Computex 2019 - Cooler Master

Silencio får nytt liv, tillsammans med fläktlöst nätaggregat

Nya koncept är något vi alltid uppskattar, och på mässor som Computex är chanserna goda att vi får syn på något vi inte har sett tidigare. Så blev fallet i år när vi besökte Cooler Master.

Project Fanless - Nätaggregat utan fläktar

Med Project Fanless satsar Cooler Master på att leverera ett passivt nätaggregat som ändå klarar av att leverera en hel del ström. Modellen de visade upp gav en effekt på 650W i formfaktorn ATX med 80 Plus Platinum-certifiering. 650W räcker för att driva system med ordentligt kraftfulla system i dagsläget, exempelvis RTX 2080 Ti från Nvidia.

Men skulle du vilja få ut ändå mer från nätdelen så finns det en extra monteringsram med plats för en fläkt. Med hjälp av den extra kylningen kan komponenten ta ett massivt kliv upp till 1000W. Det här låter dig när som helst uppgradera ditt system utan att köpa ett nytt nätaggregat, eller bara tillföra mer ström till ditt system vid behov.

Tanken är att det inte ska finnas några restriktioner vad gäller fläktar som stöds av aggregatet, men tillverkaren rekommenderar ändå en RPM på 1500 för att garantera funktionaliteten.

Chassin i serien Silencio - S400 och S600

Som namnet antyder siktar dessa två chassin på att ge en så tyst upplevelse som möjligt, utan att för den delen tumma på luftflöde. Det var ett tag sedan vi såg nya modeller i den här serien, men nu på Computex 2019 tyckte Cooler Master alltså att det var dags för en återuppståndelse.

För att nå största möjliga tystnad har tillverkaren samarbetat med Sorama, som genom akustiska kameror mätte upp hur ljudet studsade i datorlådan. Den datan användes sedan för att optimera chassits design och minimera ljudvolymen så mycket det bara gick.

De två modellerna är relativt snarlika - den största skillnaden är formfaktorn, där S400 är ett mATX-chassi medan S600 är byggt i det större formatet ATX. S400 och S600 har försetts med luckor längs med fronten, som förstås också är av det ljuddämpade slaget. Dessa kan öppnas och stängas beroende på om du vill fokusera på luftflöde eller ljudnivån. Det är till och med möjligt att avlägsna hela fronten om du vill maximera luftflödet till varje pris.

Från det vi såg verkar Silencio bli en serie att räkna med, särskilt med tanke på den aggressiva prisklassen Cooler Master lägger sig i här. Siktet är inställt på 79 euro, och vi hoppas de kan leverera när det väl är dags för lansering senare i sommar.

MasterCase H100 - Mini ITX med gigantisk fläkt

Slutligen föll våra ögon på den mindre datorlådan MasterCase H100, ett Mini-ITX-chassi som trots en frontfläkt på 200mm har en del utrymme att leka med. Frontpanelen har försetts med en mesh som inte bara skyddar mot damm och ger ett fördelaktigt luftflöde - utan låter också den massiva fläkten ta plats med sin justerbara RGB, som ger en cool effekt tillsammans med meshen.