Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Inet Datorskola - Bärbara gamingdatorer

Se alla datorskolor


Gaminglaptops

Gaminglaptops trotsar sin storlek och har kommit till att bli en verklig utmanare till prestandatronen. I och med senaste de grafikkortsgenerationerna är prestandagapet upp till de stationära gamingdatorerna mindre än någonsin. I denna guide kommer vi gå igenom fördelar och nackdelar med att köpa en gaminglaptop, och gå igenom vilka saker man bör ta ställning till innan man bestämmer sig för vilken man skall köpa.

Den självklara fördelen med alla bärbara datorer är nätthet och mobilitet, vilket gör dem till underbara följeslagare åt den resande gamern. Den mindre självklara fördelen är att man nu kan få prestanda som på riktigt utmanar stationära datorers prestanda, i en bråkdel av utrymmet. Att på tåget kunna slänga upp en dator som utan bekymmer klarar av de allra senaste spelen i knät ger en otrolig frihetskänsla. Alla gaminglaptops vi erbjuder använder sig också av 4-kärniga processorer och fungerar således utmärkt för mobilt arbete.

Nackdelarna med gaminglaptops är desamma som med nästan allt bärbart; de måttanpassade komponenterna. Detta betyder att man i de flesta fall endast kan byta ut saker som minnen, batterier och hårddiskar. Gaminglaptops lämpar sig heller inte alltid för överklockning, då det begränsade utrymmet inte tillåter extra kylningslösningar – dock ska vi nämna att det finns större gaminglaptops anpassade för viss överklockning, där kylningssystemet är större än hos en normal laptop.

Sammantaget rekommenderar vi gaminglaptops för den som vill kunna spela vart man än befinner sig och som är medveten om att det vanligtvis inte går att förbättra datorns processor och grafikprestanda i efterhand.

När du väljer gaminglaptop finns det flera saker att ta hänsyn till, och nedan går vi igenom vad som är särskilt viktigt för just gaming. För generell information kring laptops hänvisar vi till vår laptopguide.

Till produktkategorin


Paneltyp

Gaminglaptops kommer med IPS eller TN-paneler i dagsläget. För bästa bild och färgåtergivning rekommenderar vi alltid IPS. IPS är också den enda panel-typ ni hittar i de övre priskategorierna. Om laptopen är tänkt till att utöver gaming också användas till arbete som kräver precision i färgen är IPS till och med ett måste. I de lägre priskategorierna kan man också hitta TN-paneler, vilka har sämre betraktningsvinklar och färgåtergivning än IPS-paneler men som är mer prisvärda och ofta lite snabbare än IPS vid samma prispunkt. Dock är inte panelen allt när det kommer till gaming, vilket vi går igenom nedan – men om allt annat är identiskt bör alltid IPS premieras.


Uppdateringsfrekvens

Uppdateringsfrekvens är hur ofta en panel kan byta bild, vilket räknas i Hz. I spel vill man helst ha från 60 bilder per sekund och uppåt, vilket återspeglas i gamingskärmars uppdateringsfrekvenser. Antalet Hz är alltså det maximala antalet bilder per sekund en skärm kan visa och för att få bra flyt i spel behöver man ha ett grafikkort som kan leverera bilder till skärmen snabbt. Ett grafikkort fungerar så att det beräknar vad som ska visas upp på skärmen och skickar därefter ut bilden. Det man vill är att grafikkortet kan skicka fler bilder per sekund till skärmen än vad skärmen kan visa. När grafikkortet kan leverera fler bilder än vad skärmen hinner visa får man väldigt bra flyt på skärmen och det hackar inte så som det gör om grafikkortet inte hinner leverera tillräckligt med bilder.

Gamingskärmar brukar ha mellan 60-120 Hz och i spel där det går snabbt och där grafikkortet klarar av att leverera fler än 60 bilder per sekund ger en skärm med över 60 Hz ett märkbart extra flyt. Vi rekommenderar alltid högre Hz för gamingskärmar, gärna över 60 Hz - särskilt om du spelar snabba spel.

Vanliga frekvenser
60Hz
100Hz
144Hz
240Hz

Grafikkort och Upplösning

Grafikkortet är det som i först hand skiljer en gaminglaptop från en vanlig laptop och det finns modeller i alla prestandakategorier. För bästa spelupplevelse vill man dock inte alltid ha de bästa och mest högupplösta skärmarna, vilket vi förklarar nedan.

Upplösning betyder hur många pixlar, eller bildpunkter, skärmen har plats för – högre upplösning och fler pixlar innebär större detaljrikedom och större arbetsutrymme. När man beskriver upplösning med t.ex. 1080p innebär det att skärmen har 1080 pixlar i höjdled – och en vanlig modell med bildförhållandet 16:9 har då 1920 pixlar i bredd, vilket ni kan se beskrivet i grafiken nedan. De vanligaste upplösningarna för laptops är Full HD(1080p) och 4K(2160p), där 4K ger fyra gånger så mycket arbetsyta än vad Full HD ger.

I spel innebär högre upplösning bättre detaljrikedom och skärpa, men också skarpare kanter, vilket i bästa fall gör kantutjämning oväsentlig. Upplösning har dock ett högt pris för grafikprestandan. Ett grafikkort har otroligt mycket svårare för att driva ett spel i 4K i jämförelse med Full HD. I tungdrivna och tekniskt avancerade speltitlar krävs det ofta att man behöver dra ned grafikinställningarna för att hålla flytet uppe. I dagsläget får man förvänta sig färre bilder per sekund och lägre grafikinställningar när man spelar i 4K. Spelar du snabba spel, så som skjutarspel och moba-spel, rekommenderar vi Full HD då grafikkorten har långt större möjlighet att upprätthålla bra flyt i spel vid den upplösningen.


Adaptiv synkronisering

Vanliga skärmar har låst uppdateringsfrekvens medan grafikkort har en varierande uppdateringsfrekvens. Med andra ord kommer grafikkortet att skicka ut så många bilder den bara kan till skärmen, men det är inte alltid det räcker. Om grafikkortet inte klarar av att matcha skärmens uppdateringsfrekvens uppkommer ett fenomen kallat tearing. Tearing innebär att skärmen saknar information från grafikkortet och vid snabba rörelser bryts delar av bilden som målas upp sönder tillfälligt. För att råda bot på detta har man tidigare använt en teknik som kallas V-sync, som ser till att spelet saktar ned och väntar in en fullständig bild om grafikkortet inte hänger med. Tyvärr har denna teknik sina brister i att det blir väldigt hackigt, vilket kallas stuttering, när spelet behöver vänta in grafikkkortet. För att råda bot på detta har både Nvidia och AMD, de stora grafikkortstillverkarna, kommit med så kallade adaptiv synkronisering i form av G-sync för Nvidia och Freesync för AMD. För tillfället finns endast modeller med G-sync på laptopmarknaden, men det är inte orimligt att Freesync också introduceras för gaminglaptops.

Det adaptiv synkronisering gör är att det upprättar en direkt och adaptiv kommunikation mellan grafikkort och skärm och ser till att skärmens uppdateringsfrekvens kontinuerligt uppdateras så att den överensstämmer med det antal bilder per sekund grafikkortet levererar.

Detta eliminerar helt tearing och stuttering och ger en mycket mer inlevelsefull och flytande spelupplevelse. För alla som spelar krävande spel där grafikkortet inte alltid kan leverera fler bilder per sekund än skärmens maximala antal bilder per sekund gör denna teknik stor skillnad. Dessa tekniker kommer i form av moduler som sitter inbyggda i skärmar och innebär ett prispåslag. Nvidias G-sync är patenterat och därför dyrare än AMDs Freesync som är byggt på kostnadsfri mjukvara och båda teknikerna kräver att man har grafikkort från respektive tillverkare. Nedan finner ni specifik information om vilka grafikkort som stödjer vilken teknik och alla senare modeller i samma eller högre serier från respektive tillverkare har även de inbyggt stöd för adaptiv synkronisering.

För riktigt bra flyt i spel rekommenderar vi varmt att använda denna teknik.


SSD och Mekanisk hårddisk

Laptops har vanligtvis plats för en eller två hårddiskar och för att ge dig själv bra förutsättningar för gaming är det viktigt att se till att du får både snabbhet och utrymme från dina hårddiskar. De hårddisktyper du hittar i en laptop är SSD, kopplat via SATA eller den snabbare tekniken M.2/PCI-e, eller mekaniska hårddiskar.

Generellt rekommenderar vi alltid SSD, särskilt till laptops. SSD gör laddningstider långt kortare och förbättrar därför spelupplevelsen, samtidigt som de varken alstrar någon nämnvärd värme eller har några mekaniska delar som kan ta skada vid stötar.

SSD-hårddiskar är dyrare än de långsammare mekaniska hårddiskarna och det är värt att tänka på att många moderna spel tar oerhört stor plats på hårddiskarna. Om du ofta har flera spel installerade på datorn samtidigt rekommenderar vi att kolla efter laptops med antingen en riktigt stor SSD, 500Gb eller större, eller en kombination av SSD och en mekanisk hårddisk. Utifall att laptopen bara har plats för en hårddisk kan så kallade hybrid-diskar vara att föredra. En hybriddisk är en kombination av en mekanisk hårddisk och en SSD – där SSD används för snabbheten och den mekaniska för lagring. Dessa diskar är inte lika snabba som rena SSD-diskar, men ett snabbare alternativ än renodlade mekaniska hårddiskar.

När du jämför modeller kan det vara bra att du kollar om det finns plats för ytterligare hårddiskar inuti laptopen, utöver den eller de hårddiskar som inkluderas. Om det finns lediga platser kan man köpa en modell med en snabb SSD och sedan i efterhand komplettera med en ytterligare hårddisk för att utöka lagringsutrymmet.


Type C / Thunderbolt

Som en fotnot kan vi nämna att de allra senaste modellerna ofta levereras med USB 3.1 Type-C eller Thunderbolt, vilket ni som vill använda dockningsstationer till era gaminglaptops bör ha i åtanke. Dessa tekniker har nämligen väldigt hög bandbredd och en stor tillväxt inom tillbehör. De kan använda riktigt kraftfulla och universella dockningsstationer. Vet du med dig att du vill koppla in flera skärmar och ha en skrivbordsplats för gaminglaptopen kan det vara extra viktigt att se till att den har någon av de två anslutningarna.


Sammanfattning

För en riktigt bra bärbar spelupplevelse bör gaminglaptopen ha en panel med över 60Hz i uppdateringsfrekvens eller också adaptiv synkronisering, ett grafikkort som klarar av att driva spelen i över 60 bilder per sekund i skärmens upplösning samt en snabb SSD. Om plånboken hindrar bör fokus ligga på ett bra grafikkort i första hand, då man inte har nytta av hög upplösning och uppdateringsfrekvens utan ett passande grafikkort. Det som är näst viktigast är en bra processor och en snabb hårddisk. Riktiga premiumpaneler och höga upplösningar bör endast fokuseras på när allt annat redan är oerhört kraftfullt.