Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Montera Luftkylare

Förbered fästanordningen


Då tornkylare, även kallade luftkylare, är otympliga vill du montera dessa innan du monterar moderkortet i chassit.

Det första du vill göra när du ska montera en tornkylare är att fram manualen. Alla kylare är olika och för att bli förvisad om att det blir rätt vill du följa anvisningarna för just din kylare.

Ta fram tillbehören för just den sockeln du ska använda kylaren till och byt eventuellt ut fästanordningen, om din kylare inte använder den förmonterade lösningen, innan du applicerar kylpasta. Många kylare går att montera åt olika håll, se till att fästanordningen är anpassad för den orienteringen du planerar för kylaren.

Montering


När fästanordningen är på plats vill du se till att kylpasta är applicerad innan du spänner fast kylaren över processorn. På vissa tornkylare kommer denna förapplicerad, och då behöver du inte lägga till mer, men i de allra flesta fall behöver du applicera den själv.

I avsnittet ”Kylpasta” här i guiden visar vi hur du gör rent och applicerar kylpasta. Hoppa över dit, följ stegen och återvänd sedan hit för resten av kylarinstallationen.

När du har kylpastan på plats vill du föra ner kylaren rakt över processorn, i den orienteringen den ska sitta. Om du har en större kylare som riskerar att sträcka sig ut över minnesplatserna vill du se om den är förskjuten, vissa större modeller sticker ut längre åt ena hållet än det andra. Om din kylare är en sådan vill du vända den så att den större delen av kylaren går bort från minnesplatserna, så att du minimerar risken att stöta på kompatibilitetsproblem.

Beroende på din kylare kan den spännas åt antingen med skruvar eller hakar, men gemensamt för båda teknikerna är att du vill spänna varje sida om lott, lite i taget, tills att det tar ett naturligt stopp. Anledningen till detta är att du vill att kylpastan distribueras jämnt över processorns värmespridare, och inte kilar fast mot en sida.

Anslut fläktarna

När kylaren är åtskruvad är det dags att ansluta fläktarna. I många fall behöver sätter man på fläktarna efter att kylaren skruvats fast. Om du har en sådan behöver du fästa fläktarna mot kylaren så att de blåser i samma riktning som luftflödet i chassit. På fläktsidorna ser du pilar som visar åt vilket håll fläktarna blåser, och du vill att de ska peka åt samma håll om du har flera fläktar, i riktning mot chassits utblås.

När fläkten eller fläktarna är på plats ska den primära fläkten anslutas till fläkthuvudet CPU_FAN på moderkortet, och eventuella extrafläktar till CPU_OPT.

Montering - Kylare är olika

Nu är din tornkylare monterad och det är dags att fortsätta med installationen, vilket normalt är att sätta i nätaggregatet och eventuell extralagring innan du monterar moderkortet i chassit.

Om du har en oerhört stor tornkylare och ett modulärt nätaggregat kan det vara en god idé att ansluta strömkablarna till din CPU innan du monterar moderkortet i chassit, då de kan bli svåråtkomliga i efterhand. De är 8-pinanslutningarna upp till vänster på moderkortet.

Gå vidare med din komponent

Efter detta är det högst sannolikt dags för dig att montera moderkortet i chassit. Gå vidare dit eller välj din komponent i navigeringen.

Moderkort