Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Välja delar - RAM-minne

När du vet vilken processor och vilket moderkort du ska ha är det dags att välja internminne, även kallat RAM-minne eller primärminne.

Generation

Det första vi behöver förvisa oss om är att välja minnen från rätt generation. Just nu är det DDR4 som gäller, men om du läser detta senare kanske det är DDR5, och du ser på moderkortets specifikationer vilka minnen det är gjort för att användas med.

Mängd

När du sorterar bland rätt generation är det dags att fundera på hur mycket internminne du behöver. Du vill se till att datorn aldrig får slut på internminne, då den då kommer börja byta ut filer på minnet eller lagra temporära filer i en långsammare lagringsenhet istället. Om du får slut på internminne kommer detta märkas tydligt i hur rapp datorn är, men du får inte mer prestanda bara för att du har mer internminne än vad du behöver. Så det gäller att välja tillräckligt mycket för det du gör, och sedan spendera resten av budgeten på andra komponenter.

För en normal speldator räcker 16GB gott och väl just nu, även för dig som har flera tabbar uppe samtidigt. Om du däremot använder datorn till exempelvis redigering eller andra sysslor som kan använda sig av stora mängder RAM är det en god idé att välja mer än så. Exakt hur mycket du bör välja beror helt på ditt användningsområde, så kolla gärna tester som visar hur mycket minne som används i ditt scenario.

Hastighet och latens

När du har tillräckligt mycket minne får du alltså inte mer prestanda om du lägger till mer, men något som däremot kan påverka prestandan i positiv bemärkelse om du lägger mer pengar på det är minnets hastighet och latens. Hastighet står utskrivet som MHz, där högre är bättre, och latens som exempelvis CL16, där ett lägre värde är bättre.

Hur snabba minnen du bör köpa skiljer dock mellan olika moderkort och processorer, och framförallt vad du själv har för målbild. Både hastigheten och latensen går att påverka i efterhand genom överklockning, men för bästa förutsättningar rekommenderar vi att köpa minnen som är så nära din målbild som möjligt redan från början.

Om din målbild är så bra stabilitet och så lite handpåläggning som möjligt rekommenderar vi att köpa minnen som är så snabba som möjligt inom både moderkortets och processorns standardhastighet, vilken du hittar på produktsidorna. Notera att standardhastigheten kan skilja på samma moderkort beroende på vilken processor du använder och att olika chipsets från samma generation kan ha olika standardhastigheter.

Om du istället vill nå en högre prestandanivå genom överklockning rekommenderar vi att först och främst kolla upp vad den bästa balansen mellan prestanda och kostnad är för din processor, dess så kallade sweet spot. Olika processorer kommer få märkbart ökad prestanda upp till olika hastigheter, och sedan förhållandevis lite sett till hastighetsökningarna efter det, så för bästa värde vill du sikta på att nå upp till den brytpunkten. Exempelvis har AMD Ryzen 5000-serien en standardhastighet på 3 200 MHz, men du kan få märkbara prestandaförbättringar om du tar steget upp till dess sweet spot på 3 600 MHz. Efter det tjänar du dock inte alls lika mycket prestanda sett till kostnadspåslaget.

Vi vill dock göra dig medveten om att överklockning aldrig är en garanti. Den angivna överklocknings-hastigheten (OC) på produktsidorna är de snabbaste hastigheterna tillverkaren kunnat uppnå med moderkortet, men det är inte en garanti på att du kommer kunna nå samma.

QVL

Något vi rekommenderar att kika på för att bättre försäkra dig om bra kompatibilitet mellan minnena och moderkortet är tillverkarens QVL-lista.

QVL-listan innehåller alla minnen moderkortstillverkaren har testat och kunna verifiera kompatibilitet med. Minneskompatibilitet är nyckfullt, särskilt om du planerar att använda minnen som är över standardhastigheten, så vi rekommenderar verkligen att välja minnen ur QVL-listan för att ge dig själv bättre förutsättningar.

Kanaler

När du vet vilken typ av minnen du ska välja är det dags att bestämma sig för hur många minnesstickor du ska köpa.

Du vill alltid köpa minnen i kit, och om du exempelvis ska köpa 32GB kan dessa komma i 1x32GB, 2x16GB eller 4x8GB. Så vilket kit ska du köpa?

Det absolut viktigaste här är att du väljer ett kit som innehåller minst lika många stickor som ditt moderkort har minneskanaler. Nästan alla moderkort i konsumentklassen är så kallade dual-channel, alltså att de har två kanaler, och då vill du välja minst två minnesstickor. Skulle du bara använda en sticka, och då endast en kanal, kommer du inte få ut lika mycket prestanda och vi avråder starkt från att använda färre stickor än det finns kanaler. Om du då väljer mellan 2x16GB eller 4x8GB har de olika för och nackdelar.

Fördelen med att köpa 4x8GB i fallet med ett vanligt konsumentmoderkort i ATX-klassen, som normalt har fyra minnesplatser, är att du får ett mer enhetligt utseende då alla minnesplatser är allokerade. Nackdelarna är dock att du får två ytterligare komponenter som kan fela och att du inte har möjligheten att uppgradera till mer RAM i efterhand utan att ersätta de du redan har, eftersom du redan använder alla fyra platser.

Om du istället väljer 2x16GB får du samma prestanda som med 4x8GB, och du har möjligheten att lägga till mer i efterhand. Skulle du vilja lägga till mer i efterhand rekommenderar vi att alltid välja ett likadant kit till, då moderkortet kommer anpassa sig efter de långsammaste minnena. Väljer du ett kit med färre stickor minskar du också sannolikheten att något skulle fela, då det helt enkelt är färre komponenter som kan fallera.

Höjd

Det sista att tänka på när du väljer RAM är vilken typ av värmeavledare den har, hur höga de är. Normalt har mer högpresterande modeller eller modeller med RGB-belysning höga värmeavledare och dessa kan komma i vägen för många större tornkylare, särskilt om du använder alla minnesplatser, och i vissa fall även för radiatorer som monteras i taket av kompakta tower-chassin.

Om du inte är villig att ändra dina planer på kylare finns det gott om lågprofilsminnen, vilka är specifikt gjorda för att inte skapa kompatibilitetsproblem.

Lagring

Nästa steg i att välja komponenter är att välja vilken typ och hut mycket lagring du ska ha.

Lagring