Video: ASUS TUF gamingskärmar

Bred serie med alternativ för många smaker

ASUS släpper en hel drös med nya skärmar i deras TUF-serie. Fokus här ligger på att leverera de viktigaste funktionerna i ett prisvärt paket, utan den extra lyxen som ROG-serien gjort sig känd för. Sammanlagt handlar det om sju olika skärmar med olika inriktningar och specifikationer. Vi går igenom dem i den här videon.

Genomgående för dessa skärmar är trevliga stativ. Du kan tilta, höja och vrida dem för att hitta det läge som passar bäst för din setup. Alla skärmar kan också ställas på höjden med så kallad pivot, förutom den största modellen på 32”.

De kommer alla med funktionen Ultra-low blue light technology, för en mer skonsam upplevelse för ögonen, samt VESA-fästen du kan använda för att koppla på stativ eller armar.

Värstingmodellen VG27AQ

Först ut är den här 27-tummaren som är flaggskeppet i serien. Det är en allround-skärm med specar som passar i de flesta lägena. Med denna kan du göra allt från att spela, titta på media och redigera på hobbynivå.

Panelen är en IPS, vilket innebär god och korrekt färgåtergivning

Upplösningen ligger på 1440p med en uppdateringsfrekvens på 144Hz och en responstid på 1ms. Du får med andra ord en skarp bild som också reagerar snabbt på din input och kan visa upp till 144 bilder per sekund - beroende på spel och vilket grafikkort du använder.

VG27AQ har stöd för både G-Sync Compatible och Freesync, vilket innebär att du kan njuta av adaptiv synkronisering oavsett vilken grafikkortstillverkare du föredrar.

Skärmen använder sig även av ASUS egna Extreme Low Motion Blur Sync (ELMB), vilket minskar motion blur och ger en mer följsam spelupplevelse. Detta kombinerat med ShadowBoost, som påverkar kontrastnivån så du ser saker enklare i mörker och skuggor, gör TUF-serien till ett riktigt bra val för den spelintresserade.

Instegsmodellen VG258Q

Är du ute efter en lite enklare variant av VG27AQ är det här alternativet du ska spana in. Skärmstorleken krymper till 24,5” och upplösningen till Full-HD. Den passar fortfarande bra till både spel och media, men vi kan inte rekommendera den lika mycket för redigering.

I övrigt är specifikationerna det samma som 27-tummaren, med IPS-panel, 144 Hz och 1ms responstid, med mera.

VA-skärmar

Med VA-paneler får du en bättre svärta och fylligare färger jämfört med IPS. De gör dem till ett optimalt val om du ska använda dem till antingen spel eller mediatittande. Färgåtergivningen är dock inte lika korrekt som IPS, vilket gör VA till ett tveksamt alternativ för redigering och annat kreativt arbete.

TUF-serien har två VA-modeller: VG32VQ och VG24VQ.

Båda två har välvda paneler och snarlika specifikationer. Skillnaderna är främst upplösningen där 32-tummaren har 1440p, kontra 24-tummarens Full-HD. Även dessa två kommer med en uppdateringsfrekvens på 144Hz med 1ms responstid - tillsammans med ASUS egna funktioner ShadowBoost och ELMB.

Vad gäller adaptiv synkronisering så är det FreeSync som gäller för dessa två. G-Sync har inte certifierats.

E-sports-skärmar

Om du är en seriös spelare som siktar på så hög fps som det bara går har ASUS tre olika alternativ i TUF-serien. Två med IPS-paneler och en TN-modell.

Siktar du på IPS står ditt val mellan VG279QM och VG259QM. Dessa kommer båda med en uppdateringsfrekvens på hela 280Hz, vilket är väldigt högt för IPS-skärmar. Det gör att den både leverera en smidig och följsam upplevelse i e-sportsspel som CS:GO, samtidigt som den också klarar av att visa upp ordentligt trevliga färger - IPS-panelens signum.

Upplösningen som gäller för båda är Full-HD. Det ger förstås lägre detaljrikedom än 1440p, men är i sin tur också lättare att driva. För skärmar som kan visa hela 280 fps känns detta som en väl uttänkt kompromiss.

Skärmarna klarar även av att köra HDR400, vilket ger en mer naturlig kontrast.

VG27BQ

Sist ut har vi en TN-panel med fokus på responsivt spelande i 1440p. VG27BQ levererar den lägsta responstiden hittills, med smått löjliga 0,4ms. Uppdateringsfrekvensen ligger på 165Hz, vilket är aningen lägre än IPS-modellerna. Den högre upplösningen gör dock att du sällan kommer nå den här gränsen.

VG27BQ har stöd för både FreeSync och G-Sync Compatible och drar nytta av ASUS egna funktioner, precis som alla andra skärmar i den här serien.

Många modeller att välja mellan alltså. Alla sju skärmar i TUF-serien fyller dock sin egen tydliga nisch, så det är upp till dig att avgöra vilka funktioner som är viktigast.

Du hittar dem alla genom knappen här nedanför.