2020-07-03

Video: Velop MX5300

Linksys mesh-lösning nu med Wi-Fi 6

På senare år har vi introducerats till de expanderbara mesh-nätverken och den nya standarden Wi-Fi 6. Med Velop MX5300 förenar Linksys det bästa av de två världarna och bjuder på en router som både är kraftfull, framtidssäker och expanderbar.

Wi-Fi 6

Den nya standarden inom trådlösa nätverk heter Wi-Fi 6, med beteckningen AX, och är långt bättre anpassad för moderna hem än föregångaren Wi-Fi 5. Den nya standarden har bättre räckvidd, hastigheter, säkerhet och effektivare kommunikation. Wi-Fi 6 är dessutom helt bakåtkompatibel med tidigare standarder.

Det är just den förbättrade kommunikationen som är den stora uppgraderingen gentemot föregångaren. Med en teknik som heter OFDMA klarar routrar med Wi-Fi 6 av att hantera långt fler enheter samtidigt, på ett både snabbare och mer energieffektivt sätt.

Det är dock först när alla klienter i nätverket också använder Wi-Fi 6 som vi får se den fulla effekten av den nya standarden. För att brygga gapet tilldess använder Linksys därför här tekniker som MU-MIMO, så att vi får bra prestanda med äldre enheter med stöd för tekniken tilldess att vi bytt ut dem mot enheter med Wi-Fi 6.

Ska du investera i en ny router och vill att den ska vara framtidssäker rekommenderar vi starkt att kika på modeller med Wi-Fi 6.

Mesh

Med serien Velop introducerade Linksys konceptet mesh, vilket är ett oerhört smidigt sätt att bygga ut ett nätverk. Genom att koppla samman flera routrar eller noder med mesh kan du utvidga ditt nätverk, utan att det bryts upp i flera individuella nätverk du manuellt behöver byta mellan när du rör dig mellan de olika routrarna eller noderna.

Med mesh kommunicerar de olika routrarna eller noderna sinsemellan och gör det jobbet åt dig, så att du automatiskt kopplas upp mot den enhet som ger dig bäst uppkoppling. På så sätt kan du sprida ut noder i olika delar av hemmet för bättre täckning, utan att någonsin behöva byta mellan dem manuellt. Med MX5300 kan du dessutom koppla ihop de olika enheterna med kabel, så att all kommunikation mellan enheterna sker trådbundet istället för trådlöst - vilket frigör hela den trådlösa bandbredden till kommunikationen med klienterna.

Velop MX5300

Just den här modellen är en oerhört kraftfull mesh-router med Wi-Fi 6, så den säljs även i 1-pack. Den har så pass bra bandbredd och täckning att många inte kommer behöva fler än en. Men skulle du känna att du vill ha bättre täckning går det enkelt att komplettera med ytterligare en MX5300, eller för den delen en äldre Velop.

Linksys har valt att göra nya MX5300 kompatibel med de äldre modellerna, vilka har Wi-Fi 5, vilket är oerhört välkommet. På så sätt kan du komplettera med en billigare modell om du vill ha bättre täckning i en del av hemmet där hastigheterna inte är lika viktiga, exempelvis trädgården, och ha den kraftfulla modellen där de mest krävande enheterna vanligtvis befinner sig. Då kommer dock endast de modeller som är uppkopplade mot MX5300 kunna nyttja fördelarna med Wi-Fi 6, men vi tycker det är mycket trevligt att valmöjligheten finns.

Sammantaget är Linksys Velop MX5300 en oerhört kompetent router både nu och framöver. Den erbjuder prestandan och teknikerna för moderna och smarta hem, samtidigt som det är enkelt att expandera nätverket efter behov. Är du intresserad av den här modellen hittar du den som 1-pack eller 2-pack via knapparna nedan.