Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Montera grafikkort

Förberedelse av chassit

Innan du kan montera grafikkortet behöver du förbereda ditt chassi.

I det allra flesta fallen innefattar detta endast att du behöver skruva loss motsvarande antal PCIe-täckplåtar som ditt grafikkort är tjockt. Hur många du behöver ta bort ser du enkelt på ditt grafikkort, varje metallflärp på undersidan motsvarar en täckplåt.

I vissa chassin kan du dock behöva ändra layouten på insidan för att få plats med ditt grafikkort, om du köpt ett som inte får plats i chassits standardutförande. Detta kan innefatta att exempelvis flytta eller ta bort en hårddiskbur, och vi rekommenderar att följa manualen till ditt chassi för att se hur du kan påverka layouten i just ditt fall.

Montering

När chassit är förberett är det dags att ansluta grafikkortet. Det första du behöver göra är öppna PCIe-platsen det ska sitta i, normalt den översta på ditt moderkort. Du öppnar den genom att trycka ner låsmekanismen längst ut till höger på PCIe-platsen.

Därefter tar du loss skyddet som sitter på grafikkortets PCIe-anslutning och för ned grafikkortet över moderkortet. Använd moderkortets PCIe-anslutning och baksidan av chassit som guider, du vill att grafikkortet ska föras ned rakt i anslutningen och att grafikkortet är i linje med chassits baksida, så att anslutningarna går att nå. När du är förvisad om att grafikkortet är i linje trycker du försiktigt ned det i PCIe-anslutningen tills att låset på moderkortet snäpper fast.

Fäst därefter grafikkortet mot chassits baksida med tumskruvarna du tog loss när du avlägsnade täckplåtarna. Var försiktig när du skruvar i dessa, de har inget mekaniskt stopp och om du tar i för mycket riskerar du att böja metallfästet. Detta påverkar sällan funktionaliteten, men kan resultera i att grafikkortet sluttar något.

När grafikkortet är fastskruvat ansluter du PCIe-kablarna från nätaggregatet. Olika grafikkort har olika uppsättningar anslutningar och kablarna från nätaggregatet innefattar normalt två 8-pin, vilka i sin tur går att separera till två 4-pin.

Nästa steg

Nu är ditt grafikkort monterat och om du följt samma steg vi tagit i vår guide är din dator redo för första uppstarten. Dubbelkolla så att allt sitter som det ska innan du ansluter strömkabel till och slår på nätaggregatet, och sedan datorn i sig.

När du fått bild, kunnat nå moderkortets BIOS och inte ser några felmeddelanden på moderkortet är det dags att fästa alla kablar.

Gå vidare med kabeldragningen

Innan du är klar kan det vara bra att fixa till kablarna så de sitter snyggt och prydligt.

Kabeldragning