Till Inet Datorskola


Montera AMD-processor på AM4

I detta avsnitt av Inet datorskola visar vi hur du monterar din AMD Ryzen-processor i AM4-sockeln, och visar sedan hur du monterar en kompatibel kylare på den förmonterade fästanordningen. Innan du börjar montera finn det ett par saker du behöver tänka på:


AM4 har pins på processorn

En tydlig skillnad mot LGA-socklar är att AM4 inte har sina pins, eller kontaktstift, på moderkortet - de sitter på processorerna istället. Dessa är inte lika känsliga som de på moderkort, men du behöver ändå vara försiktig när du hanterar processorn. Du bör absolut inte lägga den med pinsen nedåt på olämplig yta, utan använd istället plasthöljet du får med vid köp om du behöver lägga processorn åt sidan.


Processorn går bara i åt ett håll

AM4-processoerna har en markering i hörnet och en motsvarande markering i hörnet på sockeln. Möt alltid de två markeringarna mot varandra och lossa på säkerhetsbygeln innan du försiktigt för ned processorn i sockeln. Processorn skall enkelt falla i, och gör den inte det ska du absolut inte försöka trycka ner den. När processorn är i fäster du den genom att dra ned bygeln igen. Känner du av motstånd när du sänker bygeln ska du stoppa ögonblickligen, då AM4-byglarna är oerhört lätta att trycka ned när processorn sitter rätt. Dubbelkolla så att processorn sitter rätt och så att inget är i vägen. Och glöm aldrig kylpastan.


Kylaren måste vara kompatibel

AM4 är en ny och modern plattform, vilket innebär att kylare som existerade innan plattformen inte alla har stöd än. Många tillverkare skickar med installationsanordningarna som behövs direkt från fabrik, men dubbelkolla alltid om den kylaren du vill ha är ”AM4-compatible” – i vissa fall behöver du skicka efter extratillbehör. Många Ryzen-processorer, vilka använder AM4, levereras med kompetenta kylare. Glöm inte heller att rikta fläktarna mot chassits utblås – fläktarna har små pilar som visar åt vilket håll de blåser.


Det finns olika fästanordningar

AM4-moderkort kommer med förinstallerade fästanordningar som den vi använder oss av i videon ovan. Med dessa fäster du kylaren genom att haka fast den underifrån och sedan skruva nedåt den mot processorn. Det finns också andra typer av fästanordningar till AM4 – där till exempel två av originalkylarna skruvas fast likt traditionella kylare, medan en av originalkylarna använder samma metod som vi gör i videon. I samtliga fall rekommenderar vi att läsa igenom kylarens installationsguide, då det finns variationer mellan olika kylare. I samtliga fall är det dock viktigt att skruva fast kylarna lite åt gången, för att inte sned-belasta kylaren. Du bör inte heller skruva för hårt, då det kan skada sockeln, utan det räcker att skruva tills det tar stopp när du använder lagom med kraft.