Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Välja delar - Extra tillbehör

Vid det här skedet har vi alla delar vi behöver för att montera datorn, men om du vill få bättre kylning eller en mer personlig dator finns det ett par valfria saker till att fundera på.

Fläktar

Den första av dem är om du ska köpa till fler chassifläktar, eller eventuellt byta de fläktar som ingår till ditt chassi eller din radiator.

Om du bör göra detta är svårt att ge ett svepande svar på, då det beror helt på vad du har för chassi, hur luftflödet ser ut, vad du har för komponenter och vad du har för kravställning.

Som vi pratade om i chassidelen kan du vilja överkompensera för dina komponenter beroende på vilket chassi du har. Om du har ett helt öppet chassi med mesh-panel i fronten kanske du inte behöver komplettera med fler fläktar, men om du har högpresterande komponenter i ett chassi med relativt lågt naturligt luftflöde är sannolikheten högre att du kommer vilja göra det.

Här rekommenderar vi att kika på recensioner av ditt chassi och se hur det förväntas prestera med olika komponenter. Även om du inte behöver fler fläktar för att nå lägre temperaturer kan du ändå vilja byta för att uppnå lägre ljudnivåer, om dina komponenter får gott om lufttillförsel behöver inte deras fläktar arbeta lika hårt för att hålla dem svala.

Vilken typ av fläktar du ska välja beror sedan på användningsområdet. Fläktar med högt tryck (mmH2O) är gjorda för exempelvis radiatorer, där luft ska forceras genom täta men relativt korta passager. Fläktar med högt flöde (cfm) flyttar istället mer luft över längre distanser, vilket passar för att exempelvis ta in luft genom öppna frontpaneler eller för att suga ut varmluft genom ett utblås. Om du har ett chassi med täta intag, exempelvis de med täta filter, vill du kika på modeller som kombinerar gott tryck och luftflöde, så att du forcerar luft längre in i chassit.

Är du ute efter låg ljudnivå vill du också notera fläktarnas rotationshastighet (rpm) och ljudnivå (dB), i regel erbjuder premiumfläktar bättre tryck och flöde än billigare modeller vid samma ljudnivå.

M.2-kylare

Om du köper högpresterande NVMe-lagring till ett moderkort som inte har inkluderade värmespridare vill vi bara belysa att det är en god idé att komplettera med det själv. M.2-enheter kan bli väldigt varma och för att ge dem möjlighet att köra på högsta hastigheterna över längre perioder och för att förbättra livslängden vill du ha någon slags kylning på dem. Det finns flera smidiga värmespridare att köpa löst, vilka du hittar under tillbehörsfliken i SSD-kategorin.

RGB

RGB-belysning är ett i grunden komplicerat ämne då det finns flera olika standarder, men det enkla svaret är att antingen inte bry dig alls om att färgkoordinera din belysning eller att satsa fullt ut på en specifik standard.

Med standard avser vi RGB som kan styras av och synkroniseras via en specifik mjukvara, inte hur den ansluts. De vanligaste programmen att styra med är ASUS Aura Sync, Corsair iCUE, MSI Mystic Light, Gigabyte Fusion RGB och NZXT CAM. Många tillbehör kan styras av fler än en av dessa program, särskilt komponenter, men andra kan bara styras via ett av dem.

Om du vill kunna styra allt från ett och samma ställe rekommenderar vi därför varmt att kolla upp hur RGB:n på delarna eller tillbehören du kikar på kan styras. Om du vill kunna synkronisera effekterna behöver du även se till att det finns stöd för det. Skulle du inte hitta delar som kan styras från samma programvara är det inte värre än att du behöver fler program och att du får hålla dig till solida färger eller enklare effekter som inte behöver synkroniseras för att se bra ut.

Något som är värt att hålla utkik efter oavsett märke är dock hur de ansluts till moderkortet. RGB-komponenter- och tillbehör som ska sitta inuti datorn ansluts normalt till moderkortet via intern USB 2.0, 3-pin 5V för ARGB eller 4-pin 12v för RGB. Se till att moderkortet har tillräckligt många av dessa anslutningar, och håll särskild utkik på antalet interna USB-anslutningar då dessa även används för exempelvis chassis frontpaneler och till AIO-kylare.

Operativsystem

Vi rekommenderar att använda Windows om du ska spela.

Montering

Montera själv eller ta hjälp? Läs vidare vad som skulle passa dig bäst.

Montering