Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Inet Datorskola - Gamingmöss

Se alla datorskolor


Gamingmöss

En självklarhet för alla som tar sitt spelande på allvar. Noga anpassade sensorer som matchar spelarnas ilsnabba reaktioner och specialfunktioner gjorda för att passa just de spel spelaren föredrar har gjort att du helt enkelt inte vill klara sig utan. I denna snabbguide kommer vi att gå igenom vilka olika termer och tekniker som är värda att känna till när du väljer vilken gamingmus just du vill ha.

Till produktkategorin


Grepp

Det viktigaste av allt när det kommer till möss är att musen passar just din hand. Vi har möss anpassade både för höger som vänsterhänta, men också ambidextriösa möss gjorda för att passa alla – perfekt för familjedatorn. Men det är inte bara vilken hand du använder som spelar roll, utan också hur du tycker om att hålla i musen. För att förenkla urvalet brukar du dela in passform i de tre kategorier som visas på bilden, och om du vet med dig hur du brukar hålla är denna bild ett bra verktyg att använda när du väljer mus.


Sensor

Sensorerna sitter på undersidan av mössen och läser av spelarens rörelser genom att reflektera ljus på ytan under musen. Moderna spelmöss använder antingen en optisk sensor eller lasersensor. Båda teknikerna är väletablerade och läser av musrörelser med stor precision, men olika väl på olika ytor. Blanka hårda ytor passar i teorin laser bäst, medan optisk funkar väldigt bra på mjuka textilbaserade ytor – dock är båda alternativen fullgoda på nästan alla ytor. Det är alltid värt att komma in till butiken för att prova om du känner dig osäker på vilken kombination du själv föredrar.

DPI

DPI betyder ”dots per inch” och avser hur många gånger rörelseläsaren läser av en yta per linjär tum. Ett högre DPI-värde innebär att musen är känsligare för rörelser, där även de mest minutiösa rörelserna registreras av musen. Högre DPI är inte lika med en bättre mus, men ger en bra fingervisning för hur snabbt musen kan arbeta.


Trådlösa möss

För alla som vill spela från soffan eller vill undvika att ha sladdar på skrivbordet erbjuds trådlösa gamingmöss. Trådlösa möss är generellt sett lite dyrare än sina sladdburna motsvarigheter, men erbjuder en överlägsen frihet. Trådlösa möss har med åren kommit till att bli väldigt pålitliga, och de senaste flagskeppsmodellerna använder sig till och med av egna trådlösa frekvenser för att omöjliggöra störningar mellan mus och dator.

Trådlösa möss drivs på batteri, och dessa batteri laddas antingen med en kabel som går rakt in i musen samtidigt som du fortsätter att använda den, eller så medföljer en laddningsstation du kan placera musen i när du inte använder den. Vissa modeller använder vanliga batterier, vilket innebär en merkostnad.


Mjukvara och macros

Många tillverkare har utvecklat egen mjukvara som gör det möjligt för dig att detaljstyra din gamingmus. Detta innebär att du kan skapa en egen profil där du ändrar vilka knappar som gör vad, vilka lampor som lyser i vilken färg och mycket annat. En annan väldigt användbar sak du kan göra i mjukvaran är så kallade macros. Macro är ett egengjort snabbkommando du skapar genom att ”spela in” knapptryckningar i en följd. När du sedan sparar inspelningen kan du koppla en specifik knapp till att göra alla de knapptryckningar du spelade in i ett enda svep, vilket betyder att du kan göra avancerade manövrar i spel med bara en enda knapptryckning.


Genre-anpassade datormöss

Varje genre ställer sina egna krav på dig som spelare, och för att hjälpa dig finns det möss anpassade för att göra det enklare att bemästra just din genre. För mmo-spel och moba-spel finns det möss som inte bara har bra sensorer och ergonomi utan som också erbjuder en stor mängd programmerbara knappar. De programmerbara knapparna tillåter spelaren att anpassa musen till specifika spel och då tackla de ibland enorma mängder färdigheter du behöver hantera.

För FPS-genren finns också lätta möss med dedikerade så kallade ”sniper-knappar”, vilka tillåter spelaren att snabbt ändra musens DPI – denna funktion lämpar sig till exempel bra när du använder kikarsikte och vill ha ökad precision för ett kort tillfälle.


Justerbar vikt

När du väl hittat en mus som känns bra i handen skall du tänka på hur du rör musen när du väl spelar. Vissa föredrar tunga möss du släpar över musmattan medan andra föredrar lätta möss du lyfter från mattan, och för att öka chansen att du hittar din egen ”sweet-spot” finns möss med justerbar vikt. Vilka som har det står markerat, och vanligtvis medföljer ett antal metallvikter du själv placerar i musen för att uppnå just den vikt du själv föredrar.


Sammanfattningsvis

Då möss har kommit väldigt långt i utvecklingen är det nu för tiden svårt att få tag i en gamingmus som inte har bra precision. Det viktigaste inför ett köp är att hitta en modell som passar handen och som känns rätt. Spelar ni särskilda spel kan specifika extrafunktioner ge ett oerhört mervärde. Om du är osäker eller ute efter något särskilt är ni välkomna in till butiken för rådfrågan, men också för att pröva de möss vi har framme.