2019-11-26

Video: ASUS Pure

Laptops med en helt ren version av Windows

Har du letat efter en laptop den senaste tiden har du kanske stött på namnet Pure, specifikt på ASUS modeller. Det här är ett koncept som tillverkaren tagit fram med målet att leverera en bärbar dator med noll bloatware och så lite extraprogram som möjligt. Allt du får här är ASUS egna program och det som följer med en ren Windows-installation.

Är du en sådan som stör dig på alla gratisprogram, exempelvis trial-versioner av anti-virus och dylikt, är Pure något att kika på. Tänk bara på att du då bör välja ett eget alternativ för att skydda din dator mot oinbjudna anfall.

Varför kommer laptops med bloatware?

Tar du en titt på prislappen kanske du står som ett frågetecken. Hur kan en dator med färre program vara dyrare än en med? Jo, det är nämligen så att företagen bakom programmen betalar för att få vara med i laptopen du köper. De pengarna använder tillverkaren för att sänka priset på sin produkt.

ASUS satsar dock på att vara konkurrenskraftiga rent prismässigt, så det är ingen regel att Pure-modeller är dyrare än de vanligare bloatware-försedda modellerna. Vi uppmuntrar dig att själv jämföra och väga om det potentiella prispåslaget är värt det eller ej.

Ni hittar de senaste modellerna med ASUS Pure genom knappen här nedanför.