Video: ASUS Z490

Intressanta modeller för Intels tionde generation

I den här videon tar vi en snabbtitt på och sammanfattar fem moderkort från ASUS som vi tror kan bli populära val för den som ska uppgradera till Intels tionde generation Core-processorer. Gemensamt för alla nya modeller är mer påkostad strömförsörjning, då de ska klara av de nya Core i9-modellerna med tio kärnor.

ROG Maximus Hero XII Hero (Wi-Fi) 0:55

Den här entusiastmodellen bjuder på prestanda och funktioner för både lyxigare vardagsanvändning och överklockning.

Kortet är utrustat med både Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1 och dubbla ethernet-anslutningar, varav den ena är en blixtsnabb 5 Gbit/s-port från Marvell. Därtill har moderkortet gott om USB-anslutningar, inklusive en USB-C, och ett trevligt inbyggt Supreme FX-ljudkort med både analog och optisk anslutning.

Men det här är inte modellen för dig som bara eftersöker trevliga extrafunktioner, utan också överklockningspotential.

Med ett högkvalitativt kretskort i åtta lager, varav ett värmeledande kopparlager, tillsammans kraftfull strömförsörjning med 16 faser är detta definitivt en entusiastmodell. Därtill är Maximus Hero utrustat med dedikerade knappar för boot, BIOS-reset, clear cmos och en display för felmeddelanden - alla funktioner som gör det både enklare och roligare att överklocka. För överklockning av minnena används OptiMem III med daisy chain, vilket möjliggör extra höga frekvenser med två minnesmoduler.

Sammantaget är det här ett oerhört välsvarvat entusiastmoderkort med såväl hög prestanda som nyttiga extrafunktioner och läcker design.

ROG Strix Z490-I 3:55

För dig som vill bygga ett kraftfullt system i ett mindre format erbjuds ITX-modellen ROG Strix Z490-I.

Även här erbjuds goda anslutningsmöjligheter. Z490-I är utrustad med Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1 och en 2.5 Gbit/s ethernet från Intel själva. Kortet har även goda anslutningsmöjligheter för lagring. Trots dess storlek finns två m.2-platser med värmeavledning, tack vare ett upphöjt kretskort som ligger parallellt med och precis ovanför PCI-e-platsen.

Vill du överklocka kan vi glatt meddela att det finns goda förutsättningar för det, dess storlek till trots. Utöver åtta kretskortslager och tio faser återfinns nämligen även aktiv VRM-kylning. Under IO-skölden sitter en liten fläkt som blåser direkt mot strömförsörjningen, vilket är väldigt trevligt att se med tanke på att det i många ITX-chassin är en stor utmaning att göra med chassifläktar.

ROG Strix Z490-F 5:49

Föredrar du istället ATX-storleken och vill ha gott om överklockningspotential utan att ta steget upp till de mest påkostade entusiastmodellerna erbjuds ROG Strix Z490-F.

Den här modellen är en mer avskalad variant av Maximus Hero. Vi har fortfarande god strömförsörjning och signalintegritet med 14 faser och sex lager i kretskortet, men vi har inte de dedikerade knapparna för överklockning och displayen för felsökning.

Vi har heller inte dubbla ethernet, utan en ensam 2.5 Gbit/s istället, och färre USB-anslutningar. Z490-F har inte heller trådlösa anslutningar, men det har dess syskon Z490-E, som i övrigt är identisk.

Sammantaget är Z490-F ett väldigt kompetent moderkort som kommer passa väldigt många. Med god överklockningspotential, en stabil uppsättning funktioner och ett väldigt läckert utseende kommer den här modellen passa utmärkt i många speldatorer. Föredrar du ljusare färger finns även Z490-A, vilken har klätts i borstad metall och vita detaljer istället för svarta.

Prime Z490-A 7:48

Är du ute efter funktionaliteten och överklockningspotentialen Z490-F erbjuder, men inte gaming-estitiken, är Prime Z490-A ett hett alternativ. Den här modellen är oerhört lik sitt syskon från Strix-serien i vad den gör, men har ett helt annat designspråk.

Istället för framträdande Aura Sync RGB och mörka toner används här istället RGB långt mer återhållsamt och de mörka färgerna och texturerna har bytts ut mot ljusa i vitt, silver och borstad metall. Till skillnad mot Strix-modellerna finns det dock ingen variant av Prime med inbyggd Wi-Fi, men det har M.2 E-key om man skulle vilja komplettera med det.

TUF Gaming Z490-Plus 9:00

Det sista moderkortet vi vill belysa är egentligen inte intressant ställt mot de andra, men det är intressant ställt mot dess föregångare. TUF Gaming Z490-Plus har nämligen fått rejält förbättrad strömförsörjning och kretskortsupplägg än tidigare och erbjuder nu samma nivå som Prime Z490-A och ROG Strix Z490-F.

Med andra ord har det nu 14 faser och sex lager i kretskortet, varav ett är i koppar, för god överklockningspotential. I övrigt är det dock fortfarande ett enklare moderkort. Med den här modellen har ASUS gjort avkall på några premiumfunktioner, så som förmonterad IO-sköld, Supreme FX-ljudkort, snabbare ethernet och extra RGB. Det finns dock i en Wi-Fi-variant om du skulle föredra att använda trådlös anslutning.

Sammantaget har det här moderkortet det mesta en gamer vill ha, men är inte lika lyxigt som sina mer påkostade syskon.