Lövly Priser
Lagerrensning 2022
Spegel
Tillbaka till Inet Moddning

Spegel

Forsberg Customs beskriver sitt projekt:

Spegel är precis som namnet antyder ett bygge med speglar och reflektioner i fokus. Grundidén med bygget var att försöka få så mycket av chassits och delvis komponenternas ytor reflekterande.

Chassits front och top-panel är även modifierade och huserar nu varsin "infinity-mirror". På baksidan av moderkortet är även där en panel konstruerad för att både dölja kablarna och för att visa upp chassits logotyp.

Denna gång valde jag även att vattenkyla datorn och testade mig på att böja akrylrör för första gången. Detta var en mycket rolig upplevelse och man får absolut en väldigt stor respekt för dom som gör helt galna böjar och loops.

Läs hela byggloggen (Sweclockers.com)

Video på skapandet av infinityspeglarna
Komponent Modell
Datorlåda Phanteks Enthoo Evolv
Grafikkort Asus Strix GTX 1080
Moderkort Asus Maximus X Formula
Processor Intel i7 8700k
Internminnen Team Group Delta RGB White 4x4gb 3000mhz
Nätaggregat Seasonic Prime Titanium 750w
Lagring Samsung 840 500gb
Kylning CPU: Phanteks C350i Chrome
GPU: Phanteks Glacier G1080 Chrome
Pump: Laing DDC-1T Plus
Reservoar: Phanteks Glacier R220
Radiator: Alphacool 1x 240mm st30 och 1x 360mm st30
Fittings: Phanteks hardline 12mm fittings Chrome
Rör: EKWB 12mm PETG
Fläktar: 5x XSPC RGB

Forsberg Customs förklarar komponentvalen

Datorlåda

Phanteks Enthoo Evolv - Jag har byggt en rätt stor mängd datorer i just Enthoo Evolv i jobbet och har alltid gillat den lådan. Väldigt stabil stomme med många smarta lösningar. Chassits öppna interiör är även den till stor fördel för den som vill skapa något unikt och spännande. Chassit har även båda sidorna i härdat glas vilket gör att man måste anstränga sig lite extra då båda sidor måste se bra ut.

Moderkort

Asus Maximus X Formula - Detta moderkort är en riktig best när det kommer till prestanda och möjligheten att skapa något unikt. Moderkortet kommer dessutom med ett inbyggt vattenblock för dess mosfets vilket jag kände passade perfekt då jag skulle pröva mig på att böja rör för vattenkylningen. Moderkortet kommer med en stor täckplåt på baksidan och en plastsköld på framsidan vilket ger det en väldigt stor möjlighet för modifikation vilket även passade mig.

Grafikkort

Asus Strix GTX 1080 - Detta kort passade även det in i mitt bygge med sig höga prestanda och sin stilrena men något aggresiva look. Jag valde även att klä kortets backplate med en spegelfilm så även den reflekterade ljus från övriga komponenter men också när ljuset från den stora ROG-loggan sken så sken den igenom filmen vilket gjorde att man inte kunde missta vad det var för kort.

Processor

Intel i7 8700k - Enkelt val för en dator med denna prestanda. Intel´s i7 8700k är en av de starkaste processorerna på konsumentnivå vilket passade perfekt in i datorn då den absolut kommer att användas för lite spel och vem vet kanske lite CAD för nästa bygge.

Nätaggregat

Seasonic Prime Titanium 750w - Seasonics nätaggregat är bland de mest högkvalitativa nätaggregaten på marknaden. Har sett detta nätaggregat i många andra byggen och varit intresserad av det sen dess.

Lagring

Samsung 840 500gb - Denna disk kan tyckas vara ett udda val med tanke på att den i skrivande stund är en lite äldre modell och Samsung har nu både sin 860-serie ute samt en hel drös av olika M.2-diskar men svaret på varför denna används är helt enkelt att jag hade en hemma som inte användes till något. Disken fungerar felfritt så såg ingen anledning att inte använda den.

Internminne

Team Group Delta RGB White 4x4gb 3000mhz - Minne kan tyckas vara en av de tråkigaste delarna att välja men sanningen är att i dagens läge finns det en hel uppsjö av varianter som faktiskt skiljer sig väldigt mycket från varandra. Prestandan och specifikationerna kan vara nästan identiskta där ett minne från tillverkare 1 med x specifikation inte skiljer sig nämvärt i prestanda med tillverkare 2 med x prestanda. Det som gjorde att jag valde dessa minnen var dess utseende. De passade perfekt in i bygget och belysningen från dem speglar sig perfekt i t.ex grafikkortets backplate.

Kylning

Detta bygge är mitt första bygge på länge med vattenkylning och mitt absolut första med PETG-rör. Jag har spanat in många byggen i förberedelse på mitt egna och väldigt många använder block från EKWB och Bitspower vilket många verkade vara väldigt nöjda med men jag kände att jag skulle vilja se om något annat fanns. Phanteks hade precis lanserat sin serie av delar för just vattenkylning så passade på att höra mig för om inte Phanteks skulle vara intresserade av att hjälpa till med chassi och vattenkylning och till min stora glädje så svarade dom ja. Precis som chassit som jag arbetat med innan var dessa delar väldigt gedigna och väldesignade. Är jättenöjd med hur bygget vart och skulle gärna tänka mig att använda dem igen.


Namn:Niklas Forsberg
Alias:Forsberg Customs
Från:Söråker
Bor:Uppsala
Jobbar som:Systemintegratör
Hobby:Min sambo och familj, moddning, spel, teknik och vetenskap

Sociala medier

Forsberg Customs


Niklas svarar på frågor!Vad var det som lockade dig till att börja modda?

För mig har det alltid handlat om att skapa något unikt. Jag började som de flesta andra med lysrör och sprayfärg men valde att fortsätta med mer då jag fick min första dremel i födelsedagspresent. Vid det tillfället var det väldigt poppis med att gravera sina chassin och jag följde givetvis efter och började gravera. Jag tror att det kanske finns någon bild kvar på Sweclockers av en del.


Vad säger du till de som vill börja med sitt första projekt?

Börja smått och väx in i hobbyn steg för steg. Det finns jättemånga bra guider och byggloggar på både Youtube och forumen som kan hjälpa dig och dina tekniker att växa. Ett annat bra tips är att börja med ett chassi som inte är värt så mycket. Köp ett billigt chassi (kanske till och med hitta en på tippen) och börja skära och testa där. Finns inget värre än att ha köpt ett dyrt chassi och kapa fel.


Har du själv tabbat dig rejält någon gång?

Om jag har! Finns många gånger jag satt mig ner med handen i pannan och undrat vad jag precis gjort. Ett bra exempel är då jag skulle kapa ut akrylen till loggan på moderkortsplåten till Spectrum och efter att ha suttit timmar och filat så lyckades jag knäcka den då jag spände fast den för dåligt. Man lär sig av sina misstag och tänker efter ett par gånger till nästa gång.


Du har gjort en del projekt genom åren - vad gör du för att fortsätta utmana dig själv och hålla det fräscht?

Jag har gjort en hel del men även sett en hel del sen jag började och tricket med att hålla sig utmanad och projekten fräscha tror jag är just att se mycket på andra moddares skapelser där mycket inspiration och idéer kan finnas. Det kan vara en detalj med ljussättningen i chassit du inte tänkt på eller placering av en komponent som verkar intressant och möjligtvis applicerbar i ditt projekt. Jag tror det är väldigt viktigt att iakta hur andra jobbar och tänker för att kunna förbättra sig själv.


Vilka material och tekniker är roligast att jobba med?

Det jag mest jobbat med är akryl och aluminium och om jag måste välja mellan dom är nog akryl favoriten. Man kan göra sååå mycket spännande och unikt med akryl. Vad gällande tekniker så saknar jag faktiskt graveringen lite så det kanske får bli någon i framtida byggen.


Vad hade du gjort för slags projekt om du haft helt obegränsat med tid och resurser?

En fråga som borde vara enkel blev just väldigt svår. Jag har alltid velat göra ett mekaniserat chassi och med det menar jag ett chassi i stil med t.ex. In Win H-tower där man vid en knapptryckning får chassit att blotta sina komponenter. Jag har väldigt många idéer i huvudet hur jag skulle vilja göra den men som frågan specificerar är både tiden och resurserna ett hinder.