2019-02-06

  DLSS ger mer fps i test

  Video med jämförelse släppt

  Vi rekommenderar att ni ser på videon i helskärmsläge.

  Nvidias nya RTX-serie grafikkort släpptes för snart ett halvår sedan, och vissa har inte varit helt övertygade om prestandan i dem. Hoppet har inte varit lika stort från den tidigare generationen menar man. Sett till rena nummer så går det helt klart att argumentera för detta, men saken är den att RTX kommer med ett par extra funktioner som tidigare kort saknat. Ray tracing är en av dessa, och ger mer verklig ljussättning men är samtidigt ganska krävande.

  Vad är DLSS?

  Deep Learning Super Sampling är den andra, och potentiellt mer intressanta funktionen som döljer sig under huven på RTX. Istället för att kosta mer prestanda så kan DLSS göra kortets arbete desto lättare, samtidigt som grafiken blir skarpare.

  Det hela fungerar som så att en artificiell intelligens tar en bild av lägre kvalitet och skalar upp den med hjälp av en AI. Grafikkortet har då kvar kraft att spendera på annat, vilket också leder till högre bildrutor per sekund väl i spelet. DLSS fungerar också som en mindre krävande form av anti-aliasing, alltså kantutjämning, vilket leder till en lenare bild utan så kallade ”jaggies.”

  Vi har en video om det här.

  Bättre kvalitet och fps

  Nu kan man se det här i rörelse genom benchmark-programmet Port Royal. Här sätts grafikkort på prov med högkvalitativ grafik som dessutom innehåller ray tracing. Den senaste uppdateringen lade till stöd för just DLSS, så nu kan man själv jämföra skillnaderna mellan en bild utan och en bild med funktionen påslagen. Förutom markant högre fps så tycker vi faktiskt att skillnaderna är synliga, även om Youtube äter upp en del av bildkvalitén.

  Vi hoppas bara att fler spel framöver drar nytta av DLSS, då man inte bara tjänar in prestanda utan dessutom får en snyggare bild på köpet. Med fler källor att testa kommer vi också få ett bättre hum om hur stor skillnaden faktiskt kommer vara. Det här testet ger definitivt mersmak, så framtiden ser ljus ut för tillfället.

  Får det här er att bli sugna på nytt grafikkort? Vi har alla modeller av RTX på lager, så det är bara att välja och vraka bland dem.