2020-06-01

Samsung Odyssey G9 & G7

Imponerande skärmar med 240 Hz och HDR

Samsung är en tillverkare som verkligen tagit för sig under de senaste åren. Deras monsterskärmar på 49” är i en klass för sig och genom QLED åstadkommer de en genomgående hög bildkvalitet på sina skärmar.

I år är det då dags för en ny serie gamingskärmar att släppas lös på marknaden. Samsung kallar serien för Odyssey, och till att börja med handlar det om tre olika modeller - bland annat en splitterny variant i 49”-segmentet med en hel del lockande specifikationer.

Odyssey G7 - 27” och 32

Till att börja med har vi en 27” VA-panel med QLED, QHD-upplösning, hela 240 Hz uppdateringsfrekvens och HDR 600 (ett markant steg upp från HDR 400). Sammantaget gör det C27G75 till en ordentligt imponerande skärm som har det mesta man kan önska sig.

Ett av de utmärkande dragen för Odyssey-serien är graden av böjning. Alla tre är nämligen välvda med en böjning på 1000R. Inga skärmar har tidigare nått den här graden, och det ger Odyssey en helt omslutande känsla när du använder dem. Enligt Samsung själva matchar detta ögats synfält, vilket kanske är bra för inlevelsen.

Modellen på 32” är snarlik den på 27”. Utöver storleken så är specifikationerna precis samma som på den mindre modellen.

G-Sync och Freesync Premium Pro

Alla modeller har G-Sync Compatible och Freesync Premium Pro, vilket gör att du kan använda Adaptiv Synk oavsett vilken typ av grafikkort du använder. Det eliminerar tearing och gör upplevelsen följsam även om du får fps under 60-strecket - ner till en viss nivå.

Freesync Premium Pro ger dig två huvudsakliga funktioner. Dels Low Framerate Compensation (LFC) som kompenserar vid lägre fps och gör bilden mer följsam.

Men främst handlar det om inbyggt stöd för HDR. Med Freesync eller Freesync Premium (inte pro) kan HDR bråka med bandbredden och tvinga dig att slå av antingen HDR eller Freesync för en optimal upplevelse.

Med Premium Pro kan du använda båda funktionerna samtidigt utan problem. En viktig fördel för Odyssey-serien som satsar hårt för att leverera imponerande HDR.

Odyssey G9 - 49”

Flaggskeppet i serien är utan tvekan Samsung Odyssey C49G95. 49-tummaren som är fullspäckad till bredden med trevliga specifikationer. Vad sägs till exempel om 1400p i UltraWide-format, QLED, 240 Hz uppdateringsfrekvens och HDR 1000. Det hela ger upphov till en ordentligt imponerande bild med hög pixeltäthet, följsam och responsiv känsla och en kontrast som få andra skärmar kan mäta sig med.

Även 49-tummaren har en välvning på 1000R, vilket i kombination med storleken gör att den nästan omfamnar dig när du sitter vid den. En mäktig känsla.

Precis som G7-modellerna kan du med G9 dra nytta av både G-Sync Compatible och Freesync Premium Pro, där Freesync låter dig dra nytta av HDR utan att tumma på den adaptiva synkroniseringen.

Tre skärmar att ha koll på med andra ord. Tidigare har Samsungs 49”-modeller verkligen dragit blickarna till sig, och den här nya varianten ser ut att bli ännu en vinnare. Vilken av dem faller dig i smaken? Du hittar dem alla genom knappen här nedanför.