Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Montera AiO-kylare

Planera kylningen

Om du ska kyla din processor med en sluten vattenkylare, en så kallad AIO, krävs det lite planering. Det första du behöver förvisa dig om är vart du bör montera radiatorn, då du har olika förutsättningar för olika chassin.

Det allra viktigaste att tänka på när du planerar vart du ska sätta kylaren är att pumphuvudet aldrig ska vara den högsta punkten i kylaren, då den då riskerar att gå tom på vatten. Om pumpen går tom kommer du höra missljud från kylaren och få både försämrad kylförmåga och livslängd, så se till att radiatorn alltid sitter högre upp än pumphuvudet.

Att montera radiatorn ovanför moderkortet är det enklaste sättet att förvisa sig om att pumphuvudet inte blir den hösta punkten i kylningen, men om du inte har den möjligheten vill du montera radiatorn så högt upp som möjligt i relation till pumphuvudet på den platsen du behöver använda. Du ska aldrig montera radiatorn helt nedanför pumphuvudet.

När du vet vart din AIO ska sitta vill du förbereda den platsen för enkel installation senare. Om du exempelvis ska sätta kylaren i toppen av chassit kan du behöva montera bort eventuella förmonterade chassifläktar.

Alla är olika

Olika chassin har inte bara olika förutsättningar för vart man kan placera radiatorer, utan även hur man monterar dem. I många chassin hittar du exempelvis löstagbara skenor i toppen, vilka du kan montera radiatorn på innan du för in kylaren i chassit. Om du har ett chassi med en sådan skena är det nästan alltid enklare att montera radiatorn på den i förväg och vänta med att skruva fast kylaren i chassit tillsdess att du redan har moderkortet på plats, men om du inte har en löstagbar skena kan det vara enklare att montera radiatorn tidigare i processen.

Även AIO-kylare kan skilja markant i monteringsprocessen och vi rekommenderar att följa manualen för just din kylare, inte bara titta hur vi gör med just den kylaren vi använder i vår guide. Men gemensamt för alla AIO-kylarna är att det är absolut enklast att sätta på fästanordningen vid processorsockeln innan moderkortet är monterat i chassit, vilket du bör göra oavsett om du planerar att montera radiatorn innan eller efter att moderkortet är på plats.

Förbered fästanordningen


Beroende på vilken processorsockel ditt moderkort har kommer du behöva olika tillbehör för just din kylare, och det ingår alltid alla tillbehör du behöver för de socklar som kylaren har officiellt stöd för.

Följ anvisningarna i kylarens manual och förbered fästanordningen innan du monterar moderkortet i chassit. Lägg sedan undan de skruvar eller hakar du kommer behöva för att fästa pumphuvudet mot processorn sedan, så att du har det redo.

Förbered radiatorn


Nästa steg i processen är att montera fläktarna på radiatorn, vilket du vill göra innan du monterar radiatorn i chassit.

Hur fläktarna ska sitta på din radiator är helt beroende på hur du planerar att sätta kylaren och hur luftflödet är planerat i ditt chassi.

Det enklaste sättet att se hur du ska sätta fläktarna är att hålla radiatorn i chassit så som du tänkt att det ska sitta, och sedan hålla fläktarna i den orienteringen du vill ha dem. Tänk på att fläktarna ska vara åt rätt håll, så att de blåser luft igenom radiatorn om du kör en push-konfiguration eller suger luft genom radiatorn om du kör en pull-konfiguration. På fläktarnas sidor hittar du pilar som visar åt vilket håll de blåser. Du vill även se till att fläktkablarna går åt rätt håll, om du exempelvis ska trä dem till baksidan av moderkortsplåten för kabeldragning sedan.

När du vet hur fläktarna ska sitta behöver du se till att använda rätt skruvar och eventuella distansbrickor för att fästa dem. Normalt ingår det korta skruvar som är gjorda för att fästa mot chassit eller skenan, och långa skruvar som är gjorda för fläktarna.

Med fläktarna på plats kan du lägga undan AIO-kylaren tillsdess att du ska montera den, om du planerar att sätta i den först efter att du har moderkortet och kablar på plats. Om du däremot ska montera den innan du ansluter moderkortet kan du skruva fast den i chassit nu.

Montera radiatorn


När det är dags att skruva fast radiatorn i just ditt bygge, oavsett om det är direkt mot chassit eller mot en skena som du skruvar fast i efterhand, vill du se till att ta rätt skruvar. Om du tar för långa skruvar i detta skede riskerar du att göra hål i radiatorn, så dubbelkolla i din manual vilka skruvar som är ämnade syftet.

Passa in radiatorn där den ska sitta och trä eventuellt igenom kablarna till baksidan av moderkortsplåten när du för in radiatorn mot chassit, så att de inte hamnar i kläm. Skruva sedan in skruvarna i respektive ände stegvis, så att du inte får problem med passformen för övriga skruvar.

I många chassin finns det lite extra rum längst skenan som gör det möjligt att justera exakt hur radiatorn sitter i förhållande till andra komponenter. Om ditt chassi ger dig den möjligheten kan du undvika potentiella kompatibilitetsproblem med exempelvis höga IO-sköldar på moderkort genom att justera radiatorns position vid det här skedet, innan du drar åt.

Montera pumphuvudet

Hur pumphuvudet monteras mot din processor kan skilja markant mellan modeller och vi rekommenderar att följa manualen för just din kylare. Det du däremot alltid vill se till är att det finns kylpasta mellan pumphuvudet och processorn innan du monterar den.

I många fall är denna förapplicerad. Är den det behöver du ta loss plastskyddet innan du fäster pumphuvudet. Om din kylare inte redan har kylpasta behöver du själv applicera detta. Vi visar dig hur du gör detta under delen ”Kylpasta” här i guiden. Hoppa över dit och återvänd sedan hit för att avsluta installationen.

Med kylpastan på plats är det dags att dra åt pumphuvudet mot processorn. Oavsett om detta görs med skruvar eller hakar i just ditt fall vill du se till att spänna åt pumphuvudet jämnt över processorn, så att kylpastan sprider sig korrekt. Spänn lite åt gången på vardera sida tills att du nått ett naturligt stopp på båda sidor, du behöver inte ta i.

Anslut kylaren

När radiatorn och pumphuvudet är monterade är det dags att ansluta kablarna.

Även detta kan skilja markant mellan olika modeller, beroende på om du exempelvis har belysning på pumphuvudet.

Precis som med övriga steg av AIO-installationen är det viktigt att du följer alla anvisningar i just din kylares manual för att det ska bli rätt. Exempelvis har vissa modeller medföljande kontrollers som behöver extra strömförsörjning via SATA, medan andra ansluts direkt i moderkortet.

Men en sak vi vill belysa är att vissa moderkort har kombinerad funktionalitet på vissa fläkthuvud. Normalt vill du ansluta radiatorns fläktar till fläkthuvudet markerat CPU_FAN och pumpen till fläkthuvudet med _PUMP, men ibland är den senare kombinerad med exempelvis systemfläktar. Det är inget konstigt att använda en sådan för pumphuvudet, men tänk då på att du får en plats färre för systemfläktar. Om din AIO-kylare endast har en fläktkabel är detta en kombinerad variant för både radiatorfläktarna och pumphuvudet, då ska denna anslutas till CPU_FAN.

Om du anslutit alla kablar enligt anvisningarna i din kylares manual är AIO-kylaren nu helt installerad, men tänk på att vissa modeller behöver mjukvara för att styras fullt ut.

Nästa steg

I och med att man kan ansluta AIO-kylaren vid flera olika tillfällen i monteringsprocessen ber vi dig att hoppa till det avsnitt som berör den komponenten du själv tänkt att montera härnäst.

Gå vidare med din komponent

Troligtvis är det härefter dags för dig att installera extra lagring eller grafikkortet. Välj din komponent här nedan eller i navigeringen.

2.5" & 3.5" lagring Grafikkort