Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Laddningstationer & laddare

Se alla datorskolor

Svenska Deltaco levererar alltid en strid ström nyheter och har ett brett utbud effektfulla adaptrar och laddare för alla dina enheter – oavsett om du vill ha en extraladdare hemma, en laddningsstation på skrivbordet eller en billaddare med dig på semestern. På den här sidan svarar vi på några av de vanligaste frågorna du kan komma att ställa dig inför ditt nästa, laddade, köp.


USB-A och USB-C

Det första du ska fråga dig är vilka ingångar du behöver. De två absolut vanligaste är USB-A, den traditionella USB-standarden du känner igen, och modernare varianten USB-C. Det finns flera viktiga nyheter med USB-C, där den största är att den går att stoppa in åt båda håll. Andra stora nyheter med USB-C är att den har stöd för flera olika standarder, till exempel HMDI och Thunderbolt, utöver vanlig filöverföring och laddning. USB-C har som standard stöd för 3A 5V, 15W effekt, men kan också ha stöd för långt högre effekt, upp till hela 100W.

USB-C avser bara själva formatet på anslutning och att det finns stöd för teknikerna och effekten, och innebär inte att alla har stöd för allt. Om du är ute efter högre effekt är det därför viktigt att du kollar i specifikationerna om just den laddaren, adaptern eller kabeln du vill köpa har det du behöver. Ett generellt tips är dock att köpa laddare och adaptrar med stöd för både USB-A och USB-C. USB-A för dina nuvarande enheter och USB-C för dina kommande, och USB-C är också bakåtkompatibelt med rätt kabel.


Ampere

När du bestämt dig för vilka anslutningar du behöver är det dags att kolla på hur mycket ström du behöver. Ett vanligt scenario är att ladda en mobiltelefon eller en surfplatta – och de behöver olika mycket ström för att laddas effektivt. Som referens har en Iphone-laddare strax över 5W effekt och en Ipad-laddare över 10W effekt.

Ska du ladda en surfplatta behöver du alltså drygt dubbelt så hög effekt som med en mobiltelefon. För att se vilken laddare som passar kollar du då på strömstyrka, A, och spänning, V, för att få fram effekten. De vanligaste USB-A-laddarna har 1.2A eller 2.1-2.4A – 1.2A*5V ger 6W effekt, idealt för en mobiltelefon, och 2.4A*5V ger 12W, mer än nog för en surfplatta. USB-C å sin sida, med 3A*5V=15W, får vi än högre effekt.

Observera att det finns max A för både hela laddaren och för respektive port. Om laddaren till exempel har 4.8 A som total maxeffekt, men 2.4 A som maximal effekt per port, kan du då använda 4 x 1.2 A för att ladda fyra mobiler eller 2 x 2.4 A för att ladda två surfplattor.


Quick Charge

Många moderna enheter använder Qualcomm Quick Charge, en teknik som gör det möjligt att ladda långt snabbare än vanligt även genom USB-A. Tekniken behöver finnas implementerad i alla delar, inte bara i enheten, och vanligast just nu är att nya enheter har Quick Charge 3.0, 4.0 eller 4+. Quick Charge är helt bakåtkompatibelt, så om du använder en enhet med Quick Charge 4.0 i en laddare med 3.0 kommer du få ut hastigheten 3.0 har stöd för.

Det här är en välfungerande och effektiv teknik, så om du har en enhet med stöd rekommenderar vi att kika efter adaptrar och laddare med tekniken.
Laddningsstationer

För dig som vill kunna ladda alla dina enheter på ett och samma ställe, till exempel på skrivbordet eller på hallbyrån, rekommenderar vi laddningsstationer. Dessa har en kabel som löper från nättutaget och slutar i en USB-hubb du kan placera på önskvärt ställe. De finns i olika utföranden, med både olika antal och olika typer av uttag, och kan på grund av att de är uppkopplade mot ett nätuttag utrustas med kraftfull laddning – vissa har till och med ett vanligt eluttag utöver USB-portarna.

Billaddare

För pendlaren, bil-semesterfiraren eller den som helt enkelt inte vill riskera att gå tomt erbjuds billaddare av många olika slag. Gemensamt för alla är att de använder sig av det vanliga cigarettuttaget, vilket innebär att de har en begränsad strömtillgång. De finns med flera vanliga USB-A, men också med Lightning, för Iphone/Ipad, eller också med USB-C. Ett tips för dig som vill kunna dela med dig till hela familjen är att kolla efter billaddare med förlängningskabel – då kan du dela portarna mellan framsätet och baksätet, vilket håller allas enheter nöjda och belåtna.

Väggladdare

Vill du ha en traditionell laddare direkt in i väggen finns de två vanliga typer, de med och de utan sladd. De med sladd är anpassade för en specifik anslutning och en specifik Ampere. De utan sladd är gjorda för att användas med din egen separata sladd, vilket innebär att du kan använda samma laddare till flera olika enheter genom att byta kabel. Det viktigaste här är att kolla efter hur mycket ström din enhet behöver – väggladdare för USB-A finns vanligtvis antingen med 1A eller 2.1-2.4A.

Visar 0 produkter

Visar 0 produkter

Visa produkter:

    Din filtrering gav inget resultat. Prova att använda andra alternativ.