2020-01-15

Video: Razer HyperSpeed

Vi går igenom ormtjusarens nya trådlösa möss

I slutet av förra decenniet lanserade Razer tre nya trådlösa möss: de två flaggskeppen Viper Ultimate och Basilisk Ultimate, tillsammans med den mer prispressade varianten Basilisk X Hyperspeed. Se videon för vår fulla genomgång och intryck av de nya mössen.

Alla tre mössen är utrustade med Razers egna teknik för trådlös överföring: HyperSpeed. Med HyperSpeed används 2.4 GHz-bandet, men musen och sändaren kan skifta mellan frekvenser inom bandet för att undvika störning från andra enheter. Vi upplever tekniken som oerhört stabil och har inte upptäckt några störningar när vi har andra enheter på samma band i närheten, och upplever inte heller någon slags fördröjning. Principen att skifta mellan frekvenser inom bandet är inte unikt för Razer, flera aktörer på marknaden använder liknande tekniker - och vi har sett en generell förbättring för trådlös överföring över hela marknaden på senare år.

Viper Ultimate

Med Viper Ultimate har Razer siktat på att ge e-sportaren ett kompromisslöst steg över till trådlös gaming. Utöver att musen har ilsnabb trådlös överföring har den också utrustats med optiska brytare och Razers nya optiska sensor Focus+, med 20 000 DPI.

Det mest spännande bland nyheterna är de optiska brytarna, som använder optisk avläsning istället för mekanisk för att registrera nedtryck på vänster- och högerknapparna. Förutom att avläsningen är extremt snabb, 0.2ms, är den också mer tillförlitlig än mekaniska varianter. Det finns helt enkelt inga mekaniska delar som kan lossa och skapa problem så som dubbelklick.

Men det är inte bara de tekniska specifikationerna som gör Viper Ultimate till en e-sportmus, utan även utformningen. Det här är en relativt låg, ambidextriös mus som passar utmärkt för claw- och fingertip-greppen. Därtill väger musen blott 74 gram, trots att det är en trådlös mus med 70 timmar batteritid. En renodlad FPS-mus, kort och gott.

Sist, men absolut inte minst, är Viper Ultimate utrustad med vad vi väljer att kalla sladdlös laddning. På undersidan av musen sitter två kontaktdon, vilka har motsvarande stift på den medföljande laddningsstationen. För att ladda musen placeras den helt enkelt på laddningsstationen, som också agerar USB-förlängning för den medföljande trådlösa USB-mottagaren.

Basilisk Ultimate

För dig som lockas av prestandan och lyxen som Viper Ultimate erbjuder, men som vill ha en högeranpassad mus med ett bredare användningsområde, erbjuds Basilisk Ultimate.

Det här är en trådlös gamingmus extra allt. Utöver att den har samma sensor, optiska brytare, sladdlösa laddning och medföljande laddningsstation som Viper Ultimate erbjuder har den även fler knappar, en mer ergonomisk design och ett justerbart scrollhjul som låter dig välja exakt hur mycket motstånd det ska ge.

Där Viper Ultimate endast erbjuder klickbar scroll, höger- och vänsterknappar samt tumknappar är Baslisk Ultimate mer generöst tilltagen. Här går scrullhjulet att klicka åt tre håll och vi hittar två extraknappar under scrollhjulet. Därtill medföljer också en avtagbar triggerknapp för tummen, vilken både går att använda som en traditionell knapp eller som en kombinationsknapp. De extra knapparna gör att Baslisk Ultimate lämpar sig för fler typer av genres än sitt syskon, där exempelvis MMORPG är en spelgenre som nyttjar fler knappar, och särskilt kombinationsknappar, väl.

Även den fysiska utformningen skiljer sig rejält från Viper Ultimate. Istället för den låga, strömlinjeformade designen får vi här en ergonomiskt utformad gamingmus på 107 gram anpassad för högerhänta. Musen har bra höjd och extra skena för tummen, och lämpar sig därför även för palm-grip.

Är du ute efter en påkostad allroundmus för gaming, som är har både prestanda och extrafunktionalitet i toppklass, är det här en mus du definitivt bör kika närmre på.

Basilisk X HyperSpeed

De båda Ultimate-varianterna är rejält påkostade flaggskepp med de senaste teknikerna och extrafunktionerna. Men för dig som bara vill ha en riktigt schysst trådlös gamingmus utan krusiduller erbjuds även nya Basilisk X.

Här hittar du inte den senaste optiska läsaren eller optiska brytare, utan istället förra generationens flaggskeppsensor 5G tillsammans med mekaniska brytare. Inte det senaste, men likväl suveränt - och det är tanken.

Basilisk X är enklare och mer kostnadseffektiv gamingmus som gör avkall på RGB, laddningsstation, justerbart scrollhjul och extraknappar - men som fortfarande har ilsnabb trådlös överföring med HyperSpeed och samma sköna ergonomiska utformning som Ultimate, om än med grynigare ytskikt. Istället för inbyggt batteri och laddningsstation används här AA-batteri som ger upp till 285 timmar speltid med HyperSpeed och 450 timmar över Bluetooth.

Ja, förvånansvärt nog är Basilisk X en prispressad trådlös gamingmus som också utrustats med Bluetooth, vilket är oerhört trevligt att se. Detta breddar användningsområdet för musen markant och gör den till ett extra attraktivt val för dig som gärna använder samma mus för både din stationära dator och din laptop. Du kan helt enkelt låta mottagaren för HyperSpeed sitta kvar in den datorn du spelar på, och koppla upp dig över Bluetooth på den andra när det är dags att bege sig.

Vill du ta ett prisvärt steg över till trådlös gaming bör Basilisk X vara en modell du kikar närmare på.

Är du sugen på en uppgradering hittar du de tre nya gamingmössen via länkarna nedan.