2020-02-18

Video: Wacom One 13

En ritskärm för både nybörjare och hobbyister

Med den nya ritskärmen från Wacom: Wacom One 13 får du tillverkarens mest prisvärda alternativ hittills. One 13 kommer in i en liknande prisklass som Wacom Intuous Pro, ritplattor som saknar själva skärmen som man kan rita direkt på.

Den här nya ritskärmen gör dock avkall på vissa av de premiumfunktioner som de dyrare modellerna kommer utrustade med. Därför är One 13 ett passande alternativ för hobbyisten, studenten eller den som helt enkelt är sugen på att pröva på den kreativa världen som ritskärmar erbjuder.

Skärmen på plattan

Främst är det själva skärmen som skiljer sig åt. Här har vi att göra med en enklare skärm på 13,3” med en färgåtergivning som når upp till 72% på NTSC-skalan. Upplösningen ligger på 1080p och den kan ge ifrån sig en ljusstyrka på maximalt 200 nits. Även tryckkänsligheten är annorlunda. Wacom One 13 får du 4096 nivåer av tryckkänslighet, att jämföra med de 8192 nivåer som dyrare alternativ kommer med.

Det betyder dock inte att trackingen slirar, den är bara inte fullt lika kraftfull som modellerna som siktar in sig på professionellt arbete.

Bygget

Som alla ritskärmar från Wacom är byggkvalitén hög. Storleken på 13,3” tillsammans med en lättare vikt gör Wacom One 13 till ett väldigt portabelt alternativ, utan att för den delen vara svårarbetad. Du kan använda de utfällbara benen på undersidan för att skapa en lutning på 19 grader. Benen är gummerade, vilket ger ritskärmen stabilitet oavsett vilket läge du använder den i.

Själva skärmen har också försetts med en naturlig ytfriktion och antireflexiv yta. Tanken är att efterlikna känslan av att rita på ett vanligt papper - ett signum för Wacoms ritskärmar.

Pennan

Pennan som följer med i paketet är som vanligt batterilös, har 4096 nivåer av tryckkänslighet och stöd för tilt. Formfaktorn är aningen smalare än Pro-pennorna, vilket får den att kännas mer som en vanlig vardaglig penna.

På pennan hittar du en knapp du kan använda för diverse funktioner, däremot inget sudd. Du får även tre utbytbara nibs med på köpet.

Wacom One 13 använder sig av en enklare teknik som gör att den inte har stöd för Wacoms Pro Pen 2.

Prisvärt alternativ för den intresserade

På den här prisnivån är nya Wacom One 13 i en klass för sig. Du får allt du behöver för att komma igång med ritandet, allt till ett pris som är jämförbart med rena ritplattor från samma tillverkare. Vi kan därför gott rekommendera den som ett fullgott alternativ som instegsmodell.