2020-06-25

Video: MatePad Pro

Huaweis nya imponerar – men hur är AppGallery?

Med nya MatePad Pro bjuder Huawei på oerhört välbyggda surfplattor med trevliga skärmar och gott om prestanda, men de har inte längre Googles tjänster. Hur funkar det?

MatePad Pro använder fortfarande Android och har stöd för appar, men saknar alla Googles tjänster, så som Play, Maps och Youtube. Istället använder Huawei nu egna tjänster, exempelvis AppGallery istället för Google Play.

Bytet från Googles tjänster till de egna har dock skett tvärt, och de har ännu inte hunnit implementera alla appar som förväntas av en smart enhet. AppGallery erbjuder några av de allra viktigaste, så som Swish och BankID, men saknar än så länge många av streaming-apparna. De flesta av dem är på väg, men tillsdess nås de bara på andra sätt.

Bland sätten du kan installera apparna som saknas i AppGallery finns PhoneClone, en tjänst som låter dig kopiera över apparna du har på mobilen till surfplattan.

Men för dig som vill installera direkt från surfplattan rekommenderas appen MoreApps, vilket egentligen bara är en app som samlar de allra viktigaste apparna som går att ladda ner via tredjeparttjänsten APKPure. Finns inte apparna där hänvisas du istället till deras hemsidor.

Kan du förbise att det just nu är krångligare att ladda ner appar till MatePad Pro och avsaknaden av Googles tjänster får du dock väldigt bra surfplattor för pengarna. De har väl avvägda specifikationer i ett lyxigt, lätt och kompakt bygge som passar utmärkt för media - eller produktivitet och kreativitet om du kompletterar med tangentbordet och pennan.

Huawei MatePad Pro finns med Wi-Fi eller 4G (LTE), läs mer via knapparna nedan.