Smarta saker från Samsung

SmartThings är tillverkarens steg in på marknaden för Smarta Hem

Allt fler människor tar till sig fördelarna som kommer med ett smart hem. Kontrollerbara ljuskällor, rörelseaktiverade dörrar och temperaturskänsliga klimatanläggningar - vad du än siktar på så finns det en smart produkt för det.

Den välkända sydkoreanska utvecklaren Samsung tar nu steget in på den här marknaden genom en samling produkter de kallar för SmartThings. Förutom alla olika hubbar, styrenheter, knappar och sensorer har Samsung också sett till att du som användare kan koppla ihop tidigare smarta produkter till ditt nya system. Du hittar vilka tillverkare som stödjs här.

Du styr allting via den särskilda appen Samsung SmartThings, som finns till både Android och iOS. Det är också möjligt att använda kylen/frysen Samsung Family Hub för att kontrollera allt utan en smartphone.

Flera olika smarta produkter

Förutom appen släpper Samsung alltså ett flertal olika smarta hem-produkter.

SmartThings Hub

Det här är en hub du kopplar upp mot internet som kontrollerar dina andra smarta produkter. Förutom styrförmågan kan du genom hubben också skapa sammankopplade funktioner, något som Samsung kallar för scener. Det kan exempelvis handla om att skapa en mysig stämning med en specifik ljussättning och tillhörande musik - allt med ett enda knapptryck.

Har du tillgång till en röstassistent kan du styra hubben med hjälp av den. Produkter som stöds inkluderar Google Home och Bixby - mer info om detta hittar du här.

Kommer också i en variant med inbyggd WiFi-funktionalitet. Flera av dessa kan tillsammans skapa ett meshnätverk som ger större räckvidd än ett enskilt.

SmartThings Rörelsesensor

Den här produkten är en sensor i mindre formfaktor som känner av rörelser i ett område på 120 grader och 5 meter. Du kan använda denna som en automatisk knapp som låser upp en dörr, tänder lamporna eller sätter igång musik, beroende på vad du föredrar.

Kan även känna av temperaturen i rummet och aktivera funktioner utifrån detta.

SmartThings Knapp

En produkt i samlingen som fungerar som en helt vanlig knapp med tre olika programmerbara tryck. Ett enkelt klick aktiverar en funktion, dubbelklick en annan och en längre nedtryckning en tredje. Du väljer själv vad varje typ av tryck ska ge för effekt - allt från att tända lamporna, låsa dörren eller sätta på musik.

SmartThings Kontakt

Genom att koppla in den här smarta kontakten i något av dina eluttag förvandlar du alla andra inkopplade produkter som stöds till en del av SmartThings-nätverket. Kontakten ger dig också information om din elförbrukning.

SmartThings Multisensor

Som namnet antyder kan den här sensorn aktiveras på ett flertal olika sätt. Dels har den en tudelad magnetgivare som passar bra i dörrar. Vid öppning aktiveras sensorn och den inställda funktionen sätts igång - ett exempel kan vara att rummets lampa tänds när dörren går upp. Även vibrationer och temperaturen kan aktivera den här sensorn, så dra nytta av den på ett vis som passar dig.

Vatten och fukt

Den här sensorn är ett användbart alternativ för dig som vill undvika vattenskador. Produkten märker snabbt om ett läckage har skett i närheten och varnar dig då via appen. Sensorn mäter även temperaturen i rummet den befinner sig i.

SmartThings Kamera

Säkerhetskamera med hög upplösning som passar bäst inomhus. Passar både för att hålla koll på barn och husdjur, eller som en ren övervakningskamera. Genom den inbyggda mikrofonen och högtalaren kan du via appen både lyssna och prata med de du ser på kameran.

Kommer med en molntjänst som sparar varje dags inspelning i 24 timmar. Möjligheten finns att förlänga den här tiden till 30 dagar.

SmartThings Vision

Den här produkten filmar endast konturerna av allt som rör sig omkring den. Artificiell intelligens avgör om varelsen framför den är en människa eller inte, vilket gör att hundar och dylikt inte kommer aktivera det inbyggda larmet. Användningsområdet är alltså främst säkerhet, men sensorn kan även känna av och larma när en person faller. Hjälp kommer då vara på plats inom kort genom larmet du kopplar Vision till.

SmartThings Access

Det här låset låter dig själv välja vem som får komma in och håller automatiskt låset aktiverat när du inte är hemma. Access låter dig även ställa in specifika ”scener” som aktiveras när en person kommer hem. Varför inte låta den aktivera belysningen och slå igång lite musik när du återvänder? En digital nyckel aktiverar låset inom ett avstånd på 2,5 m, eller genom en sifferkod om nyckeln saknas.

Du väljer själv vilka smarta produkter du vill lägga till i ditt hem, vare sig det gäller Samsungs utbud eller produkter från andra utvecklare som stöds.