Video: OnePlus 8 och 8 Pro

Snabba mobiler med 5G och imponerande skärmar

OnePlus har länge gjort sig kända som flaggskeppsdödarna på mobilmarknaden. Med sina telefoner, där fullgod prestanda har kombinerats med en lockande prislapp, har de skördat idel framgångar. Men de har haft svårt att mäta sig med den riktiga toppen där de riktiga monstertelefonerna huserar. Fram tills nu det vill säga.

OnePlus 8 och 8 Pro tar på riktigt upp kampen med flaggskeppen, och överglänser dem till och med på vissa fronter.

Kraftfull processor och snabb laddning

Gemensamt för de båda modellerna är den senaste processorn från Snapdragon: Snapdragon 865, tillsammans med snabbladdning via OnePlus egna Warp Charge 30T - genom vilken du kan ladda telefonen till 50% på bara en halvtimme.

Pro-modellen har dessutom försetts med trådlös laddning, för första gången på en OnePlus-telefon. Imponerande nog är den trådlösa laddaren precis lika kraftfull som om du laddat med sladd. Du köper den separat från telefonen.

Telefonerna är också redo för WiFi 6 och 5G, när det väl blir tillgängligt här i Sverige. OnePlus 8 Pro är även vattentålig och har IP68-certifiering.

Två telefoner i olika prisklasser kommer förstås skilja sig åt på något vis, vilket även stämmer på OnePlus nya modeller i 8-serien.

Skärmen

Den tydligaste skillnaden är skärmen. Båda mobilerna har en Fluid AMOLED-display med 10-bitars färgdjup och stöd för HDR10+. Det ger en väldigt punchy bild där färgerna verkligen kommer till sin rätta.

OnePlus 8 levererar en upplösning på Full-HD+, medan Pro-modellen tar steget upp till QHD+. Även uppdateringsfrekvensen är annorlunda: 90 Hz för grundmodellen, 120 Hz för Pro.

Oavsett vilken du väljer kommer upplevelsen dock kännas väldigt smidigt och följsam, särskilt i kombination med OnePlus nedskalade Oxygen OS. Deras avskalade variant av Android som skär bort allting förutom det mest nödvändiga.

Kamera

Båda modellerna har en kamera med 48 MP. Skillnaden är hur många kameror som telefonen utrustats med, samt att Pro-modellen har en vassare huvudkamera som kan mäta sig med marknadens allra bästa. OnePlus 8 kommer med en uppsättning på tre kameror, bland annat en ultravidvinkel lins och en macrokamera som låter dig komma extra nära det du ska fota.

Med OnePlus 8 Pro ökar antalet kameror till fyra. Utöver de tidigare beskrivna ingår här också en färgfilterkamera som förbättra ljussättningen och de filter du kan använda.

I det övre vänstra hörnet på fronten av de båda sitter en selfiekamera i en så kallad ”punch-hole design”.

Komponenter

Telefonerna har som tidigare nämnt samma typ av processor i form av Snapdragon 865. OnePlus 8 drivs sedan även av 8 eller 12 GB LPDDR4X RAM tillsammans med en lagringskapacitet på antingen 128 GB eller 256 GB.

Batteriet på 4300 mAh ger telefonen nog med kraft att vara igång under en hel dag.

Med 8 Pro får du istället den senaste minnestypen LPDDR5 (8 GB eller 12 GB) som är både effektivare och snabbare. Det är genom den uppgraderingen tillsammans med det aningen större batteriet som OnePlus 8 Pro kan driva telefonen i full upplösning med hög ljusstyrka och 120 Hz i upp till 7 timmar aktiv skärmtid.

Både OnePlus 8 och 8 Pro levererar en hel del för sin prisklass. Kamerorna kan mäta sig med marknadens bästa och den snabba skärmen ger en känsla som är svår att mäta sig med. Du kan välja din modell och färg genom knappen här nedanför.