Wi-Fi 6 – Vad är nytt?

De flesta använder i dagsläget någon form av trådlös uppkoppling för att komma åt internet i hemmet, oavsett om det är via datorn eller mobilen. Det som avgör prestandan och funktionaliteten i det trådlösa nätverket är något som kallas för en standard. Wi-Fi 6 är en sådan standard och återfinns främst i de senaste routrarna.


Tydligare namngivning

Tidigare har dessa standarder fått namn som 802.11g, 802.11n, 802.11ac och så vidare. Som synes är det inte jätteenkelt att skilja på dessa, varför den senaste standarden fått beteckningen Wi-Fi 6 istället. Det här är nämligen den sjätte versionen av 802.11, med det egentliga namnet 802.11ax.


Fördelar med Wi-Fi 6

Det finns ett flertal anledningar till varför du bör välja Wi-Fi 6 nästa gång du köper en router. Snabbheten är den första och tydligaste skillnaden. Den maximala gränsen ökas här från tidigare generationens 7 Gbit/s till 9,6 Gbit/s, vilket enligt diverse tester ska ge omkring 30-40% högre hastigheter. Byter du från ännu tidigare generationer kommer ökningen förstås vara ändå mer märkbar.

Wi-Fi 6 är också mer energieffektivt än tidigare, vilket resulterar i längre batteritid för de enheter som drar nytta av uppkopplingen.


Mer än bara snabbare

Utöver hastigheten levererar Wi-Fi 6 dessutom både bättre täckning och högre kapacitet. Du kan alltså ha fler enheter än tidigare uppkopplade mot nätverket samtidigt utan att förlora prestanda. Även stabiliteten är snäppet vassare.

Tänk bara på att Wi-Fi 6 inte kommer påverka hastigheten du har beställt från din internetleverantör. Det är snarare så att standarden låter dig dra full nytta av det du betalar för.


Kompatibla enheter

Routrar med Wi-Fi 6 kan kopplas till äldre enheter utan problem. Men för att dra full nytta av den nya tekniken och hastigheten behöver du använda dig av enheter som kan ta emot Wi-Fi 6-signaler. Ta en titt på specifikationerna på produktsidan för att se om enheten du är ute efter har stöd.


Djupdykning

Vill du lära dig mer om Wi-Fi 6, hur det fungerar och vilka fördelar som finns. Missa inte då att vi gjort en video där vi gått igenom allt i sin helhet.

Produkter