Välja delar - Grafikkort
Nu är det dags att välja den viktigaste delen till din gamingdator: grafikkortet.
Det här är den komponent som till störst del avgör din spelprestanda, särskilt i högre upplösningar och i tungdrivna spel. Som tidigare nämnt kan ofta processorn sätta stopp i lägre upplösningar, men från upplösningen 1440p och uppåt är det nästan alltid grafikkortet som sätter begränsningen.
Bäst grafikkort för dig
Vilket grafikkort du ska välja rent prestandamässigt beror helt på din budget och vilka krav du har.
Om du vill spela med hög uppdateringsfrekvens i de allra senaste spelen i högre upplösningar, med hög detaljrikedom och ögongodis som Ray Tracing behöver du i regel de dyraste modellerna på marknaden. Om du inte spelar i de högsta upplösningarna och om du kan tänka dig att dra ner vissa inställningar kan du normalt dock få suverän prestanda även med mellanklassmodeller, så fundera kring dina krav och din budget innan du slår till.
Även om du i de flesta fallen får högre FPS om du köper ett i övrigt enkelt system och lägger majoriteten av pengarna på grafikkortet kan det vara en god idé att lägga lite mer på resten av datorn och köpa ett mellanklassgrafikkort.
Grafikkortsutvecklingen går snabbt och det är den komponent som du normalt vill byta ut mest frekvent för att få bättre spelprestanda över tid, medan övriga delar förblir relevanta under längre tid.
Om du vill ha en dator som håller över lång tid och som enkelt kan uppgraderas genom att byta grafikkort rekommenderar vi därför att lägga lite mer krut på övriga komponenter, så som att välja en kraftfullare processor som Ryzen 7 eller Core i7 och exempelvis välja högkvalitativa nätaggregat med minst 80+ Gold, och sedan välja ett mellanklassgrafikkort som du byter ut efter några år.
Men det här beror som sagt helt på din budget och vilka krav du har. Vi rekommenderar varmt att kolla på recensioner där olika grafikkort testas i olika spel och upplösningar, så att du får en bra uppfattning av vilka grafikkort som ger dig bra prestanda i de spelen du vill spela, på den skärmen du har.
När du vet vilken grafikkortsserie du kommer köpa finns det några andra saker att fundera på, som har med din dator i övrigt att göra.
PCIe-generation
Den första av dem är att fundera på är vilken PCIe-generation ditt grafikkort och ditt moderkort har.
Grafikkortet ansluts till moderkortet via en PCIe-anslutning och denna kan ha olika bandbredd, hastighet. Olika generationer av PCIe är identiska i utformning och har bakåtkompatibilitet, så du behöver inte oroa dig för att inte kunna använda grafikkortet om generationerna skiljer mellan de två komponenter. Däremot kan du tappa prestanda om du har ett moderkort med en äldre PCIe-generation än ditt grafikkort.
När den här guiden skrivs är vi i skiftet mellan PCIe generation 3.0 och 4.0, och även om grafikkorten som är aktuella just nu använder PCIe 4.0 skiljer det bara några enstaka procent i prestanda om du använder moderkort med PCIe 3.0 eller 4.0 till dem. Detta kan dock komma att ändras när grafikkorten mer märkbart överskrider bandbredden hos PCIe 3.0, så om du läser den här guiden vid ett senare tillfälle rekommenderar vi att kolla upp hur mycket prestanda du kan tappa om du har ett moderkort med än äldre PCIe-generation än grafikkortet.
Dimensioner
Nästa sak att fundera på och kolla upp är grafikkortets dimensioner, att det får plats i chassit.
Normalt är de två dimensionerna du behöver ha koll på grafikkortets längd och tjocklek, där den sistnämnda är särskilt viktig om du bygger ett kompakt system.
Längden mäts i millimeter och du kan enkelt ta reda på om grafikkortet får plats genom att kolla på chassits produktsida. Notera dock att du i vissa chassin kan avlägsna exempelvis hårddiskburar för att göra rum för längre grafikkort, men också att du kan tappa rum för grafikkortet om du exempelvis monterar en radiator i linje med där grafikkortet ska sitta. För enklare montering rekommenderar vi också att se så att det finns marginal, att du inte väljer ett grafikkort som på millimetern går in i chassit.
Tjockleken på grafikkortet mäts både i millimeter och i antal PCIe-platser i tjocklek. Den här dimensionen är normalt inget du behöver tänka på i ett ATX-system, då du har gott om plats för grafikkortet. Det enda att hålla koll på där är om du ska använda instickskort i andra PCIe-anslutningar, så att grafikkortet inte hamnar kloss an.
I ITX-byggen är tjockleken dock en högst relevant dimension att kolla upp, då många kompakta chassin har begränsat utrymme för grafikkort även tjockleksmässigt. Tänk också på att du helst vill ha marginal mot paneler för att undvika missljud. Om grafikkortets fläktar ligger intill en panel kan turbulens uppstå, med medföljande sus.
Detsamma gäller vertikal montering av grafikkort, alltså stående. Du vill inte att grafikkortets fläktar sitter för nära chassits sidopanel, både av kyl- och ljudmässiga skäl. Om du har en solid panel är det särskilt viktigt att det finns en bra luftspalt mellan panelen och grafikkortet, för att ge det goda förutsättningar för kylning.
Typ av kylare
Utöver att välja ett grafikkort som fysiskt får plats i ditt chassi vill du också välja ett som passar ditt chassi kylarmässigt. Det finns fem vanligt förekommenade typer av kylare, där de med öppen layout är de allra vanligaste.
Öppen layout
Grafikkort med öppen layout är de som har blottade kylflänsar och fläktar som blåser in mot dem. De här presterar normalt bra i de flesta typer av chassin, men presterar särskilt bra om de har gott om friskluft att tillgå.
Den här typen av grafikkort finns i många olika varianter, med allt från en till tre fläktar och med stor variation i tjocklek. I regel ger de större varianterna suverän kylning och ofta även semipassiv drift, att fläktarna kan stå helt still när lasten är låg. För de allra flesta är det här den bästa kylartypen.
De har dock inte ett eget, riktat luftflöde och förlitar sig på att chassit antingen är öppet nog för att få naturligt luftflöde eller att det finns fläktar som skapar ett aktivt luftflöde. Därför passar dessa inte lika bra i tilltäppta chassin som inte har något naturligt luftflöde alls, då passar istället blower-kylare.
Två-vägs-kylare
Innan vi pratar om så kallade blower-kylare vill vi dock snabbt belysa en ny typ av kylare som dykt upp med Nvidias referensdesign till RTX 3000-serien.
Vad vi får kalla två-vägs-kylare särskiljer sig genom att blåsa luft genom grafikkortet. Just Nvidias referensdesign har en fläkt som blåser varmluft ut ur chassi och en som blåser genom grafikkortet. Vissa modeller med öppen design har också fått öppningar, så att en fläkt blåser genom grafikkortet. Värt att tänka på med modeller som har det upplägget är att den varmluften behöver någonstans att ta vägen.
Om grafikkortet är horisontellt monterat i ett vanligt tower-chassi blåser den varmluften upp mot utblåset, vilket ger väldigt goda förutsättningar att snabbt få ut varmluften ur chassit. Om du däremot har grafikkortet vertikalt monterat är den varmluften svårare att få ut, särskilt i ITX-chassin. Fundera därför på om den kylartypen passar just ditt chassi innan du slår till, så att du inte får problem med att få ut varmluften.
Blower-kylare
Om du har ett chassi som saknar naturligt utblås och där du riskerar att grafikkortet blir omringat av dess egen varmluft kan vad som kallas blower-kylare vara ett bättre alternativ.
Blower-kylare är stängda kylare med en ensam radialfläkt som trycker luften genom grafikkortet. Fördelen med den här kylaren är att den skjuter ut varmluften på baksidan av grafikkortet, ut ur chassit. Detta gör grafikkortet mindre beroende av chassits luftflöde och gör så att det passar bättre än andra kylare i tilltäppta chassin.
Nackdelen med den här kylartypen är dock att de i regel har sämre kylkapacitet än andra kylare och att fläkten alltid behöver vara igång, då kylflänsarna annars inte får någon luftgenomströmning alls. De passar därför den ljudkänslige sämre och har inte samma möjligheter till överklockning som andra kylartyper, även om de ändå kan användas till kraftfulla grafikkort.
AIO-kylare
En ovanligare typ av kylare till grafikkort, men ändå förekommande, är slutna vattenkylare. Dessa har samma fördelar och begränsningar som de vi hittar till processorer. De erbjuder alltså hög kylkapacitet och bra ljudnivå, även om de aldrig kan gå helt tyst då pumpen behöver vara igång.
Om du funderar på den här kylartypen vill du dock planera vart du ska sätta radiatorn, du vill inte att pumpen ska vara den högsta punkten av kylaren.
Öppet vattenblock
Det sista alternativet vi vill nämna är vattenblock till grafikkort. Det finns både grafikkort med förmonterade vattenblock och vattenblock att köpa separat till de flesta grafikkortsmodellerna. Vi kommer inte dyka djupare in i detta då det är ett avancerat ämne och vi rekommenderar att du läser på och planerar noggrant innan du väljer ett grafikkort med vattenblock.
Strömförbrukning
När du vet vilken grafikkortsmodell du ska ha och hittat en kylare som både passar och passar ditt chassi är det några saker till att fundera på, däribland strömförbrukning.
Grafikkorts strömförbrukning berättar dels vilket nätaggregat du behöver, men ger dig också en fingervisning om hur mycket värme som det kommer alstra, och i förlängningen vilket typ av chassi och vilken typ av kylning du kan förväntas behöva.
Men det viktigaste att tänka på här är att ditt nätaggregat är tillräckligt kraftfullt. På grafikkortets produktsida anges en rekommenderat effekt för grafikkortet, notera att den siffran kan skilja mellan olika modeller av samma grafikkort beroende på om de har extra strömförsörjning. Effektrekommendationen inkluderar ett helt system, men om du planerar att överklocka rekommenderar vi att välja ett nätaggregat som är kraftfullare än vad som rekommenderas.
Strömanslutningar
Utöver att nätaggregatet har tillräckligt hög effekt vill du även dubbelkolla så att det finns tillräckligt många strömanslutningar. Grafikkort får ström genom 8-pin PCIe-anslutningar och normalt är antalet anpassade för effektklassen, men det finns undantag. Om du köper ett grafikkort med extra strömförsörjning har de ofta tre PCIe-anslutningar, men inte alla nätaggregat har det.
Bildanslutningar
En sista sak att kolla upp är vilka bildanslutningar ditt grafikkort har. Varje grafikkortsmodell har en grunduppsättning, men det finns variationer. Om du exempelvis vill ha en särskild uppsättning rekommenderar vi att kolla vad de olika modellerna erbjuder. Notera dock att modeller med fler bildanslutningar än referensdesignen nödvändigtvis inte möjliggör att använda fler skärmar samtidigt, utan att de bara erbjuder större valfrihet.
Om du har en högupplöst skärm med hög uppdateringsfrekvens, eller om du vill ansluta en TV, vill du också se så att grafikkortet erbjuder rätt generation av HMDI eller DisplayPort.
Extra tillbehör
Nu har du förhoppningsvis en komplett dator. Men i nästa del går vi igenom andra typer av komponenter du kan tänka dig vilja lägga till.
Extra tillbehör