Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Montera M.2-lagring

Välj rätt plats

Det första du behöver göra när du ska installera en M.2-enhet är att välja och förbereda rätt anslutning, om ditt moderkort har flera. I moderkortets manual står det specificerat vilka gränssnitt de olika M.2-platserna har stöd för och du vill välja det som överensstämmer med gränssnittet på din M.2-enhet, exempelvis NVMe med PCIe 4.0.

Var dock vaksam på att andra anslutningar på moderkortet kan påverkas av att du använder flera M.2-enheter samtidigt, då de kräver mycket bandbredd. Om du allokerar samtliga M.2-platser kan du exempelvis tappa SATA- eller PCI Express-anslutningar, men detta skiljer mellan moderkort. Vad som påverkas står specificerat i moderkortsmanualen.

Förbered M.2-platsen

När du vet vilken plats du ska använda behöver du förbereda den för just din M.2-enhet. På många moderkort sitter det förmonterade värmeavledare över M.2-platser ämnade för högpresterande enheter, avlägsna den om ditt har en sådan.

Vid M.2-platsen sitter normalt en distans monterad antingen 42, 60, 80 eller 110mm ifrån anslutningen. Om distansen inte redan sitter motsvarande distans från anslutningen som din M.2-enhet är lång behöver du flytta den. För konsumentklassen är den överlägset vanligaste distansen 80mm, och normalt är det för den längden distansen är förberedd.

Det sitter ofta en liten skruv i distansen, det är med denna du skruvar fast M.2-enheter. Skruva loss den innan du försöker ansluta din M.2-enhet. Om det inte sitter en skruv i distansen medföljer den istället separat i din moderkortslåda, den medföljer moderkortet och inte lagringsenheten.

Montering

När du har skruven redo och rätt M.2-plats förberedd är det dags att ansluta din M.2-enhet. Detta gör du genom att föra in lagringsenheten mot anslutningen i en vinkel om cirka 30°, den går inte att föra in rakt från sidan. Därefter vinklar du lagringsenheten ner mot distansen så att den halvmåneformade håligheten på dess kortsida lägger sig halvt över distansen, så att den vilar mot distansen men att du har full tillgång till skruvhålet. Skruva därefter fast enheten tills att det tar ett naturligt stopp, du behöver inte ta i. Nu är din M.2-enhet monterad.

Om ditt moderkort har en medföljande värmeavledare, eller om du köpt till en separat, vill du montera på den nu. Var dock noga med att ta bort eventuell plasttejp som sitter ovanpå den mjuka, värmeavledande tejpen som överför värme från lagringsenheten till värmeavledaren, för att undvika risk för överhettning. Om din kylfläns inte har förmonterad värmeledande tejp kommer den troligen separat i förpackningen, och då vill du se till att sätta på den innan montering.

Nästa steg

Med din processor, dina minnen och din M.2-enhet på plats har du inga fler komponenter kvar som bör monteras innan du monterar moderkortet i chassit. Det är däremot en god idé att förbereda din processorkylning i det här skedet, om du inte redan gjort det.

Om du har en AIO-kylare vill du oftast montera fästanordningen nu, innan du monterar moderkortet i chassit, och ansluta pumphuvudet efter att moderkortet är monterat i chassit. Har du istället en tornkylare vill du montera den på plats nu, när du ännu har full tillgång till fästanordningen vid sockeln.

Gå vidare med din komponent

Har du inte monterat dina RAM-minnen rekommenderar vi att göra det nu. Annars kan du gå vidare till att lära dig mer om hur du applicerar kylpasta på processorn innan du går vidare med din processorkylare.

RAM-minne Kylpasta
Visar 0 produkter

Visar 0 produkter

Visa produkter:

    Din filtrering gav inget resultat. Prova att använda andra alternativ.