Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Onlinesäkerhet och tvåstegsverifiering

Med fler och fler viktiga tjänster och konton på internet ökar kraven på säkerhet och inloggning. Om kontona hamnar i fel händer kan det få förödande konsekvenser – både för ditt privatliv och din ekonomi. Vill du skydda dina konton på bästa sätt finns det två viktiga steg du behöver ta:


Lösenord

Det första och främsta steget mot ett säkrare konto är att välja ett unikt och långt lösenord. Med ett unikt lösenord menar vi inte bara att själva lösenordet ska vara unikt sammansatt, men också att du använder ett unikt lösenord för varje konto du använder.

Använd gärna en kombination av siffror, gemener, versaler och tecken. Ju större variation du har desto svårare är det att försöka knäcka, eller hacka, ditt lösenord.


Tvåvägsverifiering

För dig som vill ha ett extra lager skydd är tvåstegsverifiering och vi rekommenderar det starkt. Dess utförande varierar men grundprincipen är densamma: det går inte att komma in på kontot utan två helt separata identifieringar. Majoriteten av stora företag erbjuder den här tjänsten, där det vanligaste är att du kopplar ditt telefonnummer till kontot – men du kan också koppla andra sorters tredjeparts-identifiering till ditt konto.

Som ett exempel på hur det fungerar: Om du aktiverat tvåstegsverifiering på ett av dina webbkonton, där den andra identifiering är ditt telefonnummer, behöver du först skriva in ditt användarnamn och lösenord. När det är gjort skickas ett SMS med en unik och temporär säkerhetskod, som du sedan använder som ditt andra och tillfälliga lösenord. För att få tillgång till kontot måste du alltså göra den här processen varje gång.

Det här kan tyckas mödosamt, men alla tjänster erbjuder en funktion som simplifierar detta, vilken kallas: betrodd enhet. När du väl använt tvåstegsverifiering på en enhet kan du då enkelt välja att göra den till en betrodd enhet, en som du endast vill behöva använda ditt vanliga lösenord på nästa gång du loggar in. Med detta aktiverat blir tvåstegsverifieringen långt mer behaglig att använda, samtidigt som du behåller det extra skyddet om någon försöker komma åt ditt konto från andra enheter. Det går också att ta bort betrodd-statusen på enheter, om du till exempel blir av med en enhet eller delar den med någon annan.

Att inte ha tvåstegsverifiering på dina viktigaste konton kan bli långt mer kostsamt än vad det är mödosamt – vilket är varför vi rekommenderar det starkt. Med detta aktiverat är det oerhört svårt att ta sig in på ditt konto, för även om de lyckas komma över ditt lösenord måste de också få tillgång till din mobil – och det går inte att byta mobilnummer utan att genomföra en tvåvägsverifiering.

Vill du komma igång med tvåvägsverifiering direkt så listar vi här vi korta guider med bilder och länkar till de vanligaste webbtjänsternas aktiveringssidor, allt du behöver för att komma igång med tvåstegsverifiering.

Twitter

 1. Öppna appen
 2. Inställningar och integritet
 3. Konto
 4. Säkerhet
 5. Inloggningsverifiering

Instagram

 1. Öppna appen
 2. Alternativ
 3. Tvåfaktorsautentisering

Snapchat

 1. Öppna appen
 2. Mitt konto
 3. Inloggningsverifiering

Whatsapp

 1. Öppna appen
 2. Konto
 3. Tvåfaktorsautentisering