Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Montera nätaggregat

Anslut kablarna först

Om du har ett modulärt nätaggregat rekommenderar vi att inventera och se vilka komponenter som behöver ström från ditt nätaggregat. Anslut sedan motsvarande kablar till nätaggregatet innan du för in det i chassit, för att underlätta kabelhanteringen.

Du kommer alltid behöva 24-pin för moderkortet och 8-pin till din processor, men övriga skiljer mellan datorer. Om du har ett grafikkort kommer du behöva motsvarande antal 8-pin PCIe som ditt grafikkort har och normalt har varje PCIe-kabel två 8-pinskontakter.

Till dina 2.5”, 3.5” och till många RGB- och fläktkontroller behöver du SATA-strömkablar. SATA-strömkablar har normalt tre eller fyra anslutningar, men tänk på att de också ska kunna nå alla tillbehör samtidigt. Vi rekommenderar att tänka igenom hur du ska dra kablarna och vilka du behöver i det här skedet, då det är svårare att ansluta fler kablar när nätaggregatet väl är monterat.

Montering

När du anslutit alla kablar till nätaggregatet är det dags att montera det i chassit. Detta görs antingen rakt i chassit eller med en löstagbar konsol, som gör det möjligt att trä in hela nätaggregatet från utsidan av chassit.

I båda fallen behöver du förvisa dig om att nätaggregatet monteras åt rätt håll. Nätaggregat behöver tillgång till luft och normalt har chassin bara plåt på antingen ovan- eller undersidan av nätaggregatsplatsen, inte båda. Det är oerhört viktigt att nätaggregatets fläkt eller öppning pekar åt det hållet av chassit som är perforerat.

Utifall att du har ett långt nätaggregat kan du också vilja undersöka möjligheten att påverka chassits layout, för att skapa mer rum för nätaggregatet. I många tower-chassin går det exempelvis att flytta hårddiskburar för att tillåta längre nätaggregat, men även om ditt nätaggregat får plats i standardutförande kan du vilja ändra layouten för att få bättre plats för kabelhantering.

Om ditt chassi inte har en konsol stoppar du in nätaggregatet från insidan av chassit och skruvar fast det utifrån. Om du däremot har en löstagbar konsol lossar du denna och skruvar fast nätaggregatet i det med skruvarna som ingår till ditt chassi. Trä sedan in kablarna genom öppningen på baksidan av chassit samtidigt som du för in nätaggregatet innan du fäster konsolen mot chassit.

Anslut majoriteten av kablarna

Med nätaggregatet monterat rekommenderar vi att ansluta och dra så många kablar som möjligt innan du installerar grafikkortet och din eventuella AIO-kylare. Utöver att dra och ansluta strömkablarna rekommenderar vi att också dra dina andra kablar, så som SATA-kablar för data och kablarna från chassits frontpanel.

Det är även en god idé att dra fram PCIe-kablarna till dit grafikkortet ska sitta, så att du i det här läget kan planera och justera din kabeldragning, då detta är svårare att göra efter att grafikkortet monterats. Du behöver inte fästa kablarna i det här skedet, det rekommenderar vi att göra efter att du testkört systemet, men du bör vid det här skedet skapa dig en bra uppfattning av hur allt ska fästas senare.

Nästa steg

Om du har en AIO-kylare rekommenderar vi att montera och ansluta den härnäst, men har du en tornkylare kan du istället montera grafikkortet i det här skedet. Har du ingetdera är det istället ett bra tillfälle att testköra systemet innan du fäster kablarna.

Gå vidare med din komponent

Hoppa vidare till att montera AiO-kylaren eller grafikkortet nedan.

AiO-kylare Grafikkort