Så monterar du en AMD AM4-processor - Inets monteringsguide

Installera den utan att böja på stiften.

Välkommen till Inets monteringsguide. I den här delen går vi igenom hur man monterar en AMD-processor i en AM4 socket på ett moderkort. Eftersom den här produkten är känslig bör man hantera den varsamt och följa guiden steg för steg.


Köp din AMD-processor

Inför köpet – Se till att processorn stöds av moderkortet

Innan du köper en AMD-processor behöver du säkerställa att ditt moderkort är byggt med dessa i åtanke. Intel och AMD kräver nämligen olika typer av socklar för att fungera, så dra nytta av specifikationerna på produktsidorna för att se om AMD AM4 stöds eller inte. Processorsocket är rubriken du ska leta efter (se bilden).

Se till att moderkortet har rätt chipset

I nuläget så fungerar alla AMD:s processorer med sockeln AM4, oavsett chipset. Vissa av dem kräver dock en BIOS-uppdatering först. Detta kan komma att ändras i framtiden, och vi rekommenderar därför att man alltid använder sig av ett chipset som byggts med processorns generation i åtanke. Du hittar aktuell information på våra produktsidor.

Datorbyggaren gör det lättare

Om du enkelt vill testa huruvida dina produkter passar med varandra har vi ett program som hjälper dig här på vår hemsida. Det heter Datorbyggare och här kan du lägga till alla delar du vill ha i ditt bygge. Programmet analyserar succesivt produkterna och sätter ut gula varningsskyltar på de som inte stöds, tillsammans med en förklaring varför. Datorbyggaren är gjord för dig som inte är helt säker på hur allt fungerar, samtidigt som du lätt kan samla dina delar på ett och samma ställe.


Till Datorbyggaren

Moderkortet


Montering – Pinsen sitter på processorn

Till skillnad från socklar byggda med Intels processorer i åtanke har AMD:s dito inte stift på själva moderkortet. Det krävs därför heller inget skydd ovanpå sockeln som här ligger öppen. Istället sitter stiften på processorns undersida, så det är den man måste vara försiktig med. Dessa pins är inte lika känsliga som Intels, men man bör ändå undvika att stöta i dem för att inte riskera processorns funktionalitet. Placera därför inte din processor oskyddad med pinsen nedåt. Lämna istället plastskyddet det kommer nerpackat i på tills det är dags att installera.

Lyft upp bygeln

Innan du placerar processorn i sockeln så lyfter du på haspen för att öppna upp och göra plats. Sockeln förs nu bakåt lite grann och det är i det här läget du senare ska föra ner processorn. När du slutligen drar haspen nedåt kommer den låsa fast både sockeln och den installerade processorn så att de sitter stadigt.

Processorn passar bara åt ett håll

För ett förenkla installeringen har AM4-processorer en triangelformad markering i ett av hörnen. En motsvarande symbol kan också hittas i sockeln. Matcha dessa två mot varandra när du för ner processorn för att hitta rätt. För extra tydlighet så saknas också ett stift i det här hörnet, vilket kommer stöta emot sockeln om det inte placeras på korrekt vis.

Placera processorn i sockeln

För nu varsamt ner processorn och matcha samtidigt alla pins med deras motsvarande hål i sockeln. Du ska inte stöta på något motstånd här, så försök inte att trycka fast den. Gör istället ett nytt försök så att du hittar rätt utan några problem. Säkerställ sedan att ingen av kanterna sticker upp. Det är nämligen ett tydligt tecken på att något av stiften har hamnat snett.

När processorn fallit på plats är det dags att föra ner haspen igen. Här kommer du däremot stöta på en del motstånd, men aldrig så mycket att det tar stopp. Märker du att det gör det ska du omedelbart stanna upp, lyfta ur processorn och börja om från början igen.

Går det istället smidigt kan du fortsätta stadigt hela vägen ner mot botten tills processorn sitter som den ska.


Klart för användning

Har du följt alla steg så ska din processor från AMD nu ligga på plats och vara redo att fungera med alla dina andra delar i bygget. Vi hoppas att vår guide har hjälpt dig på din väg mot att bygga en dator på egen hand. Kom gärna tillbaka igen för att påminna dig själv om några av detaljerna vi tar upp här. Annars är vi färdiga för stunden och det är dags för dig att ta dig vidare till nästa steg i processen.

Vi rekommenderar att du installerar processorns kylare i det här läget. Vare sig du tänker använda en luftkylare eller en AIO-kylare så har vi guider redo för båda två här på hemsidan. Dra gärna nytta av dem för att göra processen enklare.

Har du kvar komponenter att installera kan du fortsätta följa vår guide här:

Till Inet Datorskola