2020-02-14

Video: Blue Yeti X

Blue Microphones släpper flaggskepp

Mikrofontillverkaren Blue har gått från klarhet till klarhet när det kommer till högkvalitativa alternativ i konsumentklassen. Deras modeller rekommenderas ofta till nya streamers som vill ta upplevelsen till en professionell nivå, med klart ljud och enkelt användning.

Blue Yeti har varit flaggskeppet på den här marknaden, vilket gör det extra intressant nu när tillverkaren släpper den nya modellen: Blue Yeti X.

Nyheter

Bland nyheterna i den här mikrofonen hittar vi mer högupplöst ljud med 48kHz och 24 bit. Det finns även fler mikrofoner på insidan. Tidigare Yeti hade tre kondensatormikrofoner, medan den här nya modellen kommer med fyra av dessa.

En annan trevlig funktion är möjligheten att applicera effekter och filter med ljudbehandling i realtid. Du ställer in allt detta genom den dedikerade mjukvaran Blue Vo!ce. I och med Logitechs uppköp av Blue hittar du numera den här funktionaliteten i Logitech G Hub, tillsammans med dina andra tillbehör från tillverkaren.

En ny svart design

Designen på Yeti X tar mycket inspiration från tidigare modeller. Där den skiljer sig åt är i själva finishen. Mikrofonen har matta detaljer kombinerat med mer blanka ytor för en trevlig design med intressanta kontraster. Det hela ger ett vuxet intryck i linje med den högre genomgående kvalitén på Yeti X.

Praktiska inställningsmöjligheter

Yeti X kommer utrustad med ett par knappar och rattar, så att du snabbt kan skifta mellan olika lägen och inställningar.Lägena du har tillgång till här är:

  • Cardoid – Tar upp ljud rakt framifrån, minskar resten. Fungerar bra som standardläge
  • Figure Eight – Tar upp ljud på fram och baksidan, minskar på sidorna. Passande för podcasts eller liknande användningsområden.
  • Stereo – Tar upp ljud från olika riktningar och separerar vilken sida ljudet kommer ifrån
  • Omnidirectional – Tar upp från alla håll och kanter

På den andra sidan sitter en ratt med tillhörande knapp. Med denna kan du i grundutförande justera vilken gain mikrofonen ska ha – alltså hur mycket ljud den ska ta upp. Anledningen till att göra detta är för att justera ifall ljudet skulle vara för högt eller för lågt. Praktiskt nog visar lamporna runt ratten vilken nivå ljudet du ger ifrån dig ligger på. Går det ofta i rött bör du justera gainen lägre exempelvis.

Du har också möjlighet att testa ljudet med hörlurar direkt inkopplade i mikrofonen.

Se videon för exempel

Vill du se vilka effekter som går att aktivera genom Logitechs mjukvara Blue Vo!ce kan du ta en titt på vår video där Johan går igenom en hel del av dem – med sedvanliga kommentarer förstås. När det handlar om ljud når en beskrivning i text förstås inte hela vägen.

Just nu erbjuder vi Blue Yeti X till paketpris tillsammans med armen Compass Arm. Utmärkt för dig som vill införskaffa en hel setup på en gång.