Inet Unboxing AGON AG352UCG

Vi tar en närmare titt på en enorm gamingskärm från AOC

I detta avsnitt av Inet Unboxing tar vi en närmare titt på den massiva och ultrabreda gamingskärmen AGON AG352UCG från AOC. Det är en 35”-skärm för den som vill ha enorm inlevelse i spel, vilket levereras i form av enorm panelyta, fina färger, 100Hz uppdateringsfrekvens och den adaptiva synkroniseringsteknologin G-SYNC. Vi går igenom skärmen både i videon här i artikeln och i texten nedan.

I våra unboxingar använder vi av branschen vedertagna uttryck, och vill du veta mer om de tekniker och termer vi pratar om kan ni läsa vår skärmguide, där vi går igenom allt det viktigaste du kan vilja veta när du köper skärm. Du kommer till skärmguiden om du klickar på den här länken.

I lådan och montering

Med en enorm skärm kommer en enorm låda, och i den hittar vi skärmen och de två stativdelarna. Vi hittar också medföljande kablar: HDMI 1.4, Displayport 1.2, USB 3.0, 3.5 mm mikrofonkabel, strömsladd och nätadapter. Vi får också med en användarmanual samt drivrutiner.

Att montera ihop skärmen är en väldigt enkel process, där vi börjar med att trycka ned överdelen i stativfoten för att sidan vrida om. Vänder vi sedan på foten ser vi att det finns skenor som fäster i varandra, och när överdelens skenor satt sig är det bara att skruva fast den enda skruven vi hittar undertill. För att sedan fästa skärmen på stativet rekommenderar vi att lägga skärmen ned på den medföljande skum-formen skärmen levereras med. Vi lutar stativets två piggar in i de två hål vi finner på baksidan av den uppochnervända skärmen, och skruvar sedan ihop de två med de fyra medföljande skruvarna. Fästet är ett VESA-fästa, 100x100, vilket innebär att du kan använda skärmen med alla stativ som följer den standarden och som stödjer vikten av skärmen.

Anslutningar och Extrafunktioner

Kikar vi på baksidan av skärmen hittar vi alla anslutningar, vilka är följande: 3.5 mm mikrofonanslutning, två stycken 3.5mm headset-anslutningar, USB 3.0 med Fast Charge, USB 3.0, USB 3.0 Micro B, HDMI 1.4, DisplayPort 1.2 och AC-anslutningen.

Observera att det finns två bildanslutningar till skärmen, men vi rekommenderar att endast använda DisplayPort 1.2 om du skall använda skärmen som gamingskärm, då det är den enda anslutningen av de två som stödjer skärmens format i kombination med uppdateringsfrekvensen. HDMI-anslutningen är gjort för att användas med laptops och dylikt, där du bara vill få upp bilden på en större skärm och inte använda gamingfunktionerna.

Baktill och på undersidan hittar vi också LED-lampor, vilka kan lysa i färgerna röd, grön eller blå - eller vara helt avstängda. På baksidan hittar vi också en liten utfällbar hörlurshållare.

Ergonomi

Med skärmar av den här storleken är det skönt att kunna göra justeringar, och med AG352UCG kan du göra följande justeringar:

Höj- och sänkbar 120 mm

Swivel/Vrida skärmen 30° åt höger eller vänster.

Tilt/Luta skärmen 29° bakåt eller 5° inåt

Panelen

Skärmens panel är på 35” och har upplösningen 3440x1440p - vilket innebär att det är en UltraWide-skärm med ration 21:9. I praktiken innebär det att den är ungefär som en 27”-skärm med ration 16:9 i höjdled, men att den har extra panelyta på sidorna.

Panelen i sig är en VA-panel, vilket är lite av ett mellanting mot de sedan länge etablerade TN- och IPS-panelerna. Jämfört mot TN har en VA-panel bättre färger och betraktningsvinklar, men är inte alltid lika snabb, och jämfört mot IPS har en VA-panel snäppet sämre både färger och betraktningsvinklar, men är däremot billigare. Med andra ord passar VA-paneler bra till många användningsområden, däribland gaming.

Upplösningen 1440p ger en väldigt god detaljrikedom utan att vara lika påfrestande för grafikkortet som upplösningen 4K är - och därför har 1440p blivit allt vanliga bland premiumskärmar med inriktning mot gaming. Då den här skärmen är bredare än en vanlig 1440p 16:9-skärm ställer den också högre krav på grafikkortet, dock inte lika höga som 4K - och vi rekommenderar därför relativt kraftfulla grafikkort, så som GTX 1070 och GTX 1080, till skärmen om du ska spela tungdrivna spel.

Ration 21:9 har sina fördelar och nackdelar, men främst fördelar. Den största fördelen är att formatet förbättrar inlevelsen i både spel och film -i spel då den tillåter spelaren ett bredare synfält in spelet, vilket ger mer detaljrikedom och en mer omslutande upplevelse. Majoriteten av filmer är inspelade i 21:9, vilket innebär att skärmen inte får några svarta kanter utan kan visa filmen över hela panelytan. Nackdelarna med 21:9 är främst mjukvara att skylla - äldre spel och vissa filmer stödjer inte formatet 21:9, och man får då svarta kanter på sidorna och skärmen visar 16:9-formatet istället för att nyttja hela panelytan.

Skärmen är också välvd, om R2000, vilket ger en subtil och positiv inverkan på upplevelsen. Panelen har också en effektiv antireflexbehandling som effektivt hjälper till att dämpa störande ljusreflektioner.

Gamingfunktioner

Skärmen är som tidigare nämnt en gamingskärm, och vi vill lyfta fram de viktigaste specifikationerna som gör detta till en riktig gamingskärm.

Den första av dem specifikationerna är skärmens uppdateringsfrekvens på 100 Hz. 100 Hz ger i jämförelse med en standardskärms 60 Hz långt bättre flyt i bilden när grafikkortet kan leverera. Med 100 Hz innebär det att skärmen kan visa upp till 100 bilder per sekund, så om du har ett grafikkort som levererar det i det spel du spelar kommer du märka en markant skillnad mot en vanlig 60 Hz-skärm.

Skärmen har också en relativt låg responstid på 4ms Grey-to-Grey, vilket inte är klassledande men som gör skärmen märkbart rapp och responsiv.

Adaptiv synkronisering har blivit en viktig funktion att kika efter när man letar efter gamingskärm, och den här AGON-skärmen använder sig av NVIDIAs G-SYNC. G-SYNC fungerar med NVIDIA-kort från GTX 970/1060 och uppåt, och motverkar ett fenomen som kallas tearing. I praktiken innebär det att du inte får effekten av att bilden ser brusten ut när du gör snabba rörelser i spel - och vill du ha riktigt silkeslent flyt i spel rekommenderar vi att använda adaptiv synkronisering.

Sammanfattning

För att summera AOC AGON AG352UCG får vi kalla det en imponerande gamingskärm, som ger otroligt mycket panelyta, en bra panel, gott om anslutningar och justeringsmöjligheter - och framförallt en riktigt bra spelupplevelse utan att kostnaden sticker iväg.

Vill du köpa skärmen hittar du den på den här länken