Till Inet Datorskola


Montera luftkylare

I detta avsnitt går vi igenom hur du monterar en luftkylare. För att få ut bästa möjliga prestanda och kylning är det viktigt att montera processorkylaren korrekt, och vi har några tips på hur du går till väga:

Till processorkylare


Använda rätt fästanordning för din plattform

Majoriteten av kylare har stöd för en lång rad olika plattformar – och du får med anordningar för samtliga. Kolla alltid i kylarens manual efter rätt anordning till din plattform – använder du till exempel ett Z170/270-moderkort så är det ett Socket 1151-anordningen du ska använda. I videon monterar vi med en typisk fästanordning, men flera olika variationer används för olika kylare så se rådfråga alltid manualen om du är osäker under montering.


Skruva rätt och använd kylpasta

Saknar din kylare förapplicerad kylpasta, eller om du monterar på nytt, ska du alltid se till att rengöra processorns ovandel och kylarens underdel samt applicera ny kylpasta innan du monterar. Utan kylpasta överhettas processorn. När du skruvar på kylaren ska du också se till att skruva jämt, lite åt gången på varje sida, till det säger stopp utan att du behöver ta i. Detta säkerställer en jämn montering utan snedbelastningar och att kylpastan sprids ut på ett bra sätt.


Se till att fläktarna blåser åt rätt håll

För bästa luftflöde och kallast möjliga processor är det viktigt att se till att inget förhindrar luften att ta sig ut från chassit. Därför ska du alltid rikta fläktarna mot närmaste utblås, vanligtvis återfinns detta på baksidan av chassit i linje med processorkylaren. På fläktarna finns små pilar som visar vilket håll de blåser åt, och dessa ska alltid vara riktade åt det håll utblåset finns.