Till Inet Datorskola


Montera moderkort

I det här avsnittet av datorskolan går vi igenom hur du installerar ett moderkort i en datorlåda. På grund av att moderkortet har exponerade komponenter på sig är det viktigt att motverka möjligheter för kortslutning, och för att undvika en jobbig installation har vi några tips på hur du förbereder monteringen av moderkortet:

Till moderkort


Montera rätt distanser

Inuti chassit finns det alltid färdiga skruvhål som passar de moderkort chassit har stöd för, och för att undvika kortslutningar i datorn behöver du använda distanser mellan moderkortet och chassit. Beroende på vilken typ av moderkort du har ska dessa distanser sitta på olika ställen, och enklast är alltid att hålla moderkortet över chassiplåten för att jämföra. I bilderna här ser du vilka distanser vi använde för att installera ett ATX-moderkort.


Montera komponenter i förväg

För att göra det enkelt för dig själv rekommenderar vi att du monterar processorn, processorkylaren och RAM-minnena innan du monterar moderkortet i chassit. Även om du har ett rymligt chassi kan det vara svårt och pilligt att montera i efterhand, särskilt om du råkar tappa en skruv ned i chassit.


Sätta i IO-plåten före moderkortet

IO-plåten är det skydd som sitter runt moderkortets bakre anslutningar, och finns till för att undvika att du kortsluter något när du stoppar i kablar. Detta skyddet är viktigt att använda – men det måste monteras inifrån chassit innan moderkortet är monterat. Se till att plåten sitter åt rätt håll och tryck sedan fast den ordentligt, så att alla sidor klickar fast.


Skruva fast i alla distanser

Även om det är många skruvar är det alltid lönt att skruva fast moderkortet till alla distanser, då du får bättra viktfördelning och stabilitet – särskilt om du ska flytta datorn ofta. Värt att notera är att vissa chassin har permanenta distanser som inte går att skruva i – dessa är gjorda för att enkelt kunna centrera moderkortet vid montering och det är inget du behöver oroa dig över. De permanenta distanserna återfinns normalt i mitten-ringen ni ser på bilden.