CES 2018: Phanteks

Digital RGB och debuterande nätaggregat

Phanteks har under de senaste åren expanderat sitt utbud rejält, och på årets mässa var det dags för flera nya produkter att göra sin entré - och för ett helt nytt segment att debutera. Nedan listar vi de mest spännande nyheterna från Phanteks på CES 2018.


Eclipse P350X

Phanteks Eclipse-serie har av goda skäl blivit en väldigt populär serie, och det senaste tillskottet är tänkt att fylla luckan mellan P300 och P400.

P350X är baserat på P300 och är alltså ett kompakt midtower-chassi med en sidopanel i härdat glas. Det som skiljer de två modellerna åt är främst tre saker: RGB, luftflöde och storlek.

P300 är en ganska subtil datorlåda med blott en liten ljusslinga och belyst strömknapp. P350X däremot har flera inbyggda slingor redan från början, både längst med nätaggregatets täckplåt och i skåror i fronten. Dessa slingor har den nya digitala sortens RGB där varje lampa går att styra individuellt, och det ingår till och med en digital RGB-kontroll som gör det möjligt att koppla in och styra fler digitala RGB-källor genom knappar i fronten.

RGB-belysningen har dessutom stöd för både ASUS AURA SYNC Addressable och MSI Mystic Light SYNC Rainbow, vilket innebär att du kan synkronisera den digitala RGB-belysningen med komponenter som har stöd för någon av de två teknikerna.

P300 har inte dåligt, men till viss mån begränsat luftflöde och utrymme för långa grafikkort och nätaggregat. Med P350X har man löst detta genom att göra chassit längre med en ny mer öppen front som både tillåter för längre komponenter och mer luftintag.

P350X känns som ett väldigt spännande alternativ för dig som vill bygga ett kompakt men lite mer avancerat system på ett prisvärt sätt. Det väntas nämligen kosta under 800 kr här i Sverige.

Phanteks planerar att lansera P350X redan nu under första kvartalet.


P300 i nya färger

Det redan lanserade och väl mottagna kompakta ATX-chassit P300 kommer nu i fler färger: vit, röd och helsvart. Det som stod ut för oss var det vita, de har verkligen lyckats hålla en bra vit färg på alla vita ytor, något som ofta skär sig på chassin där olika material används för olika paneler.

De nya varianterna av P300 väntas lanseras snart, under första kvartalet.


Digital RGB

Phanteks har sedan tidigare varit flitiga på att erbjuda olika, och väldigt snygga, lösningar för RGB-belysning. På årets mässa visade de upp ett helt eget litet ekosystem för digital RGB, vilket alltså är RGB där varje lampa kan styras individuellt för att skapa unika effekter med stor variation.

I det nya ekosystemet ingår bland annat Halos Digital och Halos LUX Digital.

Halos är ramar med inbyggd RGB som du sätter ovanpå dina fläktar. De nya digitala versionerna av Halos låter dig alltså styra alla de 30 lampor som sitter i varje ram helt individuellt, och det blir oerhört läckra effekter av det. Skillnaden mellan vanliga Halos och Halos LUX är att LUX är gjorda av ett helt stycke aluminium och ger därför ett mer premiumdoftande intryck.

Utöver Halos visade Phanteks också upp expansionshubbar som gör det möjligt att koppla in och styra fler digitala RGB-källor, för dig som vill att varenda fläkt i datorn ska vara så läcker som möjligt. De visade dessutom upp digitala RGB-strips som fästs med magneter och 3M-klister. De är 40 cm långa och går att daisy-chaina med varandra.

Samtliga nya digitala RGB-tillbehör ska lanseras under årets första kvartal.


Vertical GPU Bracket

Phanteks visade också upp en riser för vertikal montering av grafikkort. Vi tycker det är riktigt trevligt att se att fler tillverkare börjar erbjuda det, med tanke på hur många det är som erbjuder chassin som har stöd för funktionen men inte den vitala förlängningen av PCIe-porten som krävs för att nyttja den.

Vi har tyvärr inget lanseringsdatum för det här tillbehöret än.


Nätaggregat

Ja, ni läste rätt. Phanteks ger sig in på nätaggregatsmarknaden. De gör det dock inte med konventionella nätaggregat, utan med två minst sagt intressanta modeller som de har utvecklat tillsammans med Seasonic.


Revolt X 1200W

Detta är ett nätaggregat med dubbla uppsättningar anslutningar, och är alltså tänkt för dig som kör två system i samma datorlåda. Phanteks egna Enthoo Elite är en sådan datorlåda. Den har plats för två hela system, ett E-ATX och ett mITX. Det finns flera områden för den här typen av produkter, till exempel för dig som streamar och behöver två system kombinerade.

Nätaggregatet har 80+ Platinum-certifiering och modulbaserad kabelhantering, och med tanke på att det är Seasonic som står för hårdvaran kan vi räkna med att det är högkvalitativa komponenter.

Revolt Pro

De andra nätaggregaten i nya Revolt-serien heter Pro och är 80+ Gold-certifierade nätaggregat på 800 eller 1000W. Det som gör dessa anmärkningsvärda är att du kan koppla in valfritt nätaggregat till din Revolt Pro och låta den agera pass-through. Revolt Pro kommer balansera strömförsörjningen mellan de två nätaggregaten för att nå bästa möjliga energieffektivitet och om ett nätaggregat skulle gå sönder tar det andra över helt.

Förbehållet att du har ett system med plats för två nätaggregat kan du då antingen öka på effekten i ditt system på ett väldigt effektivt och platsbesparande sätt, eller så kan du enkelt använda det som en backup för system som behöver vara igång dygnet runt.

Revolt Pro bör alltså vara intressant för dig som till exempel har dataservrar, renderingsmaskiner eller mining-riggar.

Revoltserien väntas debutera på marknaden i slutet av det första kvartalet.