Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Vad är OLED?

Skärmpanelstypen OLED är speciell i att pixlarna i sig agerar bakgrundsbelysning och att de kan stängas av individuellt. Det här medför enorma fördelar i jämförelse med traditionella LCD-paneler med bakgrundsbelysning, där man istället använder separata dioder för att lysa upp panelens pixlar.

Just för att det är pixlarna i sig som agerar bakgrundsbelysning kan man nämligen styra bilden med enormt mycket högre precision, då pixlarna helt enkelt stängs av när svart ska visas.Det här leder till perfekt svärta och otrolig kontrast, vilket får bilden att kännas oerhört levande även i mörker. Detta eliminerar även risken för att bakgrundsbelysningen blöder igenom panelen, vilket kallas backlight bleed och är vanligt förekommande på exempelvis IPS-paneler.

Med andra ord är OLED en paneltyp som kan se fantastisk ut oavsett ljusförhållande, där man helt slipper det gråaktiga skimmer man är van vid att se när man använder en traditionell skärm i mörker. Men OLED erbjuder inte bara en vackrare och mer dynamisk bild, utan också exceptionell prestanda för gaming.

Att pixlarna agerarar individuellt innebär nämligen att de också kan agera extremt snabbt, och det är normalt för en spelinriktad OLED-skärm att ha långt under 1ms i responstid, även kallat svarstid eller latens. Det ihop med hög uppdateringsfrekvens och adaptiv synkronisering, så som G-Sync och FreeSync, kan göra OLED till en paneltyp som passar all typ av gaming, inklusive e-sport.Spelinriktade datorskärmar med OLED finns i flera olika storlekar, med olika upplösning och bildförhållande, och fler tillkommer löpande. I regel återfinns de i premiumsegmentet, där de utöver suverän pretanda för gaming också erbjuder stort färgdjup, enorm färgrymd och stöd för HDR – för en skärm som passar lika bra för gaming som för filmtittande och innehållsskapande.


OLED gamingskärmar från LG