Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Efter första uppstarten

Nu är datorn färdigmonterad och Windows installerat. Innan du börjar använda den fullt ut vill du dock se till att ha de senaste säkerhetsuppdateringarna och drivrutinerna, och eventuellt även högre minneshastigheter.

Uppdatera Windows

Om du följde vår guide för hur du installerar Windows har du förhoppningsvis redan gjort detta, men vi vill ändå passa på att påminna om att det är oerhört viktigt att du ser till att Windows uppdateras så snart som möjligt.

Detta gör du genom att gå in på ”Inställningar” i Windows. Gå sedan in på ”Uppdatering och säkerhet” och klicka på ”Sök efter uppdateringar”. Vänta tills att uppdateringsprocessen är klar innan du ger dig ut på internet och börjar ladda ner andra program.

Drivrutiner

Efter att Windows uppdateras vill du se till att installera, eller uppdatera, grafikkortsdrivrutinerna för det eventuella grafikkort du installerat.

Besök grafikkretstillverkarens hemsida, AMD eller NVIDIA, och leta upp grafikkortsdrivrutinerna för just din modell och det operativsystemet du installerat.

Om du inte vill installera manuellt erbjuder de båda mjukvarusviter som ger dig tillgång till automatisk uppdatering och andra verktyg. Om du har ett NVIDIA GeForce-grafikkort heter det GeForce Experience och för AMD Radeon-grafikkort heter det AMD Radeon Software.

Glöm inte att ändra uppdateringsfrekvensen efter att du installerat drivrutinerna, om du har en skärm som har högre än 60Hz.

Vi rekommenderar även att ladda ned och installera chipset-drivrutiner direkt från moderkortstillverkarens hemsida, för att förvisa dig om att du har de allra senaste.

XMP

Om du byggt en dator med internminnen som är snabbare än moderkortets och processorns standardhastigheter kommer dessa vara kvar i standardhastighet tills att du själv justerat dem. Du kan själv öka hastigheterna i exempelvis BIOS/UEFI, som du normalt når genom att trycka på Delete när du startar datorn. Det absolut enklaste sättet att göra detta är att aktivera en XMP-profil, vilket står för Extreme Memory Profile.

Dessa är färdiga minnesprofiler för snabbare minnen, som tillverkaren förberett åt dig. Testa de här profilerna och se om du når högre hastighet med bra stabilitet, vilket du kan testa med exempelvis mjukvaran MemTest86. Om du inte skulle nå internminnenas maxhastighet med en XMP-profil kan du antingen justera profilen i sig eller justera minnesinställningarna manuellt, men var medveten om att de maximala minneshastigheterna aldrig är garanterade.

Tack för oss

Nu ska du en välfungerande dator redo för arbete och/eller långa spelsessioner. Vi hoppas att guiden varit till hjälp och att allt gått som det ska. Skulle det inte ha gjort det är du alltid välkommen att höra av dig till oss för rådgivning.

Kontakta Kundservice

Om du vill se fler guider som dessa är du varmt välkommen att prenumerera på vår Youtube-kanal, där vi utöver videoguider också erbjuder produktgenomgångar, unboxings och livesändningar.

Visar 0 produkter

Visar 0 produkter

Visa produkter:

    Din filtrering gav inget resultat. Prova att använda andra alternativ.