2020-06-15

Video: D-Link DIR-X1560

Wi-Fi 6 i instegsklassen

I den här videon kikar vi på den trådlösa routern D-Link DIR-X1560, vilket är en instegsmodell med Wi-Fi 6.

Vad är Wi-Fi 6?

Om du inte känner till Wi-Fi 6 (AX) sedan tidigare är det den nya standarden för trådlösa nätverk och håller på att ersätta nuvarande Wi-Fi 5 (AC). Vi har gjort en separat video där vi går in djupare på nyheterna med Wi-Fi 6, se den här, men sammantaget är den nya standarden både snabbare, effektivare och säkrare samtidigt som räckvidden förbättrats. Wi-Fi 6 är dessutom helt bakåtkompatibel.

Den största skillnaden mellan de två generationerna är hur väl de hanterar att ha många enheter på nätverket samtidigt. Med Wi-Fi 6 har kommunikationen mellan enhet och router arbetats om ordentligt, med en teknik som heter OFDMA, och routrarna kan nu prata med många enheter samtidigt utan att påverka andra. Med Wi-Fi 5 användes istället ett kösystem, vilket gjorde så att den långsammaste enheten på nätverket hämmade den snabbaste.

Dags att ta steget?

Även om Wi-Fi 6-routrar i grunden är bättre på att hantera många enheter samtidigt kommer det dröja innan vi får ut full nytta av dem, då även enheterna behöver uppdateras med Wi-Fi 6 för att nyttja hela den nya standardens potential.

Hittills ser vi många nya laptops, moderkort och mobiltelefoner med Wi-Fi 6, men för att brygga gapet tillsdess att vi har fler Wi-Fi 6-enheter i hemmet utrustas nya routrar även med tekniker som använts tillsammans med Wi-Fi 5.

I DIR-X1560 hittar vi MU-MIMO, som skapar separata kommunikationsvägar mellan routern och enheter med stöd för tekniken, och QoS, ett dynamiskt protokoll som ger nätverksprioritet till viktiga enheter.

Och det är just kombinationen av den nya standarden och de bryggande teknikerna som gör instegsklassen i Wi-Fi 6 extra intressant. För även om de enklare modellerna saknar råstyrkan de mer påkostade varianterna erbjuder, har de ändå effektiviteten och framtidssäkerheten.

Med andra ord kommer vi framöver inte behöva samma råstyrka för att hantera många enheter, utan främst för att få höga hastigheter till många enheter samtidigt.

DIR-X1560

D-Links instegsmodell är just nu marknadens billigaste och har relativt modesta specifikationer sett till råstyrka. Det är en dual-band-modell med totalt 1 500 Mbit/s och en processor med tre kärnor.

Men trots att det är en enklare instegsmodell erbjuds gott om funktionalitet. Utöver Wi-Fi 6 med 160 Hz-band och 1024-QAM tillsammans med MU-MIMO och QoS erbjuds också beamforming med fyra antenner, en lättanvänd app och stöd för röststyrning via Google Assistant eller Amazon Alexa.

Sammantaget är det en elegant modell för dig som letar efter en framtidssäker router för ett medelstort hem med många, om än inte många krävande, enheter som ska vara uppkopplade samtidigt. Bor du i ett lägenhetshus med många olika nätverk på liten yta rekommenderar vi istället DIR-X1860 med BSS Coloring, en teknik som kan särskilja trafik och ignorera andra nätverk.

Det är först när du ska använda flera krävande enheter samtidigt, exempelvis om du streamar och spelar på flera enheter, som du kommer behöva mer kraftfulla modeller än dessa framöver. Det är inte som med Wi-Fi 5, att även lättdrivna smarta hem-enheter påverkar påtagligt.

Är du på jakt efter en långsiktig uppgradering rekommenderar vi därför varmt att kika på Wi-Fi 6, exempelvis i form av D-Link DIR-X1560 eller DIR-X1860