2020-06-29

Video: MSI Z490

Hitta rätt moderkort för dig

I den här videon jämför vi och sammanfattar alla MSI-moderkort med chipset Z490 vi har i sortimentet just nu. Gemensamt för samtliga modeller är en hög lägstanivå på kretskort och strömförsörjning, då de alla är upplåsta för överklockning och gjorda för att fungera tillsammans med Intels kraftfulla Core i9 10900K. Är du intresserad av specifika modeller hittar du tidskoder och länkar till respektive modell nedan.

MSI Z490 A Pro - 02:15

A Pro är ett stabilt instegsmoderkort i ett påkostat segment och ett moderkort som passar dig som inte letar efter extra överklockningspotential eller extrafunktioner som Wi-Fi, RGB, finare ljudkort eller förmonterad I/O-sköld.

Precis som de andra modellerna erbjuder det dock snabbt trådbundet nätverk, 2.5 Gbit/s, USB-C och stöd för snabba minnen.

MSI Z490 MAG Tomahawk - 03:12

MAG Tomahawk är ett välutrustat moderkort som är en av två instegsmodeller i den dyrare Gaming-serien. I jämförelse med A Pro får du här två ethernet-anslutningar, finare ljudkort, snabbare USB-C och värmeavledaren Frozr på båda m.2-platserna.

Den här modellen bjuder även på ett mer påkostat utseende och förmonterad I/O-sköld. Det här är ett bra val för många gamers, då det erbjuder en bra blandning av stabil prestanda och moderna funktioner. Det är dock inte inriktat specifikt mot överklockning, om det är det du är ute efter.

MSI Z490 MPG Gaming Plus - 04:08

Den andra instegsmodellen i Gaming-segmentet heter MPG Gaming Plus och ligger mellan A Pro och MAG Tomahawk. I jämförelse med A Pro erbjuder den här modellen bättre ljudkort och förmonterad I/O-sköld, men har inte Tomahawks snabbare USB-C eller dubbla Frozr-kylare.

MSI Z490M MPG Gaming Edge Wi-Fi - 05:01

Nästa steg i serien är mATX-modellen av Gaming Edge. Den här modellen har Wi-Fi 6 och bättre ljudkort än de billigare modellerna. I jämförelse med Tomahawk har vi här dock bara en Frozr-kylare och långsammare USB-C baktill, men snabbare för frontpaneler.

I och med att det här är en kompaktare modell tappar vi dock en del interna anslutningar, så som SATA och PCIe-anslutningar. Men för dig som vill ha snäppet mindre dator som fortfarande har grym funktionalitet är detta ett väldigt fint moderkort. Det är dock heller inte specifikt inriktat mot överklockning.

MSI Z490 MPG Gaming Edge Wi-Fi - 05:52

Det är istället med fullstora ATX-varianten av Gaming Edge som vi får bättre strömförsörjning, om än inte på en entusiastnivå. Det här moderkortet är ett suveränt allround-val för de flesta gamingdatorerna.

Här bjuds vi på både snabbt trådbundet som trådlöst nätverk, läcker design, RGB, snabb USB-C och ett bra ljudkort - om än inte lika bra som mATX-modellen eller nästa modell gör.

MSI Z490 MPG Gaming Carbon Wi-Fi - 06:54

Carbon är precis som Edge ett suveränt allround-alternativ för den moderna gamingdatorn. De är väldigt lika på många sätt, men Carbon drar det längre strået med snäppet vassare ljudkort, två Frozr-kylare och snabbare USB-C för frontpaneler. Det har också en dedikerad JCorsair-anslutning, vilket låter dig koppla in en av Corsairs RGB-hubbar direkt på moderkortet och styra via MSI Dragon Center.

MSI Z490 MPG Gaming Carbon EK X

MSI erbjuder även en specialversion av Carbon, vilken de tagit fram i samarbete med vattenkylningsspecialisten EK Water Blocks. EK X-modellen har ett förmonterat vattenblock för CPU och VRM som gör det både enkelt och enhetligt att bygga en custom loop med.

MSI Z490I MEG Unify - 07:52

Är du en entusiast är det MEG-serien som gäller. Den här serien har mer påkostad hårdvara och är bättre lämpad för överklockning, däribland tack vare aktiv kylning för strömförsörjningen.

Den minsta modellen i den här serien är Z490I MEG Unify, en mITX-modell i påkostat utförande. Trots sin storlek bjuder det här moderkortet på schysst strömförsörjning, suveräna anslutningsmöjligheter, dubbla m.2, Thunderbolt och ett kretskort i tio lager. Ett minimonster, helt enkelt.

MSI Z490 MEG Unify - 09:14

Men det är fullstora MEG Unify som på riktigt får igång överklockningsentusiasterna. Här får vi extra strömförsörjning, mer kylfläns och flera överklockningsverktyg att leka med. Däribland har vi boot- och reset-knappar tillsammans med felsökningsdisplay direkt på kretskortet och både Clear CMOS som BIOS Flashback på I/O-panelen.

Utöver överklockning bjuder modellen även på en härlig blandning funktioner. Det har snabb USB-C både baktill som för frontpaneler, Wi-Fi 6, tre m.2 med Frozr-kylare och ljudkort med separat DAC. MEG Unify saknar dock RGB. Gillar du det vill du istället kika på nästa modell.

MSI Z490 MEG Ace - 10:56

Ace är en syskonmodell till MEG Unify och gör i det stora hela samma sak. Det har dock en extra ethernet-anslutning.

Istället är det i design och form de går skilda vägar. Istället för Unifys nedtonade yttre satsar Ace på RGB och framträdande accentfärger. En smaksak, alltså.

MSI Z490 MEG Godlike - 11:28

Högst upp på toppen hittar vi det sanslöst påkostade monstret Godlike. Det här är ett äkta entusiastkort med extra allt.

Utöver extrem strömförsörjning och mer påkostat kretskort bjuds vi bland annat på ethernet med 10 Gbit/s, dubbla Thunderbolt och ett expansionskort för m.2. Den här besten i formfaktorn E-ATX är för dig som inte gillar att kompromissa, men sedan så kostar det också därefter.