Microsoft 365

Klicka här för att se alla avsnitt i vår datorskola!

Vad är Microsoft 365?

365 känner du igen, med program som Word, Excel och Powerpoint – men vad är Microsoft 365 då? I grund och botten är Microsoft 365 ett utökat 365, där du får alla fullskaliga program du får hos vanliga Office 2019 – men där du också får tillgång till Outlook, Access, Publisher och en lång rad onlinefunktioner. Bland dessa onlinefunktioner hittar vi ett molnbaserat 365, som ger dig tillgång till alla dina Officeprogram vart du än är – och du kan arbeta med dem direkt i din webbläsare. En annan onlinefunktion du får med Microsoft 365 är OneDrive, vilket är ett lagrings- och delningsverktyg på internet. Med Microsoft 365 får varje användare 1TB inkluderad lagring på OneDrive och du kan enkelt dela med dig av dina filer till andra, om du till exempel vill dela med dig av de senaste semesterbilderna till familjen. Tack vare att OneDrive är molnbaserat kan du också nå och ändra dina filer vart du än är, oavsett om du använder en laptop, en surfplatta eller en smartphone.

Till skillnad mot Office 2019, som du betalar en engångssumma för, är Microsoft 365 är en prenumerationstjänst. Du kan välja mellan 365 Personal, för 1 användare, eller 365 Family, för upp till 5 användare. Det som verkligen utmärker 365 här är att du kan installera Microsoft 365 på en PC/MAC, en surfplatta och en mobil per användare – och sedan flytta över 365 till en annan enhet när du vill. Med Office 2019 kan du bara installera programvaran på antingen en PC eller en MAC, och du kan inte byta i efterhand.

Med Microsoft 365 får du också tillgång till full support och alla nya uppdateringar som kommer till Office-programmen, så när det kommer nya funktioner till ditt favoritprogram vet du att du alltid kommer få dem. Med andra ord får du just nu hela Office 2019 och alla uppdateringar som kommer därefter, medans om du använder Office 2019 får du bara den mjukvaran du köpte från början och de nödvändiga säkerhetsuppdateringarna. Med Microsoft 365 behöver du alltså aldrig oroa dig för att behöva byta programvara när nya släpp kommer – du har alltid tillgång till det senaste oavsett vilken enhet du använder.


Vi går igenom skillnaderna mellan Office 2019 och Microsoft 365

Molnbaserat, vad innebär det?

För Microsoft 365 innebär det att Microsoft skapat internet-versioner av alla Officeprogram och att du kan lagra dina filer säkert hos Microsoft istället för på din hårddisk. När du loggar in på Microsoft 365 online hittar du enklare internetbaserade varianter av alla dina program samlade på ett och samma ställe – samtidigt som du kan installera fullskaliga Office 2019 på valfri enhet.

Det finns flera fördelar med detta, där du dels får bättre säkerhet då Microsoft har långt bättre skydd än vad en vanlig persondator har. Det andra är att du kan nå och ändra i dina filer varifrån som helst, på flera olika typer av enheter – samtidigt. Du kan alltså skapa till exempel ett Word- eller Exceldokument i Microsoft 365 på internet eller exportera ett dokument från ditt Office 2019 till internet - och där dela med dig av filen till andra. Du kan då samarbeta med andra på ett och samma dokument i realtid.

Varje användare på Microsoft 365 får också tillgång till 1TB OneDrive-lagring, vilket är ungefär som att du har en alldeles egen hårddisk på internet. Du kan till exempel ta en bild med din telefon och sedan öppna bilden på din dator utan att du behöver hålla på och flytta över filer mellan enheterna - enheterna har redan tillgång till filerna. Det ingår också 60min IP-telefoni över Skype per användare och månad.

Vi går igenom fördelarna med OneDrive

Office 2019 eller Office 365 – vad borde du välja?

När du väljer mellan de olika Office-paketen räcker det att fundera på om du är ute efter något av följande: flexibilitet, extra säkerhet, uppdateringar, mervärde, molntjänster, valfrihet och stöd för flera användare och enheter samtidigt.

Om du är ute efter något av de ovan nämnda är Office 365 det självklara valet – du får helt enkelt långt fler och bättre tjänster både när du är offline som online. Föredrar du att använda en och samma enhet utan några som helst molntjänster, nya uppdateringar eller extrafunktioner är Office 2019 för dig.

Och om du bestämt dig för Microsoft 365 behöver du bara välja mellan Personal och Family, där du med Personal får full funktionalitet för en användare medan du med Family får full funktionalitet för 5 användare på samma gång, med ett smärre prispåslag.
2019 Home/Student


2019 Home/Business


365 Personal


365 Family
Antal enheter 1 Windows eller MAC 1 Windows eller MAC 1 person Upp till 6 personer
Word, Excel, PowerPoint och OneNote
Access och Publisher (Endast Windows)
Outlook
Molntjänster och onlineversioner
Lagring online med OneDrive
1TB

1TB/användare
60 Skype-minuter/månad
1 användare

6 användare
Nytt innehåll
Säkerhetsuppdateringar
Teknisk support
Betalmetod Engångssumma Engångssumma Prenumeration Prenumeration
/ / / /

Produkter