Computex 2018 - Phanteks

Innovativa datorlådor, nya fläktar och ett nytt märke

Phanteks Evolv X

Evolv X är en uppföljare till det populära premiumchassit Evolv. Utvärtes är de två modellerna lika, men inuti hittar vi en lång rad stora förbättringar med Evolv X.

Hela moderkortsplåten och baksidan av chassit har fått en helt ny design, med gångjärn för dörrarna, förbättrat luftflöde och många oerhört läckra funktioner som gör det möjligt att anpassa chassit efter behov. Den största nyheten är dock kabelhanteringen.

Evolv X har dörrar som täcker kablarna på baksidan och små skjutbara paneler som fäster kablarna vid moderkortsplåtsens hål. På den färdigmonterade datorn vi fick se kunde vi knappt se en kabel i hela bygget. Vi tycker den här lösningen är oerhört läcker och något vi hoppas fler chassin med glaspaneler på båda sidor tar efter.

För den som gillar RGB erbjuder Evolv X färdigmonterad ljussättning som är stilfullt implementerad. Två RGB-lister löper på insidan av frontpanelen och skapar en ram av indirekt ljus på framsidan. Även täckplåten för nätaggregatet har en inbyggd RGB-list, även den snyggt diffus. All RGB är digital, vilket innebär att varje LED kan styras individuellt för mer sömlösa och levande effekter.

Evolv X väntas lanseras i augusti och kommer kosta strax över 2 000 kr.

Phanteks Eclipse P600

Vi fick även se en oerhört tidig prototyp på den lite enklare modellen Eclipse P600, vilken får flera av de nya innovationerna som introduceras med Evolv X. Med Eclipse P600 ligger fokus på tystgående drift och praktisk design istället för RGB och extrafunktioner.

Hela chassit är i sitt grundutförande ljuddämpat, men kan enkelt öppnas upp genom att avlägsna front- och toppanelen. För att göra chassit attraktivt och funktionsrikt även utan panelerna har de valt att använda sig av en ny typ av nätpanel, vilken känns som en blandning mellan gummi och tyg. Den nya panelen ger bättre luftgenomflöde än traditionellt nät i stål, samtidigt som det också agerar som damfilter för större partiklar.

Eclipse P600 väntas lanseras skarpt i slutet av årets tredje kvartal.

Phanteks utannonserar fläktserie

Chassimarknaden är inte den enda marknaden Phanteks siktar på att vara ledande inom. Under mässan visade de upp prototyper på en helt ny fläktserie, som de menar på kommer vara marknadens bästa när den lanseras.

Fläktarna vi fick se var enkla men högkvalitativa. Ramarna var gjorda av glasfiber och utrustade med en helt ny typ av vibrationsdämpad motor som ska klara oerhört låga varvtal. De nya bladen passar flera olika användningsområden och distansen mellan blad och ram är blott 0.7 mm.

De nya fläktarna kommer släppas i två olika storlekar, 120mm och 140mm, i två olika tjocklekar. Vi får standardtjockleken 25mm, men även den okonventionella tjockleken 30 mm. Med tjockare fläktar kan mer luft flyttas utan att varvtalet eller ljudnivån går upp, men ställer större krav på utrymme. En oerhört trevlig extrafunktion är att fläktarna går att seriekoppla direkt in i varandra, så att man inte behöver dra flera kablar till moderkortet om fläktarna monteras nära varandra.

Vi har inga släppdatum eller prisuppgifter än.

Metallicgear

Metallicgear är ett helt nytt märke Phanteks skapat för att kunna tilltala en större målgrupp. Med Metallicgear kommer de erbjuda prispressade chassin med fokus på grundläggande funktion och enkel men tilltalande design, medan märket Phanteks reserveras för innovativa premiumchassin i de högre prissegmenten.

Den första modellserien som släpps under det nya märket är Neo. Neo kommer i fyra olika modeller, där både funktion och storlek skiljer dem åt. De nya modellerna väntas landa hos oss i september och väntas kosta under tusenlappen.


Mer om Computex

Computex i Taipei är en av världens absolut största årligen återkommande hårdvarumässor. Flera av världens största komponent- och hårdvarutillverkare har sina säten i just Taipei och därför visas normalt majoriteten av årets nyheter upp på en och samma gång. Vi samlar alla nyheter från mässan under taggen #Computex2018, som du hittar på knappen nedan.

Vi kommer komplettera nyheten om vi hittar något annat intressant att filma och vill du se allt vårt innehåll så snart som möjligt lägger vi även upp det på våra sociala medier. Följ oss på Facebook, Youtube och Instagram.