Gaminglaptops från 2019

Vi går igenom årets favoriter

2019 har varit ett starkt år för bärbara gamingdatorer, med en hel del innovationer som pekar vart utvecklingen är på väg framöver. Allt eftersom skärmkanterna blivit mindre, datorerna själva smalare och komponenterna mer optimerade har den grundläggande designen ändå varit densamma. Skärm högst upp, med tangentbord och styrplatta på den nedre delen.

Det här skulle dock en av de mest framstående datorerna från 2019 lämna bakom sig.


ScreenPad Plus

ASUS Zenbook Pro Duo var en bärbar dator som verkligen gjorde väsen av sig när den släpptes tidigare i år. Förutom den höga prestandan med en Intel Core i7, 16 GB RAM och ett RTX 2060 i spetsen är det utseendet som gör den här laptopen. Genom den utvecklade versionen av ScreenPad, ScreenPad Plus, låter Zenbook Pro dig ta med tvåskärmsupplevelsen från hemmet på resande fot.

På datorns nedre del samsas nämligen tangentbord och styrplatta med en extra skärm - hälften så stor som den övre, men med samma funktioner. Här kan du fästa extra flikar, se på videor medan du jobbar eller styra streamen och chatta. Möjligheterna är många och genom det smidiga gränssnittet styr du det enkelt med kortkommandon, touch och mus.


Kraftfullare alternativ

Är du istället ute efter något mer kraftfullt finns det ett flertal alternativ som levererar prestanda i klass med stationära datorer. I nuläget är RTX 2080 det kraftfullaste grafikkortet som går att få tag i på i bärbart format och de flesta tillverkarna har en modell där kortet ingår.

I de smalare modellerna får du dock räkna med att gpu:n är en så kallad Max-Q-modell. Det innebär att det optimerats för så bra prestanda som möjligt upp till en låg ljudnivå och värmebildning. Du får alltså inte ut grafikkortets fulla prestanda, men det leder i gengäld till en stabilare upplevelse som drar mindre ström och är optimal för portabel användning.


Maxat RTX 2080 inbyggt

Det finns förstås modeller med fullständiga grafikkort inbyggda, men det leder till att den smalare designen får stryka på foten. I den här klassen släppte Acer ett ordentligt monster till laptop som inte bara försetts med de kraftfullaste komponenterna, den ser också rätt häftig ut.

Acer Predator Helios 700 är en tingest där du fäller ut tangentbordet för att avslöja extra kylning undertill. Det är något som kan behövas för att driva en processor som Intel Core i9 9980HK och det tidigare nämnda RTX 2080 (utan begränsningar).

17,3” skärmen med 1080p upplösning och 144Hz bilduppdatering är optimal för portabelt spelande. Det ger en skarp bild som är lättdriven nog för att grafikkortet ska kunna leverera ordentligt hög fps, även i de mest krävande moderna spelen. Siktar du på att spela med Ray Tracing påslaget är 1080p också passande för att bibehålla en fullgod spelupplevelse över 60 fps.