Till Inet Datorskola


Byta / Installera ett grafikkort

Grafikkortet är en gamers bästa vän, och i den här videon går vi igenom hur du enkelt installerar ett grafikkort på rätt sätt. Innan köp och installationen finns det dock ett par saker du behöver tänka på:

Till grafikkort


Får grafikkortet plats?

Grafikkort kommer i olika form, tjocklek och bredd – och har du inte ett jättechassi är det alltid lönt att kika efter så att grafikkortet får plats. Det som oftast sätter stop är längden på grafikkortet, så kolla alltid hur långa grafikkort ditt chassi har stöd för innan du köper ett nytt. Notera dock att det ofta går att montera ned hårddiskvaggor eller andra saker i chassit för att möjliggöra för längre grafikkort. Lite mer ovanliga kompatibilitetsproblem kan uppkomma om du har ett väldigt litet chassi – där tjockleken på chassit kan spela roll. Många iTX-chassin har stöd för grafikkort som tar upp två PCI-express-platser men inte mer. Väldigt få grafikkort tar upp mer än två platser men ta alltid en extra koll om du använder ett minichassi.


Är ditt nätaggregat starkt nog?

Grafikkort är för det mesta den komponent som drar mest ström, och därför är det viktigt att se till så att ditt nätaggregat kan driva det. På produktsidorna för grafikkort ser du alltid en ”rekommenderad effekt” som beskriver hur hög effekt nätaggregatet behöver ha för att driva grafikkortet tillsammans med ett normalkrävande system. Siffran som anges är alltid väl tilltagen, men planerar du att överklocka, lägga till många extrakomponenter och att förbereda dig för flerkortslösningar rekommenderar vi alltid att skaffa ett nätaggregat med mer effekt än vad du behöver för tillfället. Nätaggregat är dessutom effektivare när de inte belastas hårt, vilket sparar ström och förbättrar livslängden.


Har du förberett för grafikkortet?

Inför själva installationen behöver du bereda plats för grafikkortet, vilket är en väldigt enkel procedur. Grafikkortet installeras i en PCI-express-plats och de har en låsmekanism på sig. Öppna alltid låsmekanismen innan du sätter dit grafikkortet. På baksidan av chassit sitter också PCI-express-skydd, avlånga plåtbitar som är fastskruvade. Montera bort det skyddet som är i höjd med den PCI-express-platsen du ska sätta grafikkortet i. Är grafikkortet två platser i tjocklek tar du bort den undertill också. För sedan in grafikkortets bakdel, där skärmanslutningarna sitter, genom håligheten och tryck ned grafikkortet i PCI-express-platsen så att låsmekanismen klickar. Sedan är det bara att sätta i kabeln.