Till Inet Datorskola


Montera nätaggregat

I det här avsnittet av datorskolan går vi igenom hur du installerar ett nätaggregat. Det är en väldigt enkel process, men vi rekommenderar att ta din tid när du drar kablarna – det blir både snyggare i chassit och bättre luftflöde för komponenterna med prydligt undangömt kablage. Innan du börjar finns det några saker att tänka på:

Till nätaggregat


Att nätaggregatet får plats

Nätaggregat följer två olika standarder, där den vanliga fullstorleken kallas ATX och de mindre varianterna SFX/SFX-L. Kolla vilken standard det chassit du vill använda har stöd för. När du bestämt dig för standard behöver du kolla vilket djup chassit har plats för – nätaggregat kan skilja sig en del i hur djupt in i chassit de går. Du hittar alltid nätaggregatets djup och formfaktor samt chassits stöd på respektive produktsida.


Att nätaggregatet ger tillräcklig effekt

Olika system drar olika mycket ström och det är viktigt att ha ett nätaggregat som har tillräckligt hög effekt för att kunna driva systemet. Det enklaste sättet att ta reda på vad du behöver är att kolla på grafikkortets produktsida, där står det rekommenderad effekt(W) för ett normalt system med det grafikkortet. Den rekommenderade effekten är alltid väl tilltagen, men om du vill förbereda för överklockning, stora mängder extrakomponenter och fler grafikkort rekommenderar vi alltid att köpa ett nätaggregat som är kraftfullare än vad du behöver för tillfället. Nätaggregat är också effektivare när de inte pressas hårt, och har då också längre livslängd.


Att använda rätt kablar

Några kablar är förhållandevis lika varandra i utseende, men har olika egenskaper och olika syften. Därför är det viktigt att se till att använda rätt kabel till rätt sak, särskilt om du har ett modulärt nätaggregat där du själv stoppar i kablarna i nätaggregatet. Vad kablarna är till för står på varje ände av kabeln, och det står på nätaggregatets baksida vilken typ av kabel som ska in i vilken anslutning – men dubbelkolla om du är osäker, du kan ge för lite eller för mycket ström till komponenterna om fel kabel hamnar i fel komponent.


Att bunta ihop kablarna

När du satt i rätt kabel i rätt komponent är det dags att snygga till. Detta är inte bara utav estetiska skäl utan också av praktiska. Har du långa lösa kablar kan de stöta in i fläktar, fastna vid varma komponenter eller blockera luftflöde. Därför rekommenderar vi alltid att använda buntband eller anpassade kardborreband till att fästa fast kablarna i hopar – så att inget flyttar sig och att inget är i vägen.