Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Montera en AMD AM4-processor

Förberedelser

Du vill installera din processor innan du monterar moderkortet i ditt chassi. Lägg moderkorkortet på din arbetsyta, gärna en ESD-matta, och ta fram processorn i dess plastskydd. Du behöver inga verktyg för det här steget, men vi rekommenderar att jobba metodiskt och varsamt då misstag i detta skede kan skada både processorn och moderkortet.

Hantera processorn varsamt

På AMD Ryzen-processorer med sockel AM4 sitter stiften på processorn, och inte nere i sockeln.

Dessa stift är inte lika känsliga som de som sitter i Intels socklar, men du vill ändå hantera processorn varsamt och hålla den om sidorna för att undvika skador. Låt processorn ligga i dess plastskydd tillsdess att det är dags att föra ner den i sockeln och lägg den aldrig oskyddad med stiften nedåt.

Orientering

AM4-socklar låser fast processorn mekaniskt och är i grundutförande låsta. För att låsa upp sockeln och möjliggöra installation av processorn lyfter du upp bygeln på sidan om sockeln tills att den är i cirka 90° vinkel. Du ska se hela sockeln övre del förskjutas när du lyfter upp bygeln, och du kan lämna den öppen för nästa steg i monteringsprocessen.

Lyft i detta skede upp processorn ur dess plastskydd och lokalisera den triangelformade markeringen i processorns ena hörn och den motsvarande markeringen vid ett av sockelns hörn. Dessa två markeringar behöver mötas för att möjliggöra installation.

Är du osäker på orienteringen kan du också titta efter det hörn på processorn som saknar stift i jämförelse med de andra tre och sedan se på sockeln, där ett av hörnen har färre hål än de andra. De två hörnen ska mötas.

Montering

När sockeln är upplåst och du är förvisad om vilken orientering processorn ska placeras i är det dags för själva installationen.

För försiktigt ned processorn över sockeln och se till att stiften är i linje med hålen innan du varsamt släpper ned processorn i sockeln. Du ska inte trycka ned processorn i sockeln, om den är upplåst ska processorn ledigt falla ned och lägga sig korrekt. Säkerställ att alla kanter ligger kloss an och att processorn ligger platt mot sockeln innan du fortsätter med nästa steg.

När du är säker på att processorn ligger korrekt för du ned bygeln igen för att låsa fast processorn i sockeln. Du kommer känna ett visst motstånd, men om processorn ligger korrekt kommer det vara ett jämnt tryck utan tydligt stopp. Tryck bygeln hela vägen ned och låt bygeln vila under den lilla haspen vid sockelns rot. Om du känner ett stopp eller om du hör skrapande ljud när du för ned bygeln ligger processorn felaktigt och du ska genast släppa upp bygeln igen. Plocka då ut processorn och gör om monteringsprocessen.

Nästa steg

Har du följt alla steg så ska din processor nu vara korrekt installerad och du kan fortsätta med resterande steg i monteringsprocessen.

Med processorn på plats rekommenderar vi att fortsätta med de andra komponenterna som också monteras direkt på moderkortet, alltså RAM-minnena och eventuellt M.2-lagringen. Om du ska installera en AIO-kylare rekommenderar vi att också förbereda för det genom att montera din kylares fästanordning vid processorsockeln innan du för ned moderkortet i chassit. Har du en tornkylare rekommenderar vi att montera den efter att RAM-minnena är på plats.

Gå vidare med din komponent

Vi rekommenderar att du går vidare med RAM-minne
alternativt med M.2-lagring.

RAM-minne M.2-lagring