Välja delar - Lagring
Med minnena på plats är det dags att välja lagring, traditionellt kallat hårddisk. Numer finns det dock mer att välja på än klassiska mekaniska hårddiskar och den nya standarden är att välja en snabb SSD som din primära lagring, där du installerar operativsystemet.
SSD står för Solid State Drive och är en flash-baserad lagringstyp som inte har några mekaniska delar. Dessa är markant snabbare än mekaniska hårddiskar och kommer både i olika formfaktorer och med olika gränssnitt, vilka vi ska reda ut nu.
Formfaktor
Det finns tre olika vanliga formfaktorer i moderna datorer och dessa är viktiga att känna till både när du väljer chassi och när du väljer moderkort.
3.5"
3.5” är den äldsta av de tre formfaktorerna och är den som fortfarande används för mekaniska hårddiskar. Dessa följer en gemensam standard och du kan läsa på chassits produktsida hur många platser det har för lagring med den här formfaktorn.
2.5"
Den mindre formfaktorn 2.5” används normalt för SATA-anslutna SSD:er och det är vanligt att platser gjorda för 3.5” även har stöd för 2.5”, så räkna ihop totalen när du kikar på chassits specifikationer.
M.2
Alla moderna moderkort har också så kallade M.2-platser. Till skillnad mot 3.5” och 2.5” sitter dessa platser direkt på moderkortet och du behöver inga kablar för den här typen av lagring, de monteras direkt på moderkortet. Moderkort kan ha flera M.2-platser, men notera att dessa kan ha olika gränssnitt.
Gränssnitt
Lagringsenhetens gränssnitt berättar hur den kommunicerar med ditt moderkort och det finns just nu två vanliga gränssnitt: SATA och NVMe.
SATA
SATA, eller Serial ATA, är ett väletablerat gränssnitt som primärt används för mekaniska hårddiskar och 2.5” SSD, även om också formfaktorn M.2 kan användas med SATA.
Normalt finns det gott om SATA-anslutningar på moderkort, då det här gränssnittet inte kräver mycket bandbredd. Detta innebär att det heller inte erbjuder de högsta hastigheterna, den teoretiska maxhastigheten är cirka 550 MB/s. En typisk mekanisk hårddisk erbjuder läshastigheter runt 200 MB/s, medan en 2.5” SSD vanligtvis erbjuder över 500 MB/s. Vill du ha riktigt höga hastigheter är det istället gränssnittet NVMe som gäller.
NVMe
NVMe används just nu uteslutande i M.2-platser och är ett gränssnitt som låter din lagring kommunicera direkt över moderkortets PCIe-banor. Detta innebär att den teoretiska maxhastigheten är direkt beroende av vilken generation av PCIe-banor som används. PCIe 3.0 har en teoretisk maxhastighet på 3 500 MB/s, medan PCIe 4.0 erbjuder upp till hela 7 000 MB/s. NVMe är också bakåtkompatibelt, så om du sätter en lagringsenhet med PCIe 4.0 i en plats med PCIe 3.0 kommer det fortfarande fungera, men du är begränsad till den lägre maxhastigheten.
Något att se upp för när du väljer att använda flera NVMe-lagringsenheter är dock att se så att du inte tappar bandbredd på övriga delar av moderkortet du tänkt använda. Då NVMe använder rejält med bandbredd kan vissa övriga anslutningar påverkas om du använder fler än en högpresterande NVMe-enhet. Exempelvis kan antalet banor till en av dina PCIe-anslutningar strypas, eller så kan vissa SATA-anslutningar helt avaktiveras. Hur detta ter sig kan skilja mellan olika moderkort och du hittar exakt vad som gäller i manualen för ditt moderkort, vilken du kan hitta på tillverkarens produktsida innan köp.
Om du bara ska använda en NVMe-enhet behöver du dock inte fundera närmare på bandbreddsbegränsningar, det påverkar normalt inget annat om man bara använder en. Du kan dock vilja fundera på att komplettera med en värmeavledare om du kommer använda en högpresterande modell i en M.2-plats som saknar värmeavledare, då dessa annars kan bli varma.
Vad ska du välja?
Nu när du vet vad de olika formfaktorerna och gränssnitten är för något är det dags att bestämma sig för vilken typ av lagring du ska använda.
Vår rekommendation är att använda en M.2-SSD med den PCIe-generationen som ditt moderkort har på den primära M.2-platsen som din primärlagring, alltså där du installerar operativsystemet och de viktigaste programmen eller spelen.
Om du behöver extralagring för spel eller andra saker som tar nytta av att vara på snabbare lagring, exempelvis videoprojekt för redigering, rekommenderar vi 2.5” SSD. Dessa ger fortfarande bra hastigheter och ger dig högre kapacitet till lägre priser än NVMe-lagring.
För masslagring av exempelvis video och bilder är dock fortfarande mekaniska hårddiskar ett bra alternativ. Dessa är inte lika snabba, men ger oerhört mycket lagring för pengarna.
Grafikkort
Nu till det roliga! Dags att göra datorn till en gamingdator. Det har blivit dags att välja grafikkort.
Grafikkort