjälp av guiden tar under 5 minuter.

Finesser

Routern kommer med en USB-port, som så många andra routrar idag. Det unika är att det är en USB 3.0 port, vilket skall leda till mycket bättre överföringshastigheter. För att utnyttja USB-porten så installerar man den medföljande SharePort-mjukvaran på datorn. Där kan man mappa upp USB-enheten som en nätverksenhet i utforskaren på datorn.

Routern har även SD-kortplats som är kopplad till routerns inbyggda DLNA-server. Vilket innebär att man enkelt kan streama innehåll till DLNA-kompatibla mediaspelare och liknande. Fungerar med t.ex. Boxee Box samt PlayStation 3(om filerna är i ett format som PS3 kan läsa; fungerar ej med t.ex. MKV-filer).

Den trådlösa uppkopplingen är Dualband. Vilket innebär att man samtidigt kan ha två trådlösa nät, ett som sänder på 2,4GHz och ett på 5GHz.

Prestanda

Prestandan på den inbyggda USB-porten är riktigt bra. Via en trådlös uppkoppling kommer vi upp i en hastighet av 20MB/s alltså nästan 200Mbit. Detta räcker gott och väl för att streama t.ex. en HD-film över nätverket. Hastigheten om vi mäter med kabel är i princip identisk och faller inom felmarginalen. Via SD-kortläsaren kommer man dock endast upp ca 15MB/s men även detta räcker för att streama en HD-film till t.ex. Boxee Box.

Den trådlösa räckvidden är god. Går inte att mäta upp någon skillnad på mottagning i samma rum. Går vi till ett angränsande rum tappar vi ca: 10-15% men vid normalt användande skall detta knappast märkas. Går vi två rum bort(betongväggar) så har vi på vissa platser ungefär halva signalstyrkan men på vissa platser har vi fortfarande i princip full mottagning.

Slutsats

Man kan sammanfatta med att routern har mycket bra prestanda från USB samt SD-kortplatsen, fungerar bra att streama HD även trådlöst under förutsättning att man har bra mottagning på det trådlösa nätet.

Installationen var mycket enkel om man nöjer sig med att använda guiden. För att komma åt alla avancerade inställningar behöver man logga in på routern via webläsaren. Där känner man igen sig då gränssnittet är likadant som för övriga D-Link routrar.

 

Länk till produkten: D-Link DIR-857 HD Media Router

 

Klicka på bilden nedanför för att komma till vårt album på Facebook: