Xbox Series X visas officiellt

Nya konsolen avtäckt på The Game Awards

Att Microsoft är mindre än ett år ifrån att släppa nästa Xbox har länge varit känt. Tidigare gick konsolen under namnet Project Scarlett, och ryktena pekade på en supersnabb SSD och skräddarsydda komponenter från AMDs senaste generationer processorer och grafikkort. Ett riktigt kraftpaket med andra ord.

Nu i natt fick vi äntligen se den nya lådan för första gången.

En ny stående design

Xbox Series X är det officiella namnet och återigen har vi att göra med en svart låda med den ikoniska loggan i det ena hörnet. Men istället för en liggande design har Microsoft den här gången valt en stående låda, inte helt olikt ett ITX-chassi.

Konsolen kyls av en fläkt i toppen som drar luft genom hela maskinen. Designen kanske får vissa att börja fundera ifall den får plats i TV-bänken, men här är Microsoft snabbt ute och säkerställer att det är fullt möjligt att använda den i liggande läge också.

Kontrollen är sig lik

Kontrollen går i samma linje som Xbox One, där den tydligaste skillnaden är styrkorset. Denna har dragit inspiration från tillverkarens väl ansedda Elite-kontroller. Microsoft menar dock att de slipat till designen, både när det kommer till form och storlek, för att passa fler spelares händer.

Likt Playstation har de också lagt till en Share-knapp som gör det enkelt att fånga screenshots och kortare videoklipp. Kontrollen ska förutom med Series X också fungera med Xbox One och Windows 10. Du kommer också kunna använda dina Xbox One-kontroller till den nya konsolen.

Lite kuriosa är att den nya modellen av Elite Controller har fått namnet Xbox One Elite Series 2. Det ska börjas tidigt med temat i namngivningen.

Prestanda

Microsoft lovar att Xbox Series X ska ha stöd för spelande i 4K med 60 fps, med möjlighet att nå upp till 120 fps. Även 8K ska kunna användas genom konsolen för den som har möjlighet till det. Även variable refresh rate kommer stödjas, alltså synkronisering av skärmens uppdatering med grafikkortets för en mer följsam bild. G-Sync är ett annat exempel av detta.

Konsolens ska ha en ”nästa generations SSD” som i princip helt ska eliminera laddningstider. Enligt tidigare kommentarer ska denna också möjliggöra snabbare strömning av data. Exemplet var hur man i Spider-Man kunde flyga fram i långt högre hastigheter än förra generationens konsoler klarar av att hantera.

Xbox-chefen Phil Spencer menar att bearbetningskraften i Xbox Series X är fyra gånger kraftfullare än världens just nu kraftfullaste spelkonsol: Xbox One X - samtidigt som den klarar av att hålla sig tyst och effektiv.

Series X ska ha stöd för Ray Tracing, både genom hårdvaran och genom lösningar i mjukvaran. Tekniken kommer inte bara användas för mer verklighetstrogen ljussättning, även ljudet kommer kunna positioneras genom spårningen.

Bakåtkompatibel

Microsoft har tryckt hårt på att bakåtkompatibilitet kommer vara ett fokus framöver. Därför har Series X inte bara stöd för Xbox One-spel, utan alla tidigare generationer av Xbox. Det står inte klart om exakt alla titlar kommer kunna spelas, men räkna med att majoriteten av så kallade ”legacy titles” kommer kännas igen av deras nya Xbox.

Xbox Series X kommer släppas sent 2020, men du kan redan nu säkra ditt exemplar här på Inet.