Så monterar du ett grafikkort – Inets Monteringsguide

Grafikkortet är gamerns bästa vän, och i den här guiden hjälper vi dig installera ett.

I videon här ovanför går vi igenom hur du enkelt installerar ett grafikkort och undviker problemen som kan uppstå. Vi tar också det hela i text om du föredrar det, eller bara vill läsa på om en viss del av processen. Vill du ha lite tips inför själva köpet hittar du även det i guiden.


Köp ditt grafikkort

Innan köpet - Se till att grafikkortet ryms i chassit

Grafikkort kommer i olika skepnader och former beroende på många faktorer. Hur tjockt och brett är det? Har Nvidia eller AMD byggt det? Skulle du ha ett chassi av det mindre slaget är det alltid värt att kika efter så att grafikkortet faktiskt får plats i maskinen. Det vanligaste problemet är att grafikkortet helt enkelt är för långt, så var alltid säker på din sak här innan du lägger ut pengarna.

Enklast gör du detta genom att använda dig av vår datorbyggare, ett verktyg där du själv väljer vilka delar du vill ha till din dator. Skulle det då visa sig att ditt kort inte passar i det valda chassit kommer verktyget att upplysa dig om det här och sätta ett varningstecken på alla datorlådor som ditt kort inte kommer gå ner i. På så vis kan du enkelt hitta ett som passar för dina ändamål.


Till Datorbyggaren

Gör plats i mindre chassin

Något som är värt att notera är att det ofta går att montera ned hårddiskvaggor eller liknande saker i chassit för att skapa utrymme för längre grafikkort. Det är alltså möjligt att montera ett större kort i mindre chassin om dimensionerna tillåter det. Du hittar dessa på våra produktsidor under Specifikationer - Mått och vikt - Max längd grafikkort (utan hårddiskbur). Vi rekommenderar dock att du har nog med utrymme redan från början, då detta också kommer göra det lättare att skapa ett effektivt luftflöde för kortet.

Chassin av den mindre skolan kan också ge upphov till lite mer ovanliga problem vad gäller utrymmet. Tjockleken på chassit är bland annat något som kan spela roll. Chassin med ITX-standard har vanligtvis bara stöd för grafikkort som tar upp två PCIe-platser. Det här kan vara ett problem då många av dagens grafikkort har blivit allt större för att rymma bättre kylare och fler funktioner. Så om du funderar på ett kort av modell större kommer ett sådant chassi löpa risken att inte att räcka till. Snåla inte på storleken helt enkelt, det lönar sig sällan. Återigen, datorbyggaren är din vän.

Ditt nätaggregat behöver vara starkt nog

Grafikkort är nio gånger av tio den komponent som drar mest ström, och därför är det viktigt att se till att ditt nätaggregat kan driva det utan att säcka ihop. På våra produktsidor för grafikkort ser du alltid en ”rekommenderad effekt” (ex.750W) som beskriver hur hög effekt nätaggregatet behöver ha för att driva grafikkortet tillsammans med resten av delarna i ett vanligt bygge. Det här är också något som vår datorbyggare kommer märka och varna för.

Extra delar behöver extra kraft

Skulle du i sin tur planera att exempelvis överklocka, lägga till extra komponenter eller använda flera grafikkort samtidigt rekommenderar vi att du skaffar ett nätagg med mer effekt för att klara av påfrestningen. På så vis behöver du inte köra det på högvarv hela tiden, vilket både sparar ström och förbättrar livslängden.


Dags att montera grafikkortet

Innan du börja hantera ditt nya grafikkort behöver du göra lite plats för det, vilket är en väldigt enkel procedur. Grafikkortet ska nämligen installeras i en passande PCIe-plats på moderkortet, vilket oftast är den översta då denna har högre bandbredd. Du ser hur en sådan ser ut på bilden här till höger. Dessa är oftast förseglade med en låsmekanism, så öppna upp denna först. Plocka sedan av plastskyddet som sitter på grafikkortet. Det är den här delen som ska passa in i luckan du just öppnade.

Skruva bort täckplåtarna på baksidan

Ta nu en titt på baksidan av chassit. Här sitter något som kallas för PCIe-skydd i form av avlånga fastskruvade plåtbitar. Av dessa skruvar du bort de som ligger i höjd med den PCIe-plats du tänkt placera grafikkortet i. Tar ditt grafikkort upp två platser istället för en plockar du även bort det skydd som ligger under det första. När du lossat på dessa ska du föra in bakdelen på grafikkortet där skärmanslutningarna sitter. Använd gärna två händer här för mer stabilitet. Du bör nu se portarna genom hålen här på baksidan av chassit, redo för din skärm när allting fallit på plats.

För försiktigt ner grafikkortet

Till sist lyfter du ned grafikkortet i PCIe-platsen så att låsmekanismen klickar. Se bara till att vara lite försiktig då moderkortet ligger precis här under. Du kan med fördel hålla emot med ett finger så att det tunga grafikkortet inte dunsar ner och tar med sig några ömtåliga kretsar i fallet. Det här gör det också enklare att skruva fast kortet, vilket du gör på samma plats som skydden tidigare låg.

Koppla in kortet i nätaggregatet

Sedan är det bara att koppla in strömmen. Det gör du genom kabeln markerad med PCIe, som ska kopplas in i både kortet och nätaggregatet. Ta först fram den ände av kabeln som är delad. Det är den här som ska in i grafikkortet. I regel så behöver kraftfullare kort fler pins än de lägre klasserna. Ett Nvidia GeForce RTX 2080 Ti kräver exempelvis hela 16 pins medan ett GTX 1050 klarar sig med bara sex.

Som tur är kan man dela på kabeln för att få precis rätt antal pins för sitt kort. Vanligtvis så har kabeln som går mellan nätaggregatet och grafikkortet 16 pins i två delar om 8 pins. Dessa kan du sedan separera ytterligare för att passa in på anslutningar med sex eller tolv pins. När du kopplar in allt i grafikkortet behöver du inte oroa dig för att göra fel. Pinsen kommer nämligen bara att klicka på plats när man vänder dem åt rätt håll. Ser du bara till att fylla alla platser på kortet så kommer allt gå vägen. Skulle du sedan ha några kablar över som sticker ut kan du med fördel knyta bak dessa med hjälp av ett buntband, så ser allt lite trevligare ut. Slutligen så för du bara in den andra änden, markerad PSU, i nätaggregatet.


Klart för användning

Har du följt alla steg så bör ditt grafikkort nu sitta som det ska och vara redo för ändlösa timmar med gaming. Vi hoppas att den här guiden har hjälpt dig på din väg mot att bygga en fullständig dator på egen hand, och kanske kommer du tillbaka någon gång för att påminna dig själv om några av detaljerna vi tar upp här. Men annars är vi färdiga för stunden. Koppla bara in din skärm på baksidan med den kabel du föredrar, slå på maskinen och njut av din nya dator.

Har du kvar komponenter att installera kan du fortsätta följa vår guide här:

Till Inet Datorskola