Kommande spel – Mars 2020

Vi tar en titt på spelreleaser under månaden

Efter en någorlunda haltande start på spelåret 2020 ökar tempot avsevärt nu i mars. Allt eftersom de stora spelen börjat ockupera hösten till bristningsgränsen har våren tagit plats som en minst lika viktig period för spel. Många av spelen som nu är på väg att släppas har flyttats från hösten 2019 till våren 2020 - inte minst det synnerligen heta DOOM Eternal.

Men det är inte bara ond bråd död som står på schemat. Doom Guy samsas nämligen med de söta djuren i Animal Crossing, ett spel som släpps samma dag som DOOM Eternal. Räkna med det poppiga rollspelet Persona 5 Royal och vackra uppföljaren Ori and the Will of the Wisps så finns det något för alla på menyn den här månaden.

Låt oss ta en titt på vad som är på gång.


DOOM Eternal

Månadens största spel är utan tvekan ID Softwares uppföljare till den älskade rebooten från 2016. DOOM Eternal siktar på att, i sann uppföljaranda, skapa ett spel som är större, bättre och djupare än vad som kom före.

Grunden med halsbrytande action, där en våg av demoner sköljer över en, är densamma. Skillnaderna kommer i form av vilka redskap man har att tillgå. Doom Guy kan nu dasha i luften, änterhaka sig fram via en köttkrok och klättra. Rörlighet var a och o i rebooten och ID ser ut att ha skruvat upp tempot och möjligheterna rejält här.

Banornas storlek har också blåsts upp rejält. Inte för att det första spelet hade små banor, men rörligheten i Eternal tvingar miljöerna att anpassa sig

Räkna också med en hel hög med nya vapen och tillhyggen, bland annat en axelmonterad eldkastare, tillsammans med mängder av nya demoner (och kanske änglar?) att avliva på kreativt manér.


Animal Crossing: New Horizons

Är du istället sugen på något lite mer avslappnat bör du ta en titt på Animal Crossing och den ö du kan flytta till där. Till skillnad från tidigare spel bygger du här ett samhälle från grunden.

Det hela börjar med du och ett litet tält på en öde ö, allt enligt resepaketet som Tom Nook lurade på dig. Målet är sedan att skapa sin egna lilla tillflyktsort dit fler och fler djurvänner kommer för att bosätta sig. Gamla favoriter som Isabelle återvänder, men som vanligt lär ett och annat nytt ansikte dyka upp också.

Med ett nytt crafting-system i fokus tar Animal Crossing steget in i Minecraft-eran, utan att för den delen börja hamra på seriens grundpelare.


Persona 5 Royal

Persona är en serie som länge stadigt vuxit sig större och större bland rollspelsfans. Men det var med Persona 5 som serien verkligen tog avstamp mot den breda massan. Med miljontals exemplar sålda och gästspel i Super Smash Bros kan serien inte längre räknas som obskyr.

Du iklär dig rollen som en gymnasieelev, som tillsammans med en brokig skara elever bildar The Phantom Thieves of Hearts - övernaturliga tjuvar med förmågan att stjäla folks hjärtan och därmed ändra deras personligheter.

Spelet är uppdelat i två delar: vardag och infiltration. Under vardagen går du i skolan, umgås med vänner och pluggar inför nästa prov. Du kan även ta jobb, gymma, läsa böcker och fila på andra matnyttiga färdigheter. Vad du gör under dagen påverkar sedan vilka möjligheter du har som tjuv.

Du och ditt band med tjuvar infiltrerar korrupta människors sinnen för att sno deras hjärtan. På vägen slåss du mot deras personliga demoner med hjälp av dina egna demoner, eller Personas som de kallas. Striderna är turbaserade och likt Pokémon kan du skifta mellan olika Personas beroende på vad som passar bäst för stunden.

Kombinationen mellan de båda delarna är seriens signum och skapar en loop som snabbt drar in en.

Royal är en ny version av originalet som lägger till en hel del nytt, samtidigt som grundspelet också ruckas på.


Ori and the Will of the Wisps

Uppföljaren till det älskade Metroidvania-spelet Ori and the Blind Forest är snart här. Med ett uppdaterat stridssystem, ännu vackrare grafik och en ny ugglekompis ger sig Ori ut på nya äventyr.

Likt det första spelet kan du här se fram emot att utforska undersköna nivåer på ett smidigt vis. Ori kommer utrustad med en hel del nya förmågor som gör både dess framfart och anfall mer flexibla. Räkna med en stadig ström uppgraderingar under spelets gång. Uppgraderingar som du sedan kan skräddarsy enligt dina behov med det nya skärvsystemet.