WD P40 skin
Lagerrensning 2022

Video: SteelSeries Apex 3 & 5

Serien tangentbord fulländas med insteg och mellanklass

Runt sommaren förra året tog vi en titt på ett par nya gamingtangentbord i premiumklassen från SteelSeries: Apex 7 och Apex Pro. Signaturen för dessa var ett robust, smalt chassi med aluminium, bekväma handledsstöd, en praktiskt OLED-skärm och för Apex Pro magnetiska brytare där brytpunkten kunde justeras till just den nivå som passar bäst.

Nu är det alltså dags att färdigställa serien med två nya alternativ. Apex 3 är en instegsmodell som ändå behåller flera av de funktioner som kännetecknar de tidigare premiummodellerna. Apex 5 är i sin tur ett tangentbord i mellanklassen, som ändå klarar av att tävla i samma ligor som 7 och Pro med få avkall utöver brytarna.

Vad finns kvar från premiumklassen

Precis som de två premiumalternativ använder båda dessa modeller kontrollerbar RGB-belysning. För Apex 3 gäller 10 zoner för belysning, medan du med Apex 5 kan kontrollera varje enskild tangent för att skapa din egna ljusshow.

Paradnumret OLED-skärmen stryker på foten med instegsmodellen. Apex 3 nöjer sig istället med mediaknappar i hörnet. Apex 5 behåller dock OLED-skärmen, genom vilken du kan justera diverse inställningar direkt i tangentbordet. Det är bland annat möjligt att ställa in olika konfigurationer i SteelSeries mjukvara Engine och sedan skifta mellan dem med kontrollerna här.

Inställningsmöjligheterna är många genom Engine. Här kan du ställa in funktioner för tangenterna, hur RGBn ska lysa och bete sig samt integrera tangentbordet med appar som Discord och dylikt.

Underredet är detsamma som de tidigare modellerna, med tre praktiska kabelkanaler och gummerade fötter. Chassit på Apex 5 kommer i aluminium, vilket ger en mer robust känsla där Apex 3 är snäppet mer fogligt.

Skillnaderna

Den största skillnaden hos dessa två nya modeller är brytarna. Istället för rena mekaniska brytare handlar det här antingen om membran (Apex 3) eller en hybridlösning (Apex 5).

För att passa för spelande är membranbrytarna särskilt förstärkta för att klara av 20 miljoner klick, något som en vanlig design förmodligen inte kommer att uppnå.

Förstärkningen ger också det här tangentbordet ett mer distinkt klick med en linjär känsla. Likt andra membranbrytare är knapptrycken också tystare än klicket från mekaniska diton. Tangentbordet är också vattentätt genom designen i botten, vilket säkert är en avgörande faktor för den som gillar att förtära vätskor under spelande.

Båda modellerna har både anti-ghosting och N-Key Rollover, vilket möjliggör flera knapptryck åt gången.

Tangenterna är av Dubbleshot-variant, alltså att RGBn lyser igenom symbolerna på varje tangent. Detta i kombination med den särskilda botten ger goda möjligheter att skapa en trevlig belysning.

Apex 5

Mellanvarianten använder som sagt hybridtangenter. Mekaniken med fjädern är mekanisk, vilket ger ett tydligt klickande vid användning, medan all elektronik istället är membran likt Apex 3. Det är genom den här idéen som priset kan sänkas jämfört med de helt mekaniska modellerna - utan att förlora den mekaniska känslan.

Båda dessa nya modeller levererar en högkvalitativ spelupplevelse. Välj själv den modell du föredrar utifrån vilken typ av brytare du gillar, vilka funktioner du vill ha eller klarar dig utan samt förstås prislappen. För dig som är ute efter lite mer kan vi även rekommendera de tidigare nämnda premiummodellerna Apex 7 och Apex Pro som fortfarande kommer med starka rekommendationer.