Laptops med RTX och Max-Q

Portabel strålspårning och DLSS

Nvidias nya serie grafikkort har funnits ute på marknaden ett tag nu. Förutom ett skutt i prestanda har man i dessa också inkluderat två nya funktioner i form av bättre ljussättning genom strålspårning och smartare användning av upplösning via DLSS. Just DLSS är signifikant då den lyfter över en del av jobbet till kortens nya tensor-kärnor, och därför ger mer utrymme för kortet att spänna sina muskler.

Nu är det äntligen dags för de allra första portabla maskinerna med dessa kort att släppas. Till skillnad från förr i tiden så är de här korten faktiskt av samma skrot och korn som de som sitter i stationära datorer, något som Nvidia började med i förra generationens Pascal-kort. I laptops med nog utrymme och kylning finns det alltså inget som hindrar dem från att nå sin fulla potential, bärbarheten till trots.

Prestanda vs Balans

Är man däremot sugen på något lite tunnare så kan man inte räkna med att nå riktigt lika högt. Här hade ett fullt fungerande RTX 2080-kort nästan satt eld på dina byxor om du gillar att spela med datorn i knät. Därför har Nvidia tagit fram något som kallas för Max-Q Design. En teknisk term som innebär att man når punkten där man får mest prestanda jämfört med hur mycket man förbrukar. Kort i laptops av det här slaget kommer alltså inte att gå hela vägen upp till max, utan håller sig istället i det här spannet där de är som mest effektiva. I runda slag kan man säga att man förlorar 10-15% i prestanda, men sparar i sin tur omkring 30% i strömförbrukning. Mer batteritid i utbyte mot kraft med andra ord.

Nvidia har också tagit fram vissa krav som måste uppfyllas för att en laptop ska få gå under Max-Q benämningen. Förutom den tidigare nämnda återhållsamheten så behöver laptoppen också kunna hålla sig under 40 decibel vid användning, i kombination med den tunnare formfaktorn. För att förhålla sig till de här kraven måste datorerna förstås klara av att kyla sina innanmäten på ett effektivt vis. Det innebär att du för Max-Q kan räkna med en tyst produkt som klarar av att hålla sitt kraftiga kort under kontroll. Kort som visserligen inte når lika högt som sina släktingar, men drar desto mindre ström. Man kan se det som ett val mellan prestanda eller balans.

Du hittar laptoppar av båda slagen genom knappen här under.