2020-03-31

  Video: ROG Chakram och Pugio II Wireless

  Två trådlösa gamingmöss med utbytbara brytare

  ASUS släpper två nya trevliga möss i deras Republic of Gamers-serie. Det handlar om ett allround-alternativ och en lite mer nischad mus för högerhänta - båda trådlösa med den senaste tekniken för snabb och stabil uppkoppling.

  ROG Pugio II Wireless - Något att gilla för alla

  ROG Pugio II Wireless är ett utmärkt alternativ för dig som vill ha en mus som i princip är bra på allt och passar till de flesta. Den ambidextriösa designen, alltså att den passar för både höger- och vänsterhänta, gör den bekväm och funktionell att använda oavsett hur du använder din mus.

  På den rökigt genomskinliga kroppen sitter två uppsättningar tummknappar på båda sidorna. Dessa kan du förse med extra funktioner om du skulle vilja det. Ett intressant alternativ är möjligheten att byta ut dessa mot stumma knappar som tar bort klickfunktionen. ”Varför då?” - kanske du tänker. Jo, beroende på vilken hand du spelar med kan du ta bort knapparna på den sida du inte har en tumme.

  Den genomskinliga kroppen ger också en lite annorlunda visuell upplevelse. RGB-belysningen blir här lite mer diffus, och du kan urskilja komponenterna på insidan.

  Byt brytare - Längre hållbarhet

  Inuti Pugio II har du förutom en kraftfull sensor med en känslighet på 16 000 DPI också ett par utbytbara brytare. Musen kommer utrustad med de standardbrytare som är vanliga för gamingmöss. Paret du kan installera istället ger en lite mer klickig och distinkt känsla. Det ger dig dels möjligheten att välja vilka av de två du föredrar, samtidigt som det också ökar livslängden för musen - utifall någon av brytarna skulle sluta fungera. Ett bättre alternativ än att köpa en helt ny mus.

  Trådlösa alternativ

  Du kopplar din Pugio II Wireless till datorn via en av tre olika metoder. Stabilast och snabbast är WiFi via 2.4 GHz. Det ger en batteritid på 68 timmar.

  Trådlöst alternativ nummer två är Bluetooth. Det är inte lika responsivt som WiFi, men ger en fullt duglig upplevelse - med fördelen att du då kan använda musen i 100 timmar.

  Musen använder sig av ASUS teknik SmartHop. Genom denna hoppar den mellan olika frekvenser för att eliminera eventuella störningar under användning.

  Slutligen kan du även använda en kabel. Både för att ladda och för att använda musen inkopplad, utan att oroa dig över batteritiden.

  Pugio II Wireless väger 108 g.

  Musen har stöd för Aura Sync. Synkronisera RGB och effekter med andra produkter som stöds.

  Chakram - Högerhänt med joystick

  Den andra musen har en hel del egenheter. Dels har den fullt fokus på högerhänta spelare, framförallt de som håller i sin mus med ett så kallat ”palm grip”. Alltså att hålla i musen med hela handen.

  Men framförallt är det den analoga joysticken på musen vänstra sida som är huvudnumret. Du kan använda den likt en spak på en handkontroll. Bland annat för att styra kameran i spel, få lite mer precision i rörelser eller för kortkommandon.

  Joysticken går även att använda digitalt likt ett styrkors. Ett utmärkt läge för att dra nytta av diverse macron. Det är i princip som att få fyra extra knappar du själv kan förse med funktioner.

  Chakram kommer med två varianter av joysticken - en stor och en liten.

  Trådlös laddning och mer

  En annan unik funktion för ROG Chakram är att du kan ladda den trådlöst via Qi. Placera den bara på din Qi-platta eller liknande för att ladda batteriet. Smidigt och enkelt.

  Behöver du spela på en gång kan du istället dra nytta av musens snabbladdning via USB-C. Kopplar du in den på det här viset kan du få 12 timmars användning efter bara 15 minuters laddning.

  Många av funktionerna känns igen från Pugio II. Du får med de utbytbara brytarna, en aningen mjukare scroll, samma tre alternativ för uppkoppling och snabbladdning samt den grumliga designen på kroppen.

  Vikten ligger på 122 g. Lite högre än Pugio, men den ökade volymen gör att den känns ungefär lika tung som Pugio II.

  Två alternativ för olika behov

  Det handlar alltså om två tydliga val av trådlösa gamingmöss. Föredrar du mångsidighet och möjligheten att spela med vänsterhanden är det Pugio II som gäller. Chakram ger en mer specialiserad upplevelse med ett par riktigt spännande extrafunktioner, bland annat joysticken. Men oavsett vilken av dem du väljer så kan du räkna med en riktig kvalitetsmus som lyckas med vad den är gjorda att göra.