Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Inet Datorskola - Gamingheadset

Se alla datorskolor


Gamingheadset

I denna guide kommer vi gå igenom vad som är relevant att veta när man skall välja vilket headset som passar just dig och ditt spelande.

Ljud är som många spelare erfarit oerhört viktigt i spel. Vare sig det är för att kunna lista ut fiendens position i ett skjutarspel eller för att fånga stämningen i ett berättardrivet spel finns det alltid skäl att ha bra ljud. Och som spelare befinner man sig ofta i en online-miljö, och där är mikrofonen av lika stor vikt som ljudet – du vill ju i stridens hetta veta att dina medspelare hör dig när du ropar åt dem.

Till produktkategorin


Passform

Som med allt man bär är det viktigt att det sitter bra och headsets är utformade för att sitta bekvämt under långa spelsessioner. Generellt sett har headsets stora kuddar för öronen och låg vikt, men kommer också i olika utformning och storlek. Vanligast är så kallade over-ear, där kåporna omsluter öronen och ett bekvämt band vilar på överdelen av huvudet. För långa spelsessioner är over-ear att föredra då de ger större kontaktyta och har oftast väldigt mjuka kuddar.


Slutna eller öppna kåpor

Kåporna som sitter över öronen är antingen helt omslutande eller öppna. Öppna lurar tillåter en luftigare ljudbild men läcker också ljud och lämpar sig med andra ord sämre om du skall spela i närheten av andra. Slutna kåpor isolerar ljud bra men kan ge en lite mer instängd ljudbild, där basen kan få en mer framträdande roll. För spel är därför öppna kåpor som regel att föredra, då det större ljudlandskapet möjliggör för större detaljrikedom - men bra lurar med stängda kåpor kan också de leverera stor detaljrikedom, även om de vanligtvis ger mer bas än detalj. Så även här handlar det om preferens, men också om dina nära och käras tålamod!


Stereo och Surround

Gamingheadsets är designade med spel i åtanke och har som regel en klar ljudbild med tydliga detaljer. Att kunna tyda vilken riktning fienden kommer från är väldigt viktig om du vill ge dig själv en ärlig chans, därför läggs ett stort fokus på surroundljud i headsets.

Vanliga stereohörlurar gör ett fullgott jobb med att urskilja riktningar samtidigt som de ger en väldigt bra ljudbild för generellt användande. Ett bra och påkostat steroheadset kan ge bättre detaljrikedom än ett mindre påkostat surroundheadset. Det är generellt dock med surround man på riktigt blir delaktig i och omsluten av spelet.

Surroundljud skapas antingen genom ett ljudkort, både interna och externa, eller virtuellt i mjukvara. Vanligaste för gaming är 7.1-surround, vilket innebär att hörlurarna simulerar ljudkällor från 7 olika riktningar, utöver basen.

Det finns vissa standarder inom surround, så som DTS Headphone:X, som ger bra surroundstöd för många spel. Många tillverkare erbjuder också egna lösningar på surround, både genom separata förstärkare med ljudkort och genom särskild programvara.


Användningsområde

Vi erbjuder både sladdburna och trådlösa headsets, och för att förstå vilken typ av headset du själv borde ha bör du fundera på användningsområde.

Sladdburna hörlurar är lite billigare och behöver aldrig laddas, men ger inte heller den frihet eller det snygga sladdlösa skrivbord som ett trådlöst headset erbjuder. Generellt använder liknande modeller som finns i både trådlöst och trådbundet utförande samma ljudelement - där prisskillnaden utgörs av portabiliteten och inte skillnad i ljudkvaliteten.

Vi erbjuder även lurar som passar både PC och konsol, och om du har både och kan det vara värt att kika på ett headset du kan använda till båda maskinerna.

Om du redan har hörlurar du trivs med erbjuder vi också separata mikrofoner, både av typen man fäster på hörlurar och separata man ställer på skrivbordet.Anslutning

Headsets kan kopplas samman med datorer, mobiler och konsoler på olika sätt. De vanligaste anslutningarna är 3.5mm, USB, optisk anslutning och Bluetooth. Beroende på vilka sorters enheter du kommer sammankoppla headsetet med kan en viss typ av anslutning vara att föredra. Om du vet med dig att du kommer använda headsetet med olika enheter bör du se till att rätt anslutningar återfinns.

Som exempel är 3.5mm vanligt förekommande både på dator, förstärkare, mobil och surfplatta, medan USB ofta bara används av datorer. Optiska kablar ger en ren digital signal men återfinns som oftast bara på ljudkort, moderkort och förstärkare av modernare slag och i dyrare prisklasser. Bluetooth finns i de flesta mobiler, surfplattor och laptops – men tekniken är inte gjord för att skicka mycket information över längre sträckor och är oftast inte den mest högpresterande tekniken.

För att försäkra dig om att du får en produkt du kan använda till just ditt användningsområde ber vi dig besöka en av våra rådgivare i butikerna, eller höra av dig till oss!