Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Välja delar - Nätaggregat

Nästa komponent vi kommer prata om är nätaggregatet, även kallat nätdel eller PSU. Nätaggregatet ger ström till dina komponenter och det är viktigt att välja ett som passar ditt chassi, som ger tillräckligt hög effekt för dina komponenter och som har rätt anslutningar.

Dimensioner

För att förvisa dig om att nätaggregatet får plats i chassit behöver du se till att det har rätt formfaktor och att det inte är för långt. Det finns tre olika formfaktorer för konsumentnätaggregat: ATX, SFX och SFX-L.

ATX är de normalstora nätaggregaten och har en större fästanordning än de andra två formfaktorerna. Dessa finns i flera olika längder och normalt blir de längre ju högre effekt de har. För enklare kabeldragning vill du vanligtvis välja ett nätaggregat som är kortare än ditt chassits angivna maxlängd, då den längden endast inkluderar en liten spalt för kabeldragning. Observera att många chassins layout går att justera för att tillåta längre nätaggregat, exempelvis genom att ta bort eller justera hårdiskburar.

Nätaggregat i ATX-klassen har normalt långa kablar, som ska passa många olika typer av ATX-chassin. Om du väljer ett stort full tower-chassi med långt mellan moderkort och nätaggregat vill du dock kika extra noga på kablarnas längd, då vissa nätaggregat i de övre effektklasserna kan ha extra långa kablar.

Om du ska bygga i ett kompakt chassi kommer du troligtvis istället välja SFX eller SFX-L, vilka båda delar en långt mindre fästanordning än vad ATX har. SFX-formfaktorn har en maxlängd på 100mm och använder normalt 80mm-fläktar, medan SFX-L är i varierande längd över 100mm och ofta utrustade med större fläktar, för lägre ljudnivå. Gemensamt för båda formfaktorerna är att de har långt kortare kablar än ATX-nätaggregat, och passar därför endast till kompakta chassin.

Skulle du ha ett chassi som har stöd för alla tre formfaktorer vill du välja den som är vettigast för ditt användningsområde. Om du har ett ATX-chassi vill du nästan alltid välja ett ATX-nätaggregat, just för kablarnas längd. Om du har ett ITX-chassi med stöd för både SFX och SFX-L vill du kolla om du begränsas på något sätt om du använder ett längre SFX-L istället för SFX, om du inte gör det erbjuder SFX-L normalt större fläktar.

Modulärt?

När du vet vilken formfaktor och längd du ska ha på ditt nätaggregat är det dags att fundera på om du ska välja ett modulärt nätaggregat eller inte.

Ett modulärt nätaggregat är ett där alla kablar är löstagbara, så att du endast behöva ansluta de som du faktiskt kommer använda. Detta underlättar markant med kabelhanteringen och gör det möjligt att byta ut alla kablar i efterhand, av estetiska eller praktiska skäl.

Om möjligt rekommenderar vi att alltid välja ett modulärt nätaggregat, men de är något dyrare än alternativen; vilka är att välja ett semi-modulärt eller icke-modulärt.

Ett semi-modulärt nätaggregat har de två primära kablarna, 24-pin till moderkortet och 8-pin till CPU, fastmonterade medan övriga kablar är löstagbara. Detta är en bra kompromiss för dig som vill åt praktisk kabeldragning, men ger dig inte möjlighet att byta utseende på alla kablar.

Ett icke-modulärt nätaggregat är ett där samtliga kablar är fastmonterade. Detta innebär att du kommer behöva stuva undan alla kablar du inte använder inuti chassit, vilket inte alltid är lätt. De här är i regel billigare än de andra två varianterna och om du förhåller dig till en tightare budget kanske du inte har något alternativ, men om du har det rekommenderar vi alltid att kika på ett nätaggregat med löstagbara kablar.

Kabeluppsättning

Utöver att ta ställning till om du vill att kablarna ska vara löstagbara behöver du också se över kabeluppsättningen, särskilt om du köper högpresterande komponenter.

Ett normalt nätaggregat är utrustat med alla anslutningar du behöver för en typisk speldator. Vissa komponenter i de övre prisklasserna har dock extra strömförsörjning, och då behöver nätaggregatet extra anslutningar.

De två vanligaste scenariona är att du köper ett påkostat grafikkort från en tredjepartstillverkare som valt att lägga till en eller två extra 8-pin PCIe eller att du har ett överklockningsinriktat moderkort med två 8-pin till CPU. Många nätaggregatet i de övre prisklasserna har extraanslutningar för just detta, men inte alla. Dubbelkolla därför alltid vilken kabeluppsättning som erbjuds om du köper högpresterande komponenter.

Kapacitet

Utöver rätt kablar behöver du också tillräckligt hög effekt för dina komponenter, vilket mäts i watt.

Det enklaste sättet att ta reda på vad du kommer behöva är att kolla på ditt grafikkorts specifikationer. Där står det vad den rekommenderade effekten för just det grafikkortet är. Den här siffran inkluderar inte bara grafikkortet, utan ett helt system. Observera att detta kan skilja mellan olika modeller som använder samma kretsar, just för att vissa tredjepartsmodeller har extra strömförsörjning, så kolla på din specifika modell.

Om ett grafikkort exempelvis har en rekommenderad effekt på 750W täcker den här siffran både grafikkortets krav och ett normalt, icke överklockat system i övrigt. Följer du den här siffran får du också en bra marginal för olika typer av processorer, extratillbehör och liknande. Beroende på din processor har du också normalt rum för viss överklockning.

För att vara på den säkra sidan och för att förbereda din dator inför eventuella framtida uppgraderingar kan det dock vara en god idé att köpa ett nätaggregat med högre effekt än vad som rekommenderas. Nätaggregat håller nämligen i regel väldigt länge och går att bära med sig till nästa bygge, särskilt om du köper ett med en bra 80 Plus-certifiering.

80 Plus-certifiering

Nätaggregat kan skilja markant i effektivitet och verkningsgrad. För att tydliggöra hur bra olika modeller är finns det en branschstandard som heter 80 Plus. Alla modeller med ett 80 Plus-certifikat har en verkningsgrad på minst 80% och ju ädlare metall certifikatet har desto högre är verkningsgraden.

Vi rekommenderar varmt att köpa ett nätaggregat med ett certifikat och om du vill ha ett nätaggregat med goda förutsättningar att hålla under en lång tid vill du kika på ett med minst 80 Plus Gold. För att uppnå det certifikatet behövs högkvalitativa komponenter och i regel får du upp till tio års garanti på de modellerna, så att de i slutändan smakar mer än vad de kostar i jämförelse med mer budgetorienterade nätaggregat.

Moderkort

Vi rekommenderar att du hoppar vidare med att välja vilket moderkort du ska ha.

Moderkort