Video: Fractal Design Era

Svensk ITX med tilltalande design

Fractal Design släpper en ny serie chassin i storleken mindre: Fractal Design Era. Här är det ITX som gäller, allt i ett unikt formspråk som tillverkaren inte riktigt gett sig på tidigare. Elegant är ordet som beskriver Fractal Design Era bäst. Serien kommer i fem olika utföranden, alla med samma grundläggande design i aluminium med detaljer i plast.

De fem är:

 • Svart TG
  TG för Tempered Glass, eller härdat glas som vi säger på svenska
 • Grå Valnöt
  Med en topp i mörkare trä
 • Kobolt TG
  Blå med svart, härdat glas
 • Guld TG
  Härdat glas och en kunglig färg
 • Silver Vit Ek
  Ljusare ek i toppen

Trots den mindre formfaktorn ger Era en del valmöjligheter när det kommer till hur du klär upp den. Det gör att den passar både som arbetsdator och för enklare gamingbyggen.

Bygget

Era kommer med en kropp byggd i aluminium. Sidopanelerna är nockade, vilket ger dem ett vågformat utseende. Båda panelerna har perforeringar för luftintag, med tillhörande dammfilter på insidan.

Vidare får du med varje modell möjligheten att välja mellan två olika paneler i toppen. Antingen det härdade glaset eller trät, beroende på vilken modell du väljer, och en mesh-panel för bättre luftflöde. Ett tydligt val mellan estetik och pragmatism.

På insidan här i toppen finns det utrymme nog för en radiator på 240mm – alternativt två fläktar på 120mm, beroende på vad du siktar på att bygga.

Se till att allting passar

I botten på Era hittar vi en kjol i plast, försedd med luftintag. Det är här grafikkortet kommer sitta och suga in luft genom de dammfilterförsedda hålen. Två PCIe-platser är vad som gäller för den här datorlådan, så se till att du väljer en GPU som kommer att rymmas.

På tal om storlek så har du upp till 295mm i längd att leka med för grafikkortet, beroende på vilken typ av nätaggregat du väljer. Vi rekommenderar en SFX-modell för att få så mycket utrymme som möjligt, både för grafikkortet och för de sladdar som ska dras.

Det finns även stöd för SFX-L, med kompromissen att utrymmet för grafikkortet minskar.

Utifrån designen tror vi att ett grafikkort med en så kallad blower-kylare kommer klara sig bättre än ett med öppen lösning här. Men som vanligt rekommenderar vi att du tar en titt på de tester som utförts.

Fractal Design Era är alltså ett trevligt ITX-chassi med tilltalande formspråk. Den modulära insidan låter dig finjustera bygget utifrån dina behov och de utbytbara hattarna ger dig antingen stil eller funktion. Fullgoda alternativ för dig som sneglat på att bygga lite mindre. Du hittar alla fem modeller här på Inet.