Så monterar du en Luftkylare - Inets monteringsguide

Vi hjälper dig med kylpastan och skruvarna

Känner du dig osäker på hur du installerar en luftkylare på processorn är det här guiden för dig. Vi kommer gå igenom hela processen, samtidigt som vi ger tips på vad du ska tänka på. Innan vi börjar bygga tar vi också upp viktig information du bör ha koll på innan du genomför själva köpet.


Köp din Luftkylare

Vår guide för AIO-kylare


Innan köpet - Det här behöver du ha koll på:

Se till att kylaren får plats

Det första du bör kolla upp innan du bestämmer dig för en kylare är om den faktiskt kommer rymmas i din datorlåda. Här kan du med fördel dra nytta av våra produktbeskrivningar, där det finns utmarkerat hur mycket plats en datorlåda har för just processorkylare. På kylarens sida finns det i sin tur exakta mått för höjd, bredd och djup, så att du enkelt kan jämföra de båda. Här finns det också information om hur högt kylaren kommer ligga ovanför moderkortet. Så om du har ett kort med delar som sticker upp mer än vanligt bör du också ta med det i beräkningarna. Särskilt minnen med en högre profil kan stöta emot om din kylare går lågt nog.

Extra viktigt är det att ha koll på vilken sockel som din processor passar med. Kylare är nämligen byggda för att passa med ett begränsat utbud av socklar, så se till att dina produkter är kompatibla med varandra.

Är kylaren stark nog

En annan sak som också är viktig är huruvida kylaren klarar av att hålla nere processorns temperatur. Under körning krävs detta för att den ska kunna nå sin maximala kapacitet. Även den här informationen hittar du i specifikationerna. På kylaren kollar du upp hur hög kylkapacitet den har, medan det på processorn är ordet TDP du ska leta efter. TDP står för "Thermal Design Power" och beskriver hur mycket värme en processor som mest kommer alstra vid körandet av vanliga program. För kylarens del handlar det istället om hur mycket värme den klarar av att leda bort. Så länge kylarens kapacitet ligger på en högre watt än processorns TDP så kommer den passa utmärkt.

Ta hjälp av Datorbyggaren

Vill du inte dyka bland siffror och termer finns det ett smidigare alternativ, nämligen vår datorbyggare. Lägg bara in de delar du vill ha i din låda så kommer Datorbyggaren se om de passar med varandra eller inte. Programmet pekar ut detta redan innan du valt alla produkter. Har du exempelvis en processor vald så kommer den sätta gula varningstecken på kylare som inte passar till den, och vice versa. När det kommer till hur höga minnen är så bör du dock rådfråga oss om det kommer passa istället.


Till Datorbyggaren

Montering - Kylare är olika

När du börjar bygga ska du först försäkra dig om vilken sockel som din processor passar med. Fläktens manual kommer ha en sektion dedikerad till denna som du bör följa för att enkelt ta dig igenom byggandet. Eftersom det finns så många olika typer av fläktar kan den här guiden inte ta upp dem alla utan att öka i längd flera gånger om. Se den mer som en generell genomgång där vissa detaljer kommer skilja sig från din process.

Förbered moderkortet

För AMDs AM4-sockel så finns det redan två förinstallerade konsoler för fläktar som kan passa för vissa kylare. Har din inte den kompatibiliteten så behöver du först skruva bort dessa för att göra plats. Nu bör du se ett gäng fästen sticka upp ur moderkortet. Dessa hör till den så kallade backplaten, en platta som sitter på baksidan av kortet. Dessa kommer förmonterade på AMDs varianter, medan du på Intels med stor sannolikhet kommer behöva montera denna själv.

På dessa fästen applicerar du i alla fall fästanordningen för din kylare. För att kylaren inte ska slå i det ömtåliga kortet under så förhöjer man anordningen med ett par distanser. På dessa placerar man sedan skenorna som ska hålla uppe kylaren. Ha dock koll på att dessa går att sätta fast på ett felaktigt sätt, exempelvis så att de täcker över själva processorn. Se därför till att använda den konfigurering som stämmer för din sockel. Manualen är din vän här, så följ den väl för att ta dig igenom processen. När allt ligger som det ska så skruvar du fast delarna.

Applicera kylpasta

Nya kylare kommer ofta med förapplicerad kylpasta av en helt funktionsduglig kvalitet. Men är du ute efter något som gör jobbet snäppet bättre är det första du gör att ta bort den gamla kylpastan. För att göra detta brukar vi använda tops tillsammans med rengöringskit från ArctiClean eller Phobya, men både kaffefilter och hushållspapper som inte lämnar rester efter sig fungerar minst lika bra. Har du kemiskt ren aceton utan olja eller isopropylalkohol är det också ett alternativ. Damm och andra typer av smuts kommer hämma kylarens effekt, så det är viktigt att du är noga här. När ytan är helt ren är den redo för ny kylpasta att appliceras.

Har din processor också kylpasta på sig sen tidigare så upprepar du processen även för denna. När du är nöjd med båda ytorna är det dags att ta fram den nya kylpastan. Använder du dig av en helt ny tub är det värt att se hur känslig den är för tryck innan du råkar dränka din processor i pasta. Det är inte hela världen om du får ut lite för mycket, mer är bättre än lite i det här fallet. Men alldeles för mycket eller för lite pasta gör kylarens jobb desto svårare, så var ändå säker på vad som kommer ut när det är dags.

När du är redo applicerar du bara en klick av pastan i mitten av processorn, se bilden för en passande mängd. Trycket från kylaren kommer sedan att fördela pastan jämt över hela ytan, så man behöver inte smeta i den själv.

Skruva fast kylaren

Nu för du ner din kylare rakt ovanifrån och skruvar fast den. Tänk på att alternera mellan de olika skruvarna för att undvika att kylaren hamnar snett. Det blir inte bara svårare att få fast den, utan du riskerar också att kylpastan inte fördelas jämnt över processorn. Skruva vidare tills kylaren står stabilt, du behöver inte dra åt skruvarna alltför hårt. När det tar stopp så ska den sitta som den ska.

Fäst fläkten åt rätt håll

När du sätter på fläkten ser du till att du fäster den på rätt sida. För att få ett optimalt luftflöde är det av yttersta vikt att inget hindrar luften att ta sig ut från chassit. Du löser detta genom att rikta fläktarna mot närmaste utblås. Vanligtvis hittar du dessa på datorlådans baksida i linje med processorkylaren. Det finns också små pilar på fläktarna som visar vilket håll luften kommer blåsa åt. Använd dessa för att rikta hettan åt rätt håll.

Se till att fläktens kabel också når ner till moderkortets anslutning markerad Cpu Fan. Det är i denna som du kopplar in fläkten så att moderkortet ska kunna justera fläkthastigheten beroende på processorns temperatur.

Du fäster sedan fläkten med det medföljande spännet, som ofta ser ut som en formad ståltråd. Det ska passa in i någon av kanalerna som sitter på sidan av kylaren. För bara in den i hålen i fläktens hörn, dra den bakåt och fäst den vid passande punkter.


Klart för användning

Nu sitter din kylare där den ska och är redo att göra processorns jobb lite lättare. Vi hoppas att den här guiden har hjälpt dig på din väg mot att bygga en fullständig dator på egen hand. Kanske kommer du tillbaka någon gång för att påminna dig själv om några av detaljerna vi tar upp här. Annars är vi färdiga för stunden och det är dags för dig att ta dig vidare till nästa steg i processen.

Har du kvar komponenter att installera kan du fortsätta följa vår guide här:

Till Inet Datorskola