Spectrum
Tillbaka till Inet Moddning

Spectrum

Forsberg Customs beskriver sitt projekt:

Spectrum är ett scratchbygge i formfaktorn ITX som till enklaste sätt kan ses som ett öppet chassi. Med öppet chassi menar jag då att alla komponenter kommer vara blottade utan skydd av sidopaneler.

Grundidén med chassit är att det ska se ut som att komponenterna är en del av chassit då dom kommer vara nersänkt i akrylglaset till viss del. RGB kommer också vara en central del i bygget då hela kanten av chassits bottenlager kommer ha en led-list löpandes längs med den och lysa upp hela akrylen, detta gav mig även idén till namnet Spectrum.

Anledningen till att jag valde att skapa mitt eget chassi är helt enkelt för att det var en utmaning. Inte för att bygga i ett vanligt chassi inte kan vara en utmaning utan mest att få kreativ frihet hur alla delar placeras och få en liten inblick hur svårt det faktiskt kan vara att skapa ett chassi. Även ett så pass "enkelt" chassi som detta är det mycket att tänka på och det gjorde det hela väldigt utmanande men väldigt tillfredställande när man ser ens idé komma till verklighet.

Läs hela byggloggen (Sweclockers.com)
Komponent Modell
Datorlåda Forsberg Customs Spectrum
Grafikkort Gigabyte GTX 980 Ti Reference
Moderkort Asus Z370-I
Processor Intel i5 8400
Internminnen Corsair Vengeance LPX 16gb (2x8) 2666mhz
Nätaggregat Corsair SF600
Lagring Intel 600p 512gb M.2
Kylning Cryorig C7

Forsberg Customs förklarar komponentvalen

Datorlåda

Att skapa sitt eget chassi har alltid varit en dröm för mig och jag har försökt ett par gånger innan men antingen har projektet blivit lagt åt sidan på grund av tidsbrist eller så har min idé gjorts sig bättre på papper än i verkligheten. Att nu äntligen lyckats och med bra resultat är fantastiskt härligt.

Moderkort

Asus Z370-I - Valet av moderkort för min del var ganska enkelt då jag behövde att den klarade av att hantera både en 8th gen Intel processor samt en adresserbar led-list. Vid starten av bygget var tanken att använda modellen under (Z270 serien) men mitt i bygget kom denna modell och erbjöd något mer.

Grafikkort

Gigabyte GTX 980 Ti Reference - Grafikkortet var svårare val då det är en väldigt dyr del i alla byggen. Jag hade ritat bygget för att kunna klara av ett GTX 1080 då jag tyckte att det kortet skulle passa in bra i bygget. Men som med alla byggen finns en budget och i slutförandet av projektet fanns det inte kvar tillräckligt att införskaffa den. Använde då mitt egna 980 Ti som i slutändan passade bra in i bygget.

Processor

Intel i5 8400 - Processor var lite samma visa som med moderkort då jag ville ha något som både hade lite klös under huven men inte genererade så pass mycket värme då begränsningen på kylare var ett stort hinder i designen. Jag hade tänkt en i5 7600k innan släppet av Coffee Lake men efter att ha sett testarna av denna processor var jag mäkta imponerad.

Nätaggregat

Corsair SF600 - Vid valet av PSU var det fanns det inte så många modeller att välja mellan då chassit var designat att husera ett nätaggregat av typen SFX som då är lite mindre än ett vanligt ATX. Jag valde att höra av mig till Corsair för att se ifall de ville bidra med ett sådant och dom hjälpte gärna till.

Lagring

Intel 600p 512gb M.2 - Intels 600p serie erbjuder en väldigt bra prestanda för prislappen då den är placerad i mitten av en vanlig SSD och en mer högpresterande M.2 disk. Jag stod i valet att antingen ta en disk med mer klös i men mindre kapacitet eller mer kapacitet och lite mindre klös och det fick bli kapacitet över lite extra hastighet då detta skulle vara den enda lagringen i bygget.

Internminne

Corsair Vengeance LPX 16gb (2x8) 2666mhz - Vid valet av minne var det lite samma visa som med grafikkortet då jag satt på ett par väl fungerande 8gb stickor från Corsair hemma valde jag att använda dessa. Jag tycker även att de passar in till viss del då fokuset skulle ligga på chassits många ljuseffekter.

Kylning

Cryorig C7 - Detta komponentval var ett av de svåraste på grund av begränsningarna jag hade i hur hög kylaren fick vara. Jag försökte hitta en kylare som var max 70mm hög men ändå så pass bra att den kunde hantera en processor med effekt på 65w utan att den i sin tur skulle låta som ett stridsflyg.


Namn:Niklas Forsberg
Alias:Forsberg Customs
Från:Söråker
Bor:Uppsala
Jobbar som:Systemintegratör
Hobby:Min sambo och familj, moddning, spel, teknik och vetenskap

Sociala medier

Forsberg Customs


Niklas svarar på frågor!Vad var det som lockade dig till att börja modda?

För mig har det alltid handlat om att skapa något unikt. Jag började som de flesta andra med lysrör och sprayfärg men valde att fortsätta med mer då jag fick min första dremel i födelsedagspresent. Vid det tillfället var det väldigt poppis med att gravera sina chassin och jag följde givetvis efter och började gravera. Jag tror att det kanske finns någon bild kvar på Sweclockers av en del.


Vad säger du till de som vill börja med sitt första projekt?

Börja smått och väx in i hobbyn steg för steg. Det finns jättemånga bra guider och byggloggar på både Youtube och forumen som kan hjälpa dig och dina tekniker att växa. Ett annat bra tips är att börja med ett chassi som inte är värt så mycket. Köp ett billigt chassi (kanske till och med hitta en på tippen) och börja skära och testa där. Finns inget värre än att ha köpt ett dyrt chassi och kapa fel.


Har du själv tabbat dig rejält någon gång?

Om jag har! Finns många gånger jag satt mig ner med handen i pannan och undrat vad jag precis gjort. Ett bra exempel är då jag skulle kapa ut akrylen till loggan på moderkortsplåten till Spectrum och efter att ha suttit timmar och filat så lyckades jag knäcka den då jag spände fast den för dåligt. Man lär sig av sina misstag och tänker efter ett par gånger till nästa gång.


Du har gjort en del projekt genom åren - vad gör du för att fortsätta utmana dig själv och hålla det fräscht?

Jag har gjort en hel del men även sett en hel del sen jag började och tricket med att hålla sig utmanad och projekten fräscha tror jag är just att se mycket på andra moddares skapelser där mycket inspiration och idéer kan finnas. Det kan vara en detalj med ljussättningen i chassit du inte tänkt på eller placering av en komponent som verkar intressant och möjligtvis applicerbar i ditt projekt. Jag tror det är väldigt viktigt att iakta hur andra jobbar och tänker för att kunna förbättra sig själv.


Vilka material och tekniker är roligast att jobba med?

Det jag mest jobbat med är akryl och aluminium och om jag måste välja mellan dom är nog akryl favoriten. Man kan göra sååå mycket spännande och unikt med akryl. Vad gällande tekniker så saknar jag faktiskt graveringen lite så det kanske får bli någon i framtida byggen.


Vad hade du gjort för slags projekt om du haft helt obegränsat med tid och resurser?

En fråga som borde vara enkel blev just väldigt svår. Jag har alltid velat göra ett mekaniserat chassi och med det menar jag ett chassi i stil med t.ex. In Win H-tower där man vid en knapptryckning får chassit att blotta sina komponenter. Jag har väldigt många idéer i huvudet hur jag skulle vilja göra den men som frågan specificerar är både tiden och resurserna ett hinder.